22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialTop 10 librarii

Top 10 librarii

Doar cateva dintre librariile romanesti au reusit sa-si faca un nume, intelegand ca atmosfera, serviciile si evenimentele sunt esentiale.
Piata romaneasca nu este inca impartita intre librarii corporate si mici buticuri de cartier, librariile de succes incercand sa le faca pe toate, in timp ce fostele magazine de stat nu fac mai nimic.

Pentru realizarea acestui top am consultat mai multi critici si oameni de litere, opiniile acestora fiind reunite intr-un top comun.

Criterii: Diversitatea ofertei, Concept/ambianta, Servicii, Locatie,
Preturi

Calitatea librariilor autohtone depinde cu siguranta si de oferta de carte romaneasca si de apetitul cumparatorilor. Insa, daca dupa ‘90 au aparut multe edituri noi, iar celelalte au trecut printr-un proces de transformare, librariile au prins mai greu miscarea. Cel mai mult succes l-au avut cele care au inteles ca publicul amator de carte revine intr-o librarie anume daca are si altceva de vazut decat fetele vanzatorilor. Posibilitatea de a cauta si de a rasfoi o carte, lansarile de carte, expozitiile, cluburile de lectura si localurile de loisir fidelizeaza cititorii. Toate librariile alese pentru acest top sunt situate ultra-central, insa numai cateva au la dispozitie spatii generoase, amenajate cu bunul gust pe care il asteptam de la o afacere culturala. Serviciile sunt de asemenea o zona importanta pentru o librarie, de la promptitudinea vanzatorilor la websiteurile cu posibilitatea de cautare, zona in care majoritatea librariilor mai au de recuperat. Daca peste hotare oferta de carte in limba engleza este semnificativa, in librariile romanesti este inca foarte subtire. Inca nu avem adevarate lanturi corporate de librarii, cu preturi mai mici si colectii uriase, nici contrapartea lor, buticurile gen anticariat unde librarul te cunoaste pe nume si te poate suna acasa cand a gasit cartea pe care o cauti. Mai avem insa destule librarii "comuniste", care par sa existe nuamai pentru a distribui manualele scolare.

1. Carturesti (Str. Arthur Verona nr. 13)

D: 9
C: 10
S: 10
L: 10
P: 8

Total: 47

Aspirand in acelasi timp la prestigiu cultural si la succesul comercial al unei librarii corporate occidentale, Carturestiul s-a impus rapid ca cea mai importanta librarie romanesca. Locatie ideala, frumos amenajata si inteligent exploatata. Este singura librarie unde se poate rasfoi o carte, ba chiar se poate citi. Organizeaza si gazduieste in permanenta evenimente culturale. Nota maxima pentru adaugarea ceainariei – loc de loisir si sala de lectura, pentru podul-mansarda si mai nou, pentru spatiul de expozitie de la subsol. Angajati tineri si spontani.
Cu toate acestea libraria mai are ceva de lucru la clasificarea cartilor, la strangerea ambalajelor din curtea alaturata si la oferta de carte de arta (unde gasim doar Taschen).

2. Noi (Blvd. Nicolae Balcescu nr. 18)

D: 8
C: 9
S: 10
L: 9
P: 9

Total: 45

Chiar daca este la fel de centrala, Libraria Noi de la Sala Dalles este destul de inghesuita, amestecand albumele, cartile si CD-urile. Este insa o librarie dotata, mare, cu rafturi tematice. Lipsesc titlurile reduse de la Polirom sau Humanitas. Personalul este de ajutor. Websiteul lantului de librarii Noi poate fi de ajutor atunci cand vreti sa stiti daca puteti gasi o carte, inainte de a vizita libraria. Un plus pentru oferta de albume si carte de arta.

