Zi plina. Astfel poate fi caracterizata ultima zi a cursurilor scolii de vara de la Mamaia, la care au participat tinerii liberali din toata tara. Stelian Tanase le-a vorbit cursantilor despre calitatea membrilor partidelor care au acces in Parlament si despre inexistenta unei clase politice formata din profesionisti. Presedintele Asociatiei „ProDemocratia”, Cristian Parvulescu, a declarat, la randul sau, ca perceptia externa a clasei politice romanesti nu este favorabila. Date fiind antecedentele (iar aici este vorba de guvernarile anterioare), politicienii din Romania au faima de corupti. Cei ce pot sa corecteze lucrurile sunt tinerii, care peste cativa ani vor prelua stafeta de la seniori ca viitorii parlamentari si chiar ministri. Presedintele Institutului pentru cercetarea crimelor comunismului, Marius Oprea, a fost cel care a pus sare pe rana: din partid trebuie sa plece toti cei care au colaborat cu structurile comuniste. Marius Oprea a spus ca exista dovezi conform carora, la Sibiu, oamenii Securitatii si-au racolat informatori din randul minorilor, fapt ce nu poate ramane nepedepsit.
Unul dintre cele mai asteptate discursuri a fost cel al ministrului de Externe, Razvan Ungureanu, liberalul cu cea mai mare credibilitate, asa cum este perceput de romani. Ministrul a declarat ca angajatii institutiei nu pot fi suspectati ca au colaborat cu structurile de dinainte de '89, in conditiile in care media de varsta este de 36 de ani. In ceea ce priveste imaginea Romaniei in exterior, ministrul le-a spus tinerilor liberali ca 2005 a reprezentat anul in care s-a produs o adevarata revolutie in domeniul politicii externe a Romaniei. Acesta este motivul pentru care cancelariile europene nu se pronunta impotriva declansarii alegerilor anticipate. Pe viitorii parteneri, in perspectiva primirii Romaniei in Uniunea Europeana, ii intereseaza realizarea reformei si indeplinirea criteriilor de aderare. Ministrul de Externe a declarat ca pentru prima oara in istoria postdecembrista a tarii s-a putut vorbi despre implicarea reala a ministerului in rezolvarea unor probleme grave, cum au fost criza ostaticilor sau repatrierea romanilor din Liban.
Proiect-pilot
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a acordat audiente cetatenilor judetului Constanta. Evenimentul face parte din programul cabinetului parlamentar in teritoriu al presedintelui Camerei Deputatilor. Mai bine de patru ore, Bogdan Olteanu s-a intalnit cu 22 de persoane ale caror probleme au fost legate de aplicarea legilor proprietatii in judet, accesul la locuintele sociale, recalcularea pensiilor si aplicarea Legii 9/1998, privind acordarea de compensatii pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar.
La intalnirea cu participantii la cursurile scolii de vara, Bogdan Olteanu a spus, in legatura cu relatia PNL-PD, ca Alianta functioneaza foarte bine, fapt ce dovedeste consolidarea relatiilor dintre cele doua partide pe termen lung.