Dupa ce acum doua saptamani a dat publicitatii o prima lista cu 100 de nume, episcopul reformat a revenit ieri si a mai adaugat inca 36 de securisti pe lista celor care au urmarit preoti si enoriasi ai Bisericii Reformate. Desi nu l-a prins in aceasta enumerare, Tökes acuza si un deputat UDMR de legaturi cu fosta politie politica.
Europarlamentarul Laszlo Tökes a facut publice ieri alte 36 de nume ale unor ofiteri si subofiteri ai fostei Securitati si ai Militiei, care ar fi urmarit angajati si enoriasi ai Bisericii Reformate. Informatiile aruncate de episcopul reformat pe piata au fost extrase din dosarele sale de urmarire, intocmite de Securitate inainte de 1989. De aceasta data insa, Tökes il acuza si pe deputatul UDMR Lakatos Peter, despre care sustine ca ar fi colaborat cu fosta politie politica, desi numele acestuia nu apare pe nici una dintre cele doua liste prezentate de episcopul reformat. Totusi, Laszlo Tökes sustine ca deputatul UDMR este "fost ofiter al Ministerului de Interne si toata activitatea lui reflecta trecutul sau odios. Astfel de personaje nu ar mai trebui sa faca parte din viata publica".
In replica, demnitarul vizat il acuza pe Tökes ca "incepe sa arunce cu noroi si colporteaza neadevaruri despre toti cei care nu sunt de acord cu el". Lakatos Peter recunoaste totusi ca a fost, "pana in anul 1985, capitan de pompieri si, intr-adevar, pompierii erau in structura Ministerului de Interne, asa cum sunt si astazi, si in Romania, si in majoritatea tarilor europene". Lakatos sustine ca Tökes si-a inceput campania de denigrare inca din 2001, dupa ce a devenit presedintele UDMR Bihor si l-a invins in alegeri pe unul dintre apropiatii episcopului reformat. In apararea sa, Lakatos mai invoca si o decizie a Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii din acelasi an, 2001, care i-ar atesta necolaborarea cu fosta politie politica. Lista suplimentara facuta publica ieri de Tökes contine nume de securisti din Bihor, Arad, Bistrita Nasaud, Satu Mare, Salaj, Mures, Brasov, Cluj si Harghita.
Cap de lista este Aurel Stamatu, care in 1989 a fost adjunct al ministrului de Interne, iar enumerarea continua, printre altii, cu bihorenii Mihai Dulama, Florea Ghitea, Liviu Radu, Petru Oros, Ioan seres si un anume "Ochea", caruia Tokes nu i-a aflat decat gradul (locotenent-major), nu insa si prenumele. Europarlamentarul sustine ca ar trebui incepute judecarea acestor cazuri si demascarea persoanelor care "au regizat si comis evenimentele sangeroase din Targu Mures, mineriadele din ‘90 si cele intamplate in Piata Universitatii", subliniind ca este "inacceptabil ca aceste persoane sa faca parte din viata publica". In aceasta situatie s-ar afla, pe langa parlamentarul bihorean Lakatos Peter, si fostul deputat Fazakas Laszlo.
La inceputul lunii februarie, episcopul reformat a mai prezentat o lista cu 102 persoane ce au urmarit intre 1975 si 1989 persoane care aveau legatura cu Biserica Reformata.