31.7 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialTinerii nu mai cred in clasa politica

Tinerii nu mai cred in clasa politica

Tinerii au tot dreptul sa priveasca mediul politic cu raceala, intrucat acesta nu le-a adus nici un fel de satisfactii, in special in perioada postdecembrista. Dupa 1989, clasa politica romaneasca a fost scena unor lupte permanente pentru putere, bani, influenta, toate directionate catre rudele si prietenii celor care fac politica.
Satisfactia pe care ti-o da politicul este strans legata de crezul cu care patrunzi in viata politica. Cel mai important gand care ar trebui sa anime orice politician, mai nou sau mai vechi, este politica pentru oameni. Pentru un politician responsabil nu exista satisfactie mai mare decat zambetul de pe fata unui om necajit, adus de un gest personal datorat competentelor politice. Putini politicieni inteleg insa ca fara electorat, fara oameni, fara tineri nu exista. O implicare continua a celor care fac politica in viata de zi cu zi a societatii va conduce la o cunoastere permanenta a problemelor acestora. Nu este suficient sa iesi pe strada doar in precampanie si campanie electorala. Cei patru ani de mandat guvernamental sau chiar de opozitie ar trebui sa reprezinte un contract, in care cel ales are numai obligatii, iar cei care aleg, numai drepturi. Din pacate, sanctiunile se aplica doar o data la patru ani. Altfel, multi ar fi fost concediati dupa scurt timp de la instalarea pe un fotoliu inalt.

Sistemul de valori – dat peste cap

Tinerii nostri trebuie sa inteleaga un lucru esential: mediul politic este o expresie a sistemului national de valori. Tragedia apare atunci cand constientizam ca sistemul nostru de valori este complet la pamant.
In momentul intrarii in politica, tanarul trebuie sa patrunda animat de un crez, dar mai ales de un model. Privind cu atentie clasa politica de dupa 1989, tanarul roman este practic condamnat sa priveasca cu lehamite mediul nostru politic, sa caute in disperare si sa nu gaseasca un model real, pozitiv si, din pacate, sa se orienteze catre un model-surogat care, in cele mai multe randuri, se constituie din cei care fac politica pentru propriile interese.
Pana cand societatea romaneasca nu va evolua si nu va produce valori reale si respectate de toata lumea, nu vom avea nici clasa politica responsabila. Nu stiu in ce masura poti face fata pe scena politica romaneasca fara sa-i ai ca modele pe Ion I.C. Bratianu, I.G. Duca, Lascar Catargiu, P.P. Carp, Tache Ionescu, Nicolae Filipescu, Armand Calinescu, Nicolae Titulescu, Nicolae Iorga, mari oameni politici romani. Greu de spus daca ei ar fi rezistat politicii nationale a momentului prezent. Doar daca ar fi trait toti in acelasi timp poate ca ar fi putut schimba ceva. Doar unul, sigur ar fi fost inghitit si s-ar fi pierdut in politica momentului.

Goana dupa functii

Ar trebui stiut, in special pentru tinerii care cred ca cei care fac acum politica, tineri ca si ei, au parte de avantaje, ca lucrurile stau mai degraba invers. Nimeni nu iti da in politica nimic. Trebuie ca prin fapte si rezultate sa iti iei singur. Iar ceea ce iei nu este altceva decat o functie politica. Iar o functie politica presupune intotdeauna mai multe obligatii decat drepturi. Generatia tanara ar trebui sa-si orienteze cariera in special catre latura profesionala, unde, chiar daca este poate extrem de greu, in momentul in care vor deveni profesionisti respectati si apreciati, pot penetra mediul politic si ii pot aduce acea plusvaloare de care are atata nevoie.
Pentru tinerii care doresc sa intre in politica, sa nu se gandeasca la umplerea propriilor buzunare.
Crezul principal sa le fie omul, electoratul, cei care l-au votat, il vor vota sau nu. Nu exista scoala de politica mai buna si performanta decat contactul direct cu electoratul.
A trecut vremea cand oamenii erau manipulati de politicieni. Sosesc vremurile cand politicienii ar trebui sa se lase manipulati de nevoile oamenilor. In fond si la urma urmei, aceasta este esenta actului politic, de guvernare sau opozitie: faptele tale sa aduca bunastarea electoratului, si nu a unui grup de interese. Atunci cand se va realiza acest lucru, vom fi pregatiti pentru o reforma profunda a clasei politice romanesti.

Cele mai citite

Liderii UE o aleg pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat la șefia Comisiei

Liderii Uniunii Europene au convenit să o nominalizeze pe Ursula von der Leyen din Germania pentru un al doilea mandat de cinci ani în...

Coincidență sau nu? Cei mai apropiați susținători ai lui Geoană au fost arestați sau condamnați la închisoare

Actualul secretar general NATO, Mircea Geoană, este disperat să candideze iar la Președinția României, dar a cam uitat că cei mai apropiați susținători...

Medic militar acuzat de luare de mită, 29 de acte materiale

Procurorii militari de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) au decis să trimită în instanță acordul de recunoaștere a vinovăției în cazul lui Alexandru-Florin Săvulescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă