17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialTransnistria pregăteşte manualul limbii moldoveneşti. Nimeni altul decât Vasile Stati e autorul....

Transnistria pregăteşte manualul limbii moldoveneşti. Nimeni altul decât Vasile Stati e autorul. Cel care, cu ani în urmă, a scris dicţionarul româno-moldovenesc

Limba moldovenească se retrage în stânga Nistrului, după ce a fost oficial izgonită de la Chişinău. Se ştie că în data de 5 decembrie 2013 a fost emisă o decizie a Curţii Constituţionale din Republica Moldova, arătându-se că în cel de-al doilea stat românesc se vorbeşte limba română.

Iată însă că limba moldovenească, practic o invenţie sovietică, din anii ’20, nu vrea să-şi dea obsteşcul sfârşit, cum orice specialist respectabil s-ar aştepta. Ba chiar şi-a găsit refugiu în aşa-zisa republică Nistreană, după cum arată o ştire de ultimă oră a portalului unimedia.info din Republica Moldova.

Aflăm astfel că o mai veche cunoştinţă a opiniei publice din Moldova şi din România, anume Vasile Stati, cel care a scris, cu vreo zece ani în urmă, aşa-numitul dicţionar româno-moldovenesc, în stupida încercare de-a traduce practic cuvintele din română în română, se ocupă acum de un alt proiect. Vrea să pună bazele viitorului manual de limbă moldovenescă pentru şcolile din zona separatistă Transnistria.

Conform sursei citate, cercetări pentru redactarea acestui manual se fac în cadrul unui laborator numit „Facla”, din cadrul Universităţii de Stat de la Tiraspol. Ce se mai ştie este că manualul a fost comandat de aşa-zisul minister al Educaţiei din pretinsa republică Nistreană.

Avem la dispoziţie şi o declaraţie a lui Vasile Stati pe seama viitorului manual de limbă moldovenească pe care-l pregăteşte – „manualul limbii moldoveneşti trebuie să fie clar, exact şi în acelaşi timp concis. Studiul nostru are drept scop protejarea istoriei Moldovei, limbii moldoveneşti, etnologiei moldoveneşti. Este dificil să realizăm aceste obiective, deoarece în Moldova vecină a fost lansată o campanie împotriva limbii moldoveneşti”.

Nu degeaba se spune despre Transnistria că este un „muzeu” al fostei URSS sau Uniunea Sovietică în miniatură. Manualul limbii moldoveneşti este doar unul dintre multele exemple din acest teritoriu…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă