6.3 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialTopul investiลฃiilor de lux รฎn administraลฃia bistriลฃeanฤƒ

Topul investiลฃiilor de lux รฎn administraลฃia bistriลฃeanฤƒ

Crucea înaltฤƒ de 30 de metri, luminatฤƒ noaptea cu leduri ลŸi ridicatฤƒ la graniลฃa între Transilvania ลŸi Moldova, investiลฃie a Consililui Judeลฃean (CJ) Bistriลฃa-Nฤƒsฤƒud, va fi inauguratฤƒ în curând. Investiลฃia s-a ridicat la 1,5 milioane de euro ลŸi a fost suportatฤƒ, în întregime, de CJ Bistriลฃa-Nฤƒsฤƒud, cu bani din buget. În top urmeazฤƒ modernizarea Palatului Administrativ cu marmurฤƒ ลŸi alte finisaje scumpe.

Construcลฃia crucii de la Piatra Fântânele a început în urmฤƒ cu doi ani. Cei 250.000 de euro alocaลฃi iniลฃial pentru soclu au fost doar începutul. În final, lucrarea a costat 1,5 milioane de euro ลŸi e gata de inaugurare chiar la începutul acestei luni. Ideea nu-i aparลฃine preลŸedintelui CJ Bistriลฃa-Nฤƒsฤƒud, ci ÎPS Bartolomeu Anania cel care, de altfel, a vrut sฤƒ amenajeze, în Pasul Tihuลฃa, un centru monahal.

„Investiลฃia în cauzฤƒ a fost bugetatฤƒ, adicฤƒ votatฤƒ de Consiliul Judeลฃean. Este adevฤƒrat cฤƒ la propunerea mea. Eu consider cฤƒ, o astfel de lucrare, o cruce între douฤƒ judeลฃe nu trebuie comentatฤƒ. Ea este luminatฤƒ, nu mฤƒ laud cฤƒ e monumentalฤƒ, dar aลŸa e. Eu sunt mulลฃumit de cum a ieลŸit, dar nu am fฤƒcut-o ca sฤƒ-mi poarte numele”, a spus Liviu Rusu, care crede cฤƒ suma e micฤƒ în raport cu banii pe care i-a atras în judeลฃ de când e preลŸedintele CJ.

„Lucrarea în cauzฤƒ costฤƒ 1,5 milioane de euro. În timpul mandatului meu, în judeลฃ au intrat peste 200 de milioane de euro. Ar trebui sฤƒ fac de douฤƒ sute de ori mai multฤƒ popularitate, nu? Nu spun cฤƒ, dacฤƒ am adus atât de mulลฃi bani, pot sฤƒ-mi îngฤƒdui sฤƒ fac un lucru de suflet sau de spirit. A fost un parteneriat între Mitropolia Clujului, o dorinลฃฤƒ a mitropolitului Bartolomeu Anania, am acceptat-o cum se cuvine, ne-am înhฤƒmat la rฤƒspundere ลŸi tot ce s-a fฤƒcut în încercarea de a ne opri sฤƒ terminฤƒm construcลฃia, nu a fฤƒcut decât sฤƒ ne mobilizeze ลŸi sฤƒ terminฤƒm în doi ani. Probabil cฤƒ, la începutul acestei luni, o vom inaugura”, a spus Liviu Rusu. Crucea este înฤƒlลฃatฤƒ în apropierea mฤƒnฤƒstirii de la Piatra Fântânele

În mฤƒnฤƒstirea ortodoxฤƒ cu hramul „NaลŸterea Maicii Domnului” sunt peste 20 de mฤƒicuลฃe care au venit de la Vฤƒratec ลŸi s-au stabilit aici în anul 1995. Atunci, mฤƒnฤƒstirea a fost reînfiinลฃatฤƒ, dupฤƒ ce în anul 1960 fusese transformatฤƒ în parohie. Piatra de temelie a mฤƒnฤƒstirii a fost pusฤƒ în anul 1928 de cฤƒtre episcopul Nicolae Ivan de la Cluj.

La Mฤƒnฤƒstirea Piatra Fântânele este viaลฃฤƒ de obลŸte, ceea ce înseamnฤƒ cฤƒ mฤƒicuลฃele trฤƒiesc în comun ลŸi îลŸi împart sarcinile pentru a avea toate cele necesare. În prezent, ele lucreazฤƒ la ridicarea complexului monahal alcฤƒtuit din ateliere, chilii ลŸi paraclis.

