Transportul de echipament militar oprit în Giurgiu urma să ajungă la o companie privată din Bulgaria, nu la armata bulgară, anunţă Ministerul bulgar al Apărării, citat de site-ul Novinite.com, potrivit Mediafax.
Potrivit unui comunicat al Ministerului bulgar al Apărării, Centrul Naţional bulgar pentru Coordonare şi Logistică nu avea cunoştinţă despre vreun transport de echipamente militare destinat armatei bulgare.
„Informaţiile obţinute pe canale diplomatice militare arată că focoasele urmau să ajungă la o companie bulgară, lucru confirmat oficial de Ministerul român al Afacerilor Externe”, precizează Ministerul bulgar al Apărării.
Numele companiei care urma să primească echipamentele militare nu a fost dezvăluit.
Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat, referitor la transportul de material militar oprit în Giurgiu, că este vorba despre un export intracomunitar din România spre Bulgaria, care avea toate avizele şi documentele necesare desfăşurării sale, problematica securităţii transportului neintrând în atribuţiile instituţiei.
„Referitor la transportul de material militar oprit în Giurgiu, MAE precizează că este vorba despre un export intracomunitar din România spre Bulgaria, care avea toate avizele şi documentele necesare desfăşurării sale, problematica securităţii transportului neintrând în atribuţiile Ministerului Afacerilor Externe sau ale Departamentului pentru Controlul Exporturilor (D-ANCEX)”, se arată în comunicatul MAE.
Patru lăzi în care se aflau câte 16 focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren care transporta armament de la Tohan Zărneşti spre Bulgaria, dispariţia fiind semnalată în Gara Giurgiu.
Potrivit unui comunicat al Parchetului ICCJ, sâmbătă Parchetul Militar al Tribunalului Militar Bucureşti a fost sesizat de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Giurgiu că în cursul acelei zile, în jurul orelor 15.30, lucrători ai Staţiei CFR Giurgiu Nord au constatat că la un vagon din garnitura trenului care conţinea obiecte cu specific militar, transportate în baza unui contract între societăţi private, sigiile aplicate erau rupte şi uşa glisantă deschisă.