3. Humanitas (Calea Victoriei nr. 45)

D: 8
C: 9
S: 9
L: 9
P: 9

Total: 44

Desi atmosfera nu o egaleaza pe cea din Carturesti, Humanitasul de la biserica Kretzulescu este un loc decent, unde poti gasi carti ca "Dinti albi" a lui Zadie Smith la beletristica, si nu la medicina. E spatioasa si nu prea aglomerata. Cu toate astea, nu are un decor special. Dintre librariile Humatias, arata mult mai bine cea din centrul comercial Auchan, care are si o cafenea.

4. Anthony Frost (Calea Victoriei nr. 45)

D: 6
C: 9
S: 10
L: 9
P: 9

Total: 43

Chiar daca, fiind o librarie de limba engleza, pierde la capitolul diversitate, Anthony Frost castiga la celelalte capitole. Mai multe carti academice, de arta, despre film sau muzica ca in alte parti si, pe deasupra, gasiti aici comicsuri. Ambianta este placuta, exista cateva pernute pentru lectura, locatia foarte buna, serviciile impecabile si are preturi mai bune decat in strainatate la aceleasi carti.

5. Vasiliada (Blvd. Ion C. Bratianu nr. 12)

D: 7
C: 8
S: 9
L: 9
P: 9

Total: 42

Un loc mic, selectiv, cu un conceptul interesant, dar inca insuficient inchegat. Are un aer de anticariat, ceea ce poate fi un plus, dar ar trebui exploatat. Interesanta si oferta de carte cu tematica religioasa. Vasiliada castiga si prin prezenta ceainariei de la etaj, mai originala decat cea de la Carturesti. Preturile sunt de asemenea mai mici.

6. Eminescu (Blvd. Regina Elisabeta, nr. 16)

D: 9
C: 6
S: 9
L: 9
P: 9

Total: 42

Locatie excelenta, centrala si spatioasa, dar concept invechit, mai degraba inexistent. O librarie banala, ca un magazin de pantofi. Personalul nu este intotdeauna de ajutor. Websiteul este mai util, oferind cautari dupa titlu, autor sau editura, precum si recomandari. Castiga puncte pentru cele cateva tabouri cu vanzare expuse la intrare.

7. Diverta (Bucuresti Mall, Calea Vitan nr. 55-59)

D: 7
C: 9
S: 9
L: 8
P: 8

Total: 41

Cel mai comercial lant de magazine de carte nu sta excelent nici la bestsellere, de multe ori greu de gasit. Lipsesc colectiile de poezie, iar oferta de la Biblioteca Polirom e intotdeauna foarte restransa. Cartile sunt greu de gasit, criteriile dupa care sunt asezate in rafturi nu au nici o logica. Desi arata decent, trebuie sa intri in mall daca vrei sa cumperi o carte de aici.

8. Librarul Dulimex (Calea Dorobanti nr. 102-110)

D: 7
C: 7
S: 9
L: 8
P: 9

Total: 40

Cu sase magazine in Bucuresti, dintre care cea mai mare este cea de pe Calea Dorobanti, Librarul Dulimex aspira la titlul de lant de librarii, desi branul nu este prea cunoscut bucurestenilor. Librariile nu arata deosebit, dar sunt bine aprovizionate, mai ales cu articole de papetarie si birotica si carte pentru elevi.

9. Minerva (Calea Victoriei nr. 126)

D: 7
C: 7
S: 8
L: 8
P: 9

Total: 39

Inca o librarie generalista pentru publicul in cautare de pixuri, cadouri pentru nepoti, dictionare si ceva de citit in tren. Cu toate acesta, la Minerva puteti gasi si carti aparute mai de mult.

10. Sadoveanu (Blvd. Magheru nr. 6-8)

D: 6
C: 5
S: 6
L: 10
P: 9

Total: 35

Libraria comunista prin excelenta, in buricul Bucurestiului. Locul perfect pentru ca Ion Iliescu, Adrian Paunescu si Vadim Tudor sa-si lanseze cattile inca 20 de ani de acum incolo. De la vanz?toarele acre pana la aerul batranicios si vitrinele lipsite de orice gust si imaginatie, totul arata ca acum 15 ani. Este de asemenea una din ultimele librarii care au acceptat autoservirea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă