Odată cu evoluţia tehnologiei, au apărut şi miturile legate de diferite gadgeturi sau obiceiuri de folosirea Internetului şi a diferitelor echipamente.
Multe mituri tehnologice se dovedesc însă, chiar şi parţial, a fi adevărate, dacă le analizăm în amănunt. Altele în schimb sunt complet false, fiind doar zvonuri lansate fără nicio bază ştiinţifică, scrie wall-street.ro
1. Consumarea completă a bateriei la laptop/smartphone este benefică
Mitul: Bateriile reîncărcabile au ”memorie” – se reîncărca doar până la nivelul anterior. Practic, dacă reîncarci înainte de a se descărca complet, nu se vor încărca la nivelul maxim, de 100%. În timp, bateria îşi pierde puterea.
Adevărul: Acestea erau adevărate pentru baterii mai vechi de tip Ni-Cd şi Ni-hibrid metalic. Acestea nu sunt însă valabile pentru bateriile noi prezente în toate modelele de smartphone-uri, tablete şi laptop-uri. Apple chiar notează că poţi reîncărca gadget-urile companiei oricând consideri necesar, fără a fi nevoie să reîncarci complet sau doar când bateria se apropie de 0%.
Oricum ai folosi-o, o baterie ar trebui să ţină circa 2-3 ani la capacitate maximă.
Concluzie – mit fals.
2. Magneţii şterg datele
Mitul: Dacă pui un magnet lângă un computer există riscul de a pierde datele din el.
Adevărul: SSD-urile şi alte formate de memorii flash ce există în laptop-uri, smartphone-uri sau USB-uri, folosesc o celulă specială pentru a înregistra informaţiile în cod binar. Datele stocate pe HDD-uri sunt stocate prin schimbarea polarităţii biţilor magnetici.
Conform lui Mark Re, senior vice-president la Seagate, având în vedere că în cazul SSD-urilor nu există niciun câmp magnetic, un magnet ar avea acelaşi efect ca asupra unui sandwich. Pe de altă parte, în cazul HDD-urilor clasice, un câmp magnetic puternic ar putea interfera şi schimbă polaritatea biţilor. Magnetul ar trebui însă să fie puternic a- un super magnet, mai puternic decât ce au cei mai mulţi oameni în casă.
Concluzie – mit în mare parte fals.
3. Wi-Fi-ul protejat prin parola oferă siguranţă suficientă
Mitul: Atâta timp cât trebuie să tastezi o parolă pentru a accesa Wi-Fi-ul, atunci acea conexiune este securizată şi nimeni nu te poate urmări.
Adevărul: Există două tipuri de medii protejate prin parole – reţeaua ta de acasă şi reţelele pe care te conectezi doar uneori, când nu eşti acasă. Atâta timp cât acasă ai parolată conexiunea şi este una WPA sau WPA/2 (cele WEP, mai vechi, pot fi uşor sparte – n.r.) – eşti destul de protejat.
În afară locuinţei însă, o parolă este folosită doar pentru a intra în respectivul hotspot şi nu oferă invulnerabilitate asupra spionării. aSemnalele Wi-Fi sunt doar unde radio, explică Kent Lawson, preşedinte şi CEO la Private WiFi, provider VPN.
”Orice Mac sau PC poate fi transformat într-un receiver cu software downloadat gratuit de pe net, pentru a spiona. Hackerii pot creea relativ uşor reţele gemene care să o imite pe cea reală, să-ţi facă rost de parolă şi astfel să-ţi compromită securitatea”, a avertizat, la rândul sau Rich Sootkoos, vice preşedinte Boingo.
Mai trebuie subliniat că reţelele de acasă sunt destul de sigure atâta timp cât zona respectivă nu intră în target-ul hackerilor. Pentru cei bine antrenaţi poate fi foarte uşor să îţi facă rost de parolă. Foloseşte VPN cu încredere pentru comunicaţii sigure.
Concluzie: Mitul este fals.
4. Telefoanele mobile cauzează cancer
Mitul: Telefoanele mobile emit energii radio ce ar putea duce, în cazul folosirii prelungite, la anumite tipuri de cancer.
Adevărul: Deşi multe publicaţii ştiinţifice au notat multe legături între radiaţiile emanate de telefoane şi cancer, niciun caz de cancer de pe întreg Globul nu a fost corelat cu folosirea mobilelor. Dar acolo unde este fum, trebuie să fie şi foc, nu?
De fapt, nu este nici măcar fum. Conform raportului anual 2008-2009 al institutului de cercetare al cancerului din SUA, nu există nicio dovadă care să sprijine părerea conform căreia telefoanele mobile ar putea cauza cancer. Din 1991, numărul de minute petrecute vorbind pe terminale mobile s-a mărit cu o pondere din şase cifre, în timp ce numărul celor ce au făcut cancer la creier s-a redus la jumătate, în aceeaşi perioadă de timp. Deci ştiinţă şi statisticile infirmă acest mit.
Concluzie: Mitul este fals.
5. Laptop-urile ţinute în poala pot duce la sterilitate
Mitul: În 2011, concluzia unui studiu realizat de argentinieni care arată că a ”ţine laptop-ul conectat la Internet wireless în poală ar putea duce la scăderea fertilităţii masculine” a fost preluat în toată lumea, inclusiv în presa românească.
Adevărul: Chiar şi cercetătorii argentinieni au admis că rezultatele studiului sunt doar ”speculaţii” şi că pentru a confirma rezultatele sunt necesare mult mai multe studii ”in vitro şi pe viu”.
Mai mult, nu există niciun caz care să ateste pierderea/reducerea fertilităţii la bărbaţi după multe ore prelungite de folosire a laptop-ului în zona testiculelor.
Metodologia cercetătorilor argentinieni a fost contestată de specialişti de pe întreg globul, rezultatele fiind considerate nerelevante şi false. O echipă de cercetători francezi în domeniul cancerului au notat că ”undele radio nu pot intra în moleculele DNA şi nu pot duce la scăderea fertilităţii umane”.
Concluzie: Mitul este fals.