Judeţul Timiş are un potenţial neexploatat, mai ales în contextul actual. Investiţiile sunt necesare în asigurarea locurilor de muncă şi în asigurarea stabilităţii economico-sociale, iar autorităţile locale fac tot posibilul pentru a le asigura. Recent, noi investitori precum producătorul de echipament medical Hamilton sau un producător american de componente pentru energia eoliană se vor stabili aici, susţine Marian Constantin Vasile, Vicepreşedinte, Consiliul Judeţean Timiş.
„Vrem să creştem mobilitatea în judeţ, prin dezvoltarea polilor urbani să mărim atractivitatea în ceea ce priveşte locuirea, pentru a stimula locurile de muncă şi să dezvoltăm în continuare parcurile industriale, inclusiv construirea în jurul Timişoarei unui tehnopol”, spune Vasile, în cadrul conferinţei „Oportunităţi de atragere a investiţiilor şi finanţarea sectorului privat”, organizate de Medien Conferences.
Conferinţa a avut loc la Timişoara, pe 27 noiembrie 2012. Evenimentul a beneficiat de sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor şi Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, având ca partener Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) şi suportul KPMG România şi ICAP România.
„Cred că regiunea de vest şi judeţul Timiş pot deveni case pentru noi afaceri, având în vedere potenţialul ridicat, poziţia geografică, resursele umane de calitate”, spune Vasile.
În contextul crizei economice şi regiunea Timiş intră în competiţie directă cu alte zone din străinătate sau chiar din ţară pentru atragerea de investitori, şi un rol esenţial în dezvoltarea regională îl au fondurile europene.
„Sunt optimist în ceea ce priveşte investiţiile străine, avem întâlniri cu consulii, cu oamenii de afaceri străini. Avem propuneri pentru aeroportul Traian Vuia. Avem multe propuneri concrete: firma Hamilton, care produce echipamente medicale, se stabileşte în judeşul Timiş precum şi o companie americană care produce componente în industria eoliană, şi care vor furniza multe locuri de muncă. Intrăm în concurenţă cu Aradul, cu Sofia, însă există deshidere din partea noastră pentru atragerea de investiţii”, a mai menţionat Vasile. El a reiterat importanţa reducerii birocraţiei în procesul investiţional.
„Provin din mediul de afaceri, am lucrat mult timp într-o multinaţională germană şi încerc să fac management şi nu politică. Încerc să închidem bucla rapid”, spune Vasile. „De când s-a schimbat conducerea Primăriei Tmişoara există un ghid concret al investitorului şi un canal scurt de a stimula afacerile”, a adăugat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
„După integrare ne-am revizuit întregul program, şi acesta arată preocupările noastre până în 2020 – care sunt zonele de interes şi structurile investiţionale. Avem obligaţia să ne bazăm pe programele propuse de guvern şi autorităţile locale, însă trebuie să avem o strategie unică de atragere a investiţiilor în judeţul nostru”, susţine Emil Mateescu- Consilierul Preşedintelui Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timşoara. Mateescu a adăugat că în judeţul Timiş există peste 8.000 de firme cu capital străin, iar capitalul investit se apropie de 1 miliard de euro, judeţul ocupând locul al doilea la nivel naţional în clasamentul atragerii investiţiilor. Italia se situează pe primul loc ca număr de firme, cu peste 3.000, însă la capitