20.9 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialTitus Corlăţean, noi presiuni la adresa CCR

Titus Corlăţean, noi presiuni la adresa CCR

Noul ministru de Externe, Titus Corlăţean, într-o scrisoare adresată preşedintelui Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, cere să i se confirme autenticitatea unor plângeri adresate Comisiei de la Veneţia şi Comisiei Europene.

Scrisoarea deschisa a lui Corlatean reprezinta noi presiuni asupra judecatorilor CCR, in special asupra presedintelui Augustin Zegrean,  acuzatiile implicite fiind crearea de prejudicii din cauza stirbirii imaginii externe a Romaniei, spun surse CCR.

Chiar daca , de aceasta  data, Corlatean a „ambalat” diplomatic solicitarea imperativa adresata  lui Zegrean, judecatorii CCR nu pot uita ca, pe când era ministru al Justiţiei, Corlăţean a ameninţat că dă afară doi judecători ai CCR, pe care i-a acuzat, fara probe, de incompatibilitate. Amenintarea venea dupa ce, la data de 27 iunie, CCR a decis ca presedintele Traian Basescu reprezinta Romania la Consiliul European.

De asemenea, judecatorii nu pot uita nici amenintarile presedintelui interimar Crin Antonescu, proferate la data de 2 iulie 2012. Atunci, Antonescu a spus ca judecatorii CCR ” sunt o rusine” si ca trebuie schimbati.

 Dupa aceste amenintari, CCR, printr-o scrisoare, a sesizat prima data  Comisia Europeana si Comisia de la Venetia.

Noile  presiuni ale lui Titus Corlăţean vin din postura acestuia de  şef al Afacerilor Externe, in contextul in care presedintele Comisiei de la Venetia, dl Gianni Buquicchio,  avertiza la data de 7 august 2012, ca sunt inadmisibile orice presiuni asupra oricărei instanţe, fie ea constituţională sau ordinară, în scopul influenţării deciziilor sale sau în orice alt scop. Avertismente asemanatoare au fost transmise, tot ieri, de Viviane Reding, comisarul pentru Justitie si vicepresedinte al Comisiei Europene.

Aceste avertismente ale presedintelui Buquicchio si ale comisarului Reding au venit dupa ce Curtea Constitutionala, sub semnatura presedintelui Augustin Zegrean,  le-a trimis   sesizari cu privire la amenintarile primite de unii judecatori la data de 2 august 2012.

Amenintarile, spun surse CCR, erau proferate  cu scopul de a se obtine  validarea referendumul .

 Reamintim ca la data de 2 august, CCR urma sa decida validarea/invalidarea referendumului, dar nu a mai luat aceasta decizie, ci a amanat-o, din cauza datelor contradictorii cu privire la autenticitatea numarului de cetateni cu drept de vot, primite de la Ministerul Administratiei si Internelor.

„Este vorba de alte amenintari cu moartea decat cele primite de judecatoarea CCR Aspazia Cojocaru. E vorba de alt judecator care le-a primit”, mai spun sursele noastre

Redam fragmentul din scrisoarea lui Titus Corlatean care pune noi presiuni pe presedintele Zegrean

”Conform textului acestei declaratii publice, reactia presedintelui Buquicchio a fost determinata de primirea, in cursul zilei precedente, a unor informatii suplimentare din partea Curtii despre – citez din declaratia mentionata – ‘presiuni continue si amenintari la adresa unor judecatori’ ai Curtii.

Dupa cum cunoasteti, conform competentelor sale legale, Ministerul Afacerilor Externe realizeaza politica externa a statului roman in concordanta cu interesele nationale si cu statutul Romaniei de membru in structurile europene si euroatlantice, printre atributiile sale principale numarandu-se asigurarea, prin actiunile de politica externa, a consolidarii statului de drept si a structurilor democratice din societatea romaneasca, precum si proiectarea unei imagini reale a Romaniei in lume.

Sunt incredintat ca veti fi de acord cu faptul ca afirmatii grave de tipul celor citate in declaratia presedintelui Comisiei de la Venetia, care au determinat aceasta luare publica de pozitie din 7 august 2012, prezinta riscul afectarii de o maniera serioasa a imaginii Romaniei, ca stat de drept si democratic„.

Cele mai citite

Sebastian Burduja: Romgaz a depășit performanțele unor companii mondiale de top

Ministrul Energiei anunță prima emisiune de obligaţiuni corporate pe gaz din România Ministrul Energiei a declarat că această primă emisiune de obligaţiuni corporate pe gaz...

Șumudică avertizează: „Retrogradarea nu e exclusă!” după eșecul Rapidului cu FC Botoșani

Rapid București a suferit o înfrângere neașteptată în fața lui FC Botoșani, cu scorul de 0-2, într-un meci din etapa a 12-a a Superligii....

Caz câștigat de CRJ la Înalta Curte de Casație și Justiție

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat de curând în privința respectării drepturilor la locuire, viață privată și nediscriminare a grupurilor vulnerabile, drepturi...
Ultima oră
Pe aceeași temă