13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialTragedie devenita "boala obisnuita

Tragedie devenita „boala obisnuita

Un grav accident de munca produs la Uzina de Preparare a Carbunelui Livezeni, din Valea Jiului, s-a transformat, din condei, intr-o banala "boala obisnuita".
Marcela Miclea, de 30 de ani, a fost strivita intre doua vagoane, in urma cu cinci ani. Sarcina ei era verificarea liniei de transport uzinal. In timp ce se manevra un tren incarcat cu carbune, femeia a ajuns intre vagoane. Ea a lasat atunci doi copii orfani, o fata de trei ani si un baietel de opt ani. Moartea femeii  apare pe decizia de acordare  a pensiei de urmas, a Casei de Pensii Hunedoara, ca "boala obisnuita".
Suma platita celor doi orfani, crescuti de bunici, este de 300 de lei. Aceeasi bunici care acum asteapta o reparatie morala pentru modul in care statul roman a ales sa descrie tragedia fiicei lor, chiar daca tardiva.

Pe langa durerea pricinuita de pierderea mamei, micutii au mai fost nevoiti sa se descurce cu o pensie de urmas de 300 de lei pentru amandoi. La aceasta suma se adauga alocatia de intretinere, care nu ajunge nici macar la valoarea de 200 de lei. Tutorii lor nu sunt nici ei mai bogati si traiesc dintr-o pensie de doar 600 de lei.
"Erau tare micuti cand i-am luat la noi. Am crescut 16 copii, mai crestem 2, nu e nicio problema. Copiii au 267 de lei pensie de urmas si 172 de lei alocatie de intretinere ", spune Elena Miclea, bunica celor doi. Acum, Andreea are 8 ani, iar fratele sau 13 ani. Amandoi au invatat sa le spuna bunicilor "mama" si "tata".
Familia Marcelei Miclea a avut recent o surpriza de proportii. Amintirea tragicului accident s-a transformat intr-o bagatela.
Bunicii au analizat cu atentie decizia de acordare a pensiei, intocmita de Casa de Pensii. Certificatul medical constatator indica drept cauze ale decesului: hemoragie interna, ruptura de ficat si politraumatisme produse prin accident de munca. Pe decizia de acordare a  pensiei de urmas, la cauzele decesului, apare trecut : boala obisnuita. Acum, oamenii asteapta ca autoritatile sa isi repare greseala.

Cele mai citite

Cererea de reabilitare judecătorească a fratelui lui Traian Băsescu a fost admisă de instanța de judecată

Judecătorii Tribunalului Constanţa au admis, luni, cererea de reabilitare judecătorească formulată de Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu. Mircea Băsescu a fost eliberat condiţionat...

Avertismente din mai multe industrii: Ceasuri de lux, oțel, retail și auto afectate de scăderea cererii

Primele luni ale anului 2024 au adus semnale de alarmă din diverse sectoare economice, inclusiv producția de ceasuri de lux, oțel, retail, auto. Printre...

Inteligența artificială deschide noi oportunități pentru antreprenorii români, spun experții locali

Inteligența artificială (AI) accelerează transformările în economia globală, iar România are șansa de a profita de aceste schimbări, oferind antreprenorilor oportunități de creștere și...
Ultima oră
Pe aceeași temă