Încฤƒ o cruce, pe Cฤƒlimani

Ctitoria de la Piatra Fântânele nu este singura cruce monumentalฤƒ din zonฤƒ. De curând, Preasfinลฃitul Vasile SomeลŸeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului ลŸi Clujului, a sfinลฃit o cruce metalicฤƒ, amplasatฤƒ în vârful Munลฃilor Cฤƒlimani.

Potrivit Radio RenaลŸterea, la slujba de sfinลฃire au participat pr. protosinghel Gavril Horลฃ, duhovnicul Mฤƒnฤƒstirii Piatra Fântânele, pr. ierodiacon Ioan Flore din Episcopia Ortodoxฤƒ Românฤƒ a Spaniei ลŸi Portugaliei ลŸi un grup de maici de la Mฤƒnฤƒstirea Piatra Fântânele, în frunte cu maica stareลฃฤƒ Pamfilia Solcan.

Crucea metalicฤƒ din Munลฃii Cฤƒlimani a fost realizatฤƒ de pฤƒrintele duhovnic Gavril, are o înฤƒlลฃime de peste 1,5 metri ลŸi are inscripลฃionate câteva versuri. Crucea ลŸi materialele necesare pentru soclul monumentului au fost duse pe munte de un grup de credincioลŸi din Piatra Fântânele. În urmฤƒ cu scurt timp, maicile de la Mฤƒnฤƒstirea Piatra Fântânele au realizat, tot în Munลฃii Cฤƒlimani, în vârful Grui, un Monument al Eroilor, în memoria militarilor cฤƒzuลฃi pe câmpul de luptฤƒ în timpul primului rฤƒzboi mondial.

Piatrฤƒ ornamentalฤƒ pentru Palatul Administrativ

O altฤƒ investiลฃie destul de costisitoare este modernizarea sediului CJ Bistriลฃa-Nฤƒsฤƒud cu peste 200.000 de euro. Pardoseala a fost înlocuitฤƒ cu granit ลŸi travertin, la fel ลŸi treptele scฤƒrilor, parchetul ลŸi uลŸile au fost schimbate cu produse din lemn stratificat, s-au cumpฤƒrat corpuri de iluminat noi ลŸi s-au montat senzori de miลŸcare pe holuri. Firma SC IndCon SRL Bistriลฃa a câลŸtigat licitaลฃia pentru suma de 720.456 de lei, fฤƒrฤƒ TVA, ceea ce înseamnฤƒ peste 200.000 de euro, cu TVA inclus. CJ a mai alocat bani ลŸi pentru schimbarea mobilierului din unele birouri (preลŸedinte, vicepreลŸedinลฃi, ลŸefi servicii). Lucrฤƒrile de modernizare a Palatului Administrativ au început în 2008 ลŸi nu sunt gata încฤƒ.

Despre ele, Liviu Rusu spune cฤƒ « lucrurile când le faci, poลฃi sฤƒ le faci foarte bine sau modest”.

„Eu sunt de pฤƒrere cฤƒ trebuie sฤƒ le faci foarte bine, de o anumitฤƒ ลฃinutฤƒ. Când am construit Primฤƒria Sângeorz-Bฤƒi (ca fost edila al oraลŸului -n.r), la vremea aceea, arฤƒta foarte bine. Astฤƒzi nu e întreลฃinutฤƒ cum se cuvine. Dar, ceva rฤƒmâne dupฤƒ noi. Eu nu aลŸtept nici recunoลŸtinลฃฤƒ, nici recunoaลŸtere. Dupฤƒ ce nu mai eลŸti, oamenii mai spun cฤƒ ai fฤƒcut lucruri bune. Mฤƒ gândesc ลŸi acum cฤƒ e un Palat Administrativ. Dacฤƒ un om vine ลŸi vede cฤƒ e curat, pe pereลฃi vor fi niลŸte tablouri, omul se încântฤƒ cu ceva frumos”, a spus Liviu Rusu pentru România Liberฤƒ.

Cele mai citite

Cazinoul din Constanศ›a รฎntredeschide uศ™a, dupฤƒ 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arฤƒta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru cฤƒ sunt refฤƒcute dupฤƒ modelul original. Deศ™i la รฎnceputul anului,...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