26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialTrandafiri pentru partid, din banii actionarilor

Trandafiri pentru partid, din banii actionarilor

» Fostul director economic al fabricii de plase pescaresti din Galati a intrat in atentia Parchetului si Politiei.

» El este acuzat ca risipea banii societatii pe cadouri de 8 Martie, apa minerala si chiar… trandafiri si garoafe pentru partid.

Societatea plase pescaresti SA Galati, infiintata la 1927, singura societate de profil din Europa, este o afacere mica, doar cu o suta de angajati, dar profitabila. In vara acestui an au aparut puternice tensiuni intre actionarii grupati in PAS si directorul economic Petrica Munteanu, acuzat ca, desi actionarii si-au achitat actiunile, refuza sa le distribuie, tinand ascuns registrul actionarilor. Conform directorului general Alexandru Arnautu, unii dintre actionari fusesera contactati de Munteanu, pentru a-si vinde actiunile sefului sau politic, presedintele PC Galati, Eugen Durbaca. Munteanu, care detine 35% din actiuni, a incercat sa dea o lovitura de palat la sedinta AGA din iulie, prin schimbarea ad-hoc a ordinii de zi si fortarea schimbarii conducerii societatii. Hotararea AGA a fost atacata in instanta, iar dupa cateva zile directorul economic a fost izgonit din sediul societatii.

 

La verificarea modului in care acesta gestionase societatea, actionarii au avut parte de mari surprize, acum Munteanu fiind acuzat de delapidare si gestiune frauduloasa de unul dintre actionari, Petru Mihalcea, care detine 63.576 din actiuni. Din plangerea depusa la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati, rezulta ca Munteanu a administrat finantele societatii dupa bunul plac. Spre exemplu, in luna august, a cumparat de la SC Major Consult SRL "servicii de consultanta fiscala" care au costat societatea 100 de milioane de lei vechi.

O cheltuiala inoportuna, din moment ce Munteanu este expert fiscal. Mai rau de atat, nu a fost gasit nici un document care sa fi rezultat din respectiva "consultanta". Cam la fel stau lucrurile si in privinta serviciilor de "evaluare complexa a personalului", care in 2007 au costat societatea 132 milioane de lei vechi, dar nici in urma acestor servicii nu a ramas vreun document care sa demonstreze ca "evaluarea complexa" s-a efectuat.

Clientela politica
Alt capitol din plangere se refera la cheltuieli de protocol, efectuate in beneficiul Partidului Conservator: "In perioada 2007-2008, SC Plase Pescaresti a achizitionat mii de sticle de apa minerala, flori, garoafe si trandafiri, combustibil, bunuri care nu au intrat niciodata in societate, ci au fost directionate catre Partidul Conservator". In total, acestea au costat un miliard de lei vechi, la care se adauga servicii de publicitate in valoare de 280 milioane, care au avut acelasi beneficiar, partidul, desi au fost platite din banii societatii. Directorul economic a mai cumparat, de 650 milioane,  cadouri facturate ca "pachete 8 martie", dintre care nici unul nu a ajuns in societate, pentru ca de 8 Martie salariatele au primit doar cate o garoafa. 

 

In plangerea penala mai sunt mentionate cheltuielile pentru "parcul auto", format din trei autovehicule aproape noi, doua Opel si o Dacia, la care au fost efectuate reparatii de 440 milioane de lei vechi, bani cu care putea fi cumparata o masina noua. De asemenea, sunt trecute si cheltuielile foarte mari pentru carburantii consumati de cele 3 autoturisme, dar si pentru hidroizolatiile la care a lucrat si Negro SRL, firma finului presedintelui CJ Galati, Eugen Chebac.

"Plangerea penala a fost trimisa la Inspectoratul Judetean de Politie si urmeaza sa ni se comunice departamentul care va efectua ancheta in acest caz", ne-a declarat prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe langa Judecatoria Galati, Liliana Istrate. Am incercat sa obtinem si punctul de vedere al lui Petrica Munteanu in legatura cu acuzatiile ce ii sunt aduse, dar in momentul in care i-am telefonat a inchis telefonul, refuzand sa vorbeasca.

Cele mai citite

Ana Bogdan, eliminată în primul tur la China Open!

Ana Bogdan, locul 120 WTA, a fost eliminată de Sofia Kenin în primul tur al turneului China Open și a ajuns la a treia...

Decizie definitivă: Klaus Iohannis a pierdut și a doua casă și trebuie să dea înapoi banii pe chiriile încasate

Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, pierd definitiv casa din Sibiu care poate fi înregistrată în patrimoniul statului român  Înalta Curte de Casație...

Meciuri tari în Cupă României! Dinamo – FCSB, derby în prima etapă

Grupele Cupei României Betano au fost stabilite, iar derby-ul dintre Dinamo și FCSB va avea loc la finalul lunii octombrie. Meciuri importante și programul grupelor Astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă