» Trei hunedoreni sunt cercetati in stare de libertate dupa ce au incercat sa traficheze pe piata neagra din strainatate oua si fragmente de dinozauri pitici, gasite in siturile arheologice din Tara Hategului. Politistii Serviciului de Investigatii Criminale au gasit la locuintele lor 115 bunuri paleontologice si arheologice.
Politistii au inceput cercetarile dupa ce bunurile respective au fost oferite spre vanzare pe internet, pe un site destinat reclamei si vanzarii obiectelor naturale (minerale, roci si fosile), accesat in special de utilizatori din Austria. Pe site-ul respectiv a fost postata o fotografie in care o femeie tinea in maini doua oua de dinozauri, bine conservate, care ar proveni din situl paleontologic de la Tustea, comuna General Berthelot, judetul Hunedoara. "Ca urmare a cercetarilor efectuate sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara, in cauza au fost identificati Maria U. si Daniel U., stabilindu-se ca acestia au sustras bunuri din situri paleontologice din zona Hategului, in speta oua si fragmente osoase de dinozaur, traficandu-le pe piata neagra", a declarat Bogdan Nitu, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara. In urma extinderii cercetarilor, politistii au stabilit ca cei doi aveau legaturi cu un alt hunedorean, care a mai fost cercetat in doua dosare, pentru detectii neautorizate in situri arheologice si paleontologice. Politistii au organizat perchezitii la domiciliile suspectilor, unde au descoperit nu mai putin de 115 bunuri paleontologice si arheologice susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national, respectiv 16 fosile de dinozaur pitic, din perioada cretacica tarzie, 44 de fragmente fosile de carapace broasca testoasa preistorica, 46 de fragmente ceramice ale unor vase datand din perioada romana, sase monede de argint si bronz, din perioada romana, sec. I i. Chr.-III d. Chr, precum si trei obiecte arheologice. Acestea erau folosite pe post de podoaba si harnasament din bronz, din perioada romana, sec. II d. Hr. "S-a stabilit ca toate aceste piese provin din activitati de braconaj arheologic si paleontologic desfasurate in siturile cetatii romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa, precum si in cele din arealul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului.
De asemenea, au mai fost gasite si ridicate un detector de metale precum si alte echipamente folosite la detectii si sapaturi", a mai spus Bogdan Nitu. Cei trei sunt cercetati acum pentru furt calificat, efectuarea fara certificat de export a oricaror acte sau fapte care constituie operatiuni de export ilegal si efectuarea de catre persoanele fizice sau juridice neautorizate a unor detectii sau sapaturi in siturile arheologice si risca sa stea ani de zile dupa gratii. Piesele confiscate de politisti totalizeaza pe piata neagra cateva zeci de mii euro. Nu este primul caz de acest fel. Multi hunedoreni au furat si au vandut in strainatate sute de monede dacice si romane, fosile ori diferite artefacte. Cel mai celebru caz in care hotii de comori arheologice au fost prinsi este cel al celebrelor bratari dacice din aur. 11 hunedoreni au fost condamnati la o pedeapsa totala de 104 ani de inchisoare pentru furtul unor bijuterii de aur de o mare valoare artistica si arheologica, pe care au vrut sa le vanda in strainatate.