-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialTrădările, renegocierile şi excluderile tergiversează constituirea consiliilor

Trădările, renegocierile şi excluderile tergiversează constituirea consiliilor

Nici după două tentative de constituire a Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi nu s-a reuşit acest lucru, deşi la majoritatea deţinută de USL, de 22 de consilieri judeţeni din totalul de 34, ar fi trebuit ca voturile din plen să fie o simplă formalitate.

 

Vineri a eşuat prima încercare de constituire a CJ. Surprinzător, la ora începerii şedinţei erau prezenţi în sală numai 8 consilieri de la PDL, ­UNPR şi PPDD, nefiind nici unul dintre cei 22 de consilieri de la PSD, PNL şi PC. USL era reprezentată doar de preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa (PSD), care a suspendat şedinţa din lipsă de cvorum. Retragerea consilierilor PNL, PSD şi PC, era motivată de faptul că liderii USL nu se înţeleseseră cu privire la împărţirea celor două funcţii de vicepreşedinte CJ. Acestea fuseseră negociate pentru Cornel Hamza (PSD) şi Tania Bogdan (PNL), dar vizau obţinerea unui mandat de vicepreşedinte şi liderul PC Galaţi, Eugen Durbacă, fost preşedinte şi vicepreşedinte CJ. Cererea sa era justificată prin faptul că cea mai puternică organizaţie judeţeană a PC primise prea puţine posturi în administraţie. Nici o funcţie la prefectură, aşa cum preciza protocolul USL, şi nici o nominalizare la vreo primărie importantă, PC alegându-se cu doi primari de comune şi un post de viceprimar al Galaţiului.

Negocieri aprinse

S-a vehiculat pe surse o tentativă de constituire a unei majorităţi PC-PPDD, susţinută de ­UNPR şi PDL, care avea 16 voturi şi mai avea nevoie de două voturi pentru a decide vicepreşedinţii CJ. Aşa s-a găsit explicaţia că temându-se că şi unii dintre consilierii PNL-PSD ar putea să fi fost „cumpăraţi” de adversari, preşedintele PNL Galaţi şi ministru al Administraţiei, Victor Dobre, şi preşedintele PSD Galaţi, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, au hotărât retragerea consilierilor PSD şi PNL, cerându-i acest lucru şi lui Durbacă. Cei trei, Dobre, Nica şi Durbacă, au avut o întâlnire în cadrul căreia au convenit ca una dintre funcţiile de vicepreşedinte să revină în continuare PSD, iar decizia în privinţa celei de-a doua funcţii de vicepreşedinte să fie luată de liderii ACD, Crin Antonescu şi Daniel Constantin.

Derapaj în prezenţa ­ministrului Administraţiei

Duminică, la cea de-a doua tentativă de constituire a CJ, punctul referitor la votarea vicepreşedinţilor a fost scos de pe ordinea de zi pentru că Bucureştiul nu luase o decizie. Au avut loc validarea consilierilor şi depunerea jurământului, în prezenţa ministrului Administraţiei, Victor Dobre. Comisia de validare a analizat situaţiile tuturor consilierilor judeţeni şi prin raportul final a recomandat validarea tuturor consilierilor prin votul în plen. Dacă majoritatea consilierilor au fost validaţi în unanimitate, în cazurile a doi consilieri au fost probleme. Cei 22 de consilieri USL şi un consilier PPDD  au votat împotriva validării mandatelor consilierilor Eugen Chebac (UNPR) şi Ion Ştefan (PDL). Aceştia ieşiseră consilieri pe lista APP, care obţinuse 50.575 de voturi. Potrivit art. 32, al. (4) din Legea nr. 215/2001, a administraţiei publice locale, invalidarea alegerii unui consilier poate avea loc „numai în cazul în care se constată încălcarea condiţiilor de eligibilitate sau dacă alegerea consilierului s-a făcut prin fraudă electorală, constatată în condiţiile Legii privind alegerile locale”. Cum Comisia de validare nu constatase vreo astfel de situaţie în ceea ce îi priveşte pe Chebac şi Ştefan şi recomandase validarea, producerea unui astfel de incident, chiar în prezenţa ministrului Administraţiei, este suprinzătoare. Ministrul a plecat înainte ca jurnaliştii să îi poată cere un punct de vedere în legătură cu acest derapaj. Explicaţia preşedintelui CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a fost destul de confuză: „Fiecare consilier votează conform propriei conştiinţe”. Cei doi consilieri ale căror mandate au fost invalidate fără o motivaţie legală vor contesta invalidarea la Contenciosul Administrativ. Chebac va deschide acţiuni în instanţă şi împotriva celor 23 de consilieri.

La PPDD, excluderi în serie

În urma tentativei de formare a unei alte majorităţi, PC-PPDD, susţinută de PDL şi UNPR, au fost excluşi din PPDD consilierii judeţeni Alexandru Teodorescu şi Liviu Creţu, care trădaseră înţelegerea PPDD-USL ce fusese încheiată de liderul PPDD Galaţi, Constantin Ene. Dar nici aceste excluderi nu au rezolvat problemele din PPDD, pentru că a mai urmat una. Şi cel de-al doilea supleant, care ar fi trebuit să-i ia locul lui Liviu Creţu, a fost dat afară din partid, locul său fiind luat de al treilea supleant, Gheorghe Mănăilă. 

Fără surprize majore

Consiliul Local Constanţa a fost constituit ieri, fără probleme. Singura notă discordantă a apărut în momentul învestirii în funcţie a celor doi consilieri UNPR, care nu au fost validaţi în funcţie. Municipiul Constanţa va avea, după cum aminteam zilele trecute, aceiaşi doi primari: Decebal Făgădău şi Gabriel Stan. Primul a fost ales în unanimitate, al doilea a avut trei voturi împotrivă. C.H.

 

* Vor fi deschise 25 de acţiuni în instanţă, după ce, fără vreo justificare, consilierii USL au încălcat recomandarea Comisiei de validare şi au invalidat mandatele a doi consilieri judeţeni UNPR şi PDL.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă