2.2 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialTragedie la Parada Dragostei

Tragedie la Parada Dragostei

19 persoane au murit şi cel puţin 340 au fost rănite sâmbătă după-amiază, într-o bus­cu­ladă produsă la in­tra­rea în zona de des­fă­şu­rarea a festivalului techno Love Parade (Parada Dragostei). Au­torităţile oraşului-gazdă, Duisburg, se află sub tirul acuzaţiilor pentru modul de organizare.

Panica a izbucnit sâmbătă, în jurul orei locale 17.00 (18.00 ora României), în singurul tunel care asigura accesul către incinta ce găzduia festivalul-o fostă gară de mărfuri de la periferia oraşului Duisburg. Potrivit poliţiei germane, nerăbdători să ajungă în zona în care se defăşurau concertele techno, oamenii s-au împins la intrare şi s-au călcat în picioare în interiorul tunelului, 19 persoane pierzându-şi viaţa şi alte 342 fiind rănite.

Potrivit martorilor, tot mai mulţi oameni, dintre care unii beţi, au forţat intrarea în tunel, deşi calea de acces îngustă nu permitea circulaţia rapidă a mulţimii. „Oamenii au continuat să se împingă pentru a intra în tunel timp de 10 minute, apoi şi-au dat seama de ce se întâmplă şi s-au întors”, a explicat un martor pentru postul de televiziune NTV. „Unele persoane erau pe jos, în timp ce altele se urcau pe ziduri pentru a încerca să intre în tunel”, a adăugat el. Câţiva poliţişti şi membri ai echipelor de salvare au încercat să intre în tunel, „dar era prea multă lume”, a precizat martorul. O altă participantă a adăugat: „Am fost norocoasă. Am găsit o gaură pe unde să scap, dar două femei au murit chiar lângă mine”.

După incident, numeroase elicoptere de salvare au aterizat pe autostrada de deasupra tunelului. Pentru a evita o panică generalizată, autorităţile nu au întrerupt brusc festivalul şi au deschis larg grilajele care înconjurau terenul înainte de a anunţa vestea tragică.

Ieri, la 24 de ore după tragedie, autorităţile locale din Duisburg şi organizatorii festivalului se aflau sub un tir de acuzaţii pentru ceea ce presa germană a calificat a fi cel mai grav incident de acest tip înregistrat în Europa ultimelor două decenii. În momentul autorizării festivalului, poliţia avertizase primăria şi organizatorii că, dacă evenimentul este organizat în centrul oraşului, nu va putea controla mulţimea. Prin urmare, autorităţile locale au decis ca festivalul să fie mutat la circa 1,5 kilometri de Duisburg, într-o zonă considerată „mai deschisă”. Cu toate acestea, tocmai locaţia aleasă pentru festivalul la care erau aşteptate circa 1,4 milioane de persoane pare să fi fost cauza principală a incidentului. Fosta gară de bunuri nu avea altă cale de acces decât tunelul în care a avut loc busculada. Cancelarul german Angela Merkel a transmis condoleanţe familiilor victimelor, în timp ce preşedintele german, Christian Wulff, a cerut o anchetă amănunţită asupra circumstanţelor şi cauzelor tragediei.

Cele mai citite
00:00:35

VIDEO. „Declinul Americii a luat sfârșit”, spune Trump la ceremonia de învestire

Președintele Donald Trump a declarat că „declinul Americii s-a încheiat,” prezentând revenirea sa la putere ca pe o respingere a „establishment-ului radical și corupt”...

Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Donald Trump: O zi a schimbării și a păcii

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat luni pe președintele american Donald Trump și a declarat că învestirea republicanului este 'o zi a schimbării și,...

Integrarea OTP Bank în Banca Transilvania: Fuziunea oficială la 28 februarie 2025, acces la servicii BT din 3 martie

Clienții OTP Bank România vor putea accesa produsele și serviciile Băncii Transilvania începând cu 3 martie 2025, în urma fuziunii oficiale dintre cele două...
Ultima oră
Pe aceeași temă