De mai bine de trei ani de zile, titlurile de valoare emise de Ministerul Finantelor Publice si de AVAS ca despagubiri pentru cei ale caror averi au fost confiscate de comunisti se tranzactioneaza pe o „piata gri si semilegala”, fara ca nimeni sa plateasca impozit.
Afirmatia ii apartine presedintelui Fondului Proprietatea, Nicolae Ivan, care ne-a precizat ca oficialii Finantelor au refuzat pana in momentul de fata sa-i puna la dispozitie situatia titlurilor de valoare emise. „Personal am evaluat emiterile la 400 milioane de euro”.
Discount de 70%
Nefiind tranzactionate pe o piata reglementata, titlurile de valoare se vand cu discounturi care pot ajunge si la 70%, drept pentru care fostii proprietari primesc o nimica toata.
Pe de alta parte, Ivan semnaleaza faptul ca suma titlurilor de valoare nu se regaseste nici in bugetul de stat al Romaniei, cu toate ca acestea sunt obligatii de plata ale statului roman si ar fi trebuit sa fie inregistrate la obligatii asumate. Cum era si normal, Nicolae Ivan sustine ca institutia pe care o conduce va face ordine pe aceasta piata, o data ce actiunile Fondului vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la o bursa din strainatate. „Fondul Proprietatea risca sa scoata la lumina aceste cifre, aceste tranzactii si sa lichideze o foarte lucrativa piata gri”, subliniaza Ivan intr-un memoriu trimis Parlamentului.
CNVM cauta nod in papura
Presedintele Fondului Proprietatea sustine ca, in momentul de fata, institutia indeplineste toate conditiile pentru a fi listata la BVB, insa i se tot pun bete-n roate in acest demers.
„Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) poate sa ne aprobe si maine listarea, pentru ca indeplinim toate conditiile, insa ei tot cauta motive pentru a intarzia aceasta decizie. Oricum, saptamana aceasta, daca nu cel mai tarziu saptamana viitoare, vom depune oficial la CNVM cererea de listare la Bursa”, ne-a declarat Ivan.
El a opinat ca atacurile vehemente, inclusiv din presa, la adresa Fondului i-au „speriat” pe membrii CNVM, care acum se tem sa ia o decizie transanta. Potrivit lui Nicolae Ivan, nu este exclusa nici posibilitatea ca in spatele unor zvonuri sa stea persoane interesate sa cumpere ieftin actiuni ale Fondului Proprietatea. In fine, el a mentionat si „spaima birocratiei romanesti ca va pierde controlul asupra economiei”. Concret, dupa ce Fondul va fi preluat, in cativa ani, de investitori investitionali, acestia isi vor numi reprezentanti in consiliile de administratie ale intreprinderilor din portofoliu si aici nu se vor mai putea lua decizii discretionare.
De aproape o luna de zile, procedura de atribuire a actiunilor catre cei indreptatiti a fost simplificata. Initial, trebuie ca solicitantii sa depuna un dosar la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, care le inmanau titlurile de despagubire. Apoi proprietarul trebuia sa vina cu acest document la Fondul Proprietatea, care sa i-l converteasca in actiuni. „Aceasta procedura implica costuri substantiale, pentru ca ar fi trebuit sa deschidem puncte de lucru in toate judetele”, explica Ivan. Acum, ANRP trimite titlurile de despagubire direct la Fond, care face automat conversia. Regisco emite un certificat de actionar pe numele proprietarului si i-l trimite acestuia prin posta. In cazurile in care scrisorile nu si-au gasit destinatarii, conducerea Fondului a luat legatura cu prefecturile pentru a identifica noile lor adrese.
Pentru a intra in posesia titlurilor de despagubire, fostii proprietari care au dosarele aprobate de Comisiile Locale pentru Stabi-lirea Despagubirilor isi vor trimite dosarele la urmatoarea adresa: casuta postala 29, Oficiul Postal 25, Piata Montreal nr. 10, World Trade Center Bucuresti, cod postal 011 469. Dosarul va cuprinde: copie dupa buletin, numarul de dosar (scris pe spatele copiei de buletin), numele comisiei care a finalizat dosarul (scris in acelasi loc). Conversia titlurilor de despagubire in actiuni la Fondul Proprietatea e facuta prin inscrierea in baza de date a Regisco S.A. a detinatorului titlului de despagubire cu un numar de actiuni corespunzator formulei: valoare titlu de despagubire / 1 RON = 1 actiune.
Daniel Daianu: "Nicolae Ivan putea sa afle valoarea titlurilor”
Analistul economic Daniel Daianu este de parere ca presedintele Fondului Proprietatea, Nicolae Ivan, putea sa afle foarte usor numarul si suma titlurilor de valoare emise de Ministerul Finantelor Publice pentru despagubirea fostilor proprietari. Aceasta pentru simplul motiv ca Ivan, inainte de constituirea Fondului, a fost secretar de stat chiar la Ministerul Finantelor. In ceea ce priveste tranzactiile de pe piata „gri” cu titluri de valoare, Daianu este convins ca ele au loc si ca acest lucru era inevitabil. „Tranzactionarea oricarei hartii de valoare este inevitabila pentru ca sunt oameni care nu mai vor sa astepte. De aici apare si discount-ul”, ne-a declarat fostul ministru de Finante. El considera ca singura modalitate de scadere a discount-ului este intrarea pe piata romaneasca a investitorilor institutionali din strainatate. „Cu cat vor fi mai multi investitori nonrezidenti, cu atat discount-ul se va micsora. In aceste conditii va aparea insa un cost suplimentar pentru Banca Nationala. Interventia pe piata a nonrezidentilor inseamna injectie de lichiditate, pe care BNR e obligata s-o sterilizeze”, a concluzionat Daniel Daianu.
Ilie Serbanescu: „Vrem sa dam compensatii, dar sa castigam tot noi”
In opinia analistului economic Ilie Serbanescu, titlurile de valoare emise de Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu pot purta, practic, aceasta titulatura. „Titlurile de valoare trebuie sa fie un inscris oficial, nu o hartie cu o stampila. Pe de alta parte, este treaba detinatorilor ca le vand si a celorlalti ca le cumpara. Problema este insa ca vrem sa dam niste compensatii, dar vrem sa castigam tot noi”, prin noi intelegand Guvernul, a adaugat Serbanescu.