Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia, miercuri, într-o declaraţie ţinută după bilanţul Serviciului Român de Informaţii pentru anul 2010, în legătură cu riscurile teroriste care ar creşte odată cu intervenţia forţelor europene împotriva regimului Gaddafi din Libia.
„Am avertizat SRI asupra riscului terorist care ca urmare a intervenţiei în Libia va creşte. Sigur, nu pentru România neapărat. Dar vor fi atrase grupuri radicale islamiste în mişcările teroriste şi trebuie luate măsuri pentru ca acest fenomen să nu ne prindă nepregătiţi”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
Anterior, directorul SRI, George Maior, inventaria şi el terorismul printre riscurile şi vulnerabilităţile cu care se confruntă România în 2011.
Traian Băsescu a mai trecut pe agenda SRI pentru 2011, ca prioritate, „eventualele vulnerabilităţi privind asigurarea necesarului de energie pentru economie şi populaţie şi sesizarea disfuncţionalităţilor privind funcţionarea autorităţilor statului central şi loca”.
Preşedintele s-a declarat mulţumit de activitatea SRI în 2010, an în care a precizat că „SRI a obţinut cele mai bune performanţe”.
„Anul trecut, SRI a avut un rol important în destructurarea grupărilor de crimă organizată la nivel local. Am cerut ca serviciului să furnizeze informaţii Ministerului de Interne în anchetele legate de grupurile de crimă organizată”, a mai precizat Traian Băsescu.
De asemenea, şeful statului a ţinut să menţioneze că „modernizarea rapidă şi temeinică a SRI a fost posibilă pentru că nu a fost influenţată prin numiri de oameni politic”.
„Din 2004 nu am acceptat niciun fel de intervenţie în numirile la nivel central şi local în cadrul Serviciului Român de Informaţii. Iar lui George Maior nu i-am cerut nici măcar numirea unui ofiţer într-un judeţ sau în altul, darămite să-i cer numirea vreunui şef de secţie. Oamenii politici ar putea să privească la evoluţia pozitivă a unui serviciu mare în condiţiile în care nu şi-au exercitat influenţa în numirile în acest serviciu”, a conchis Traian Băsescu.
De partea sa, directorul SRI a subliniat că opinia publică la adresa Serviciului ar fi una pozitivă: „70 la sută dintre români consideră că SRI este o instituţie diferită de vechea Securitate, iar 50 la sută consideră că Serviciul s-a reformat începând cu anii ’90”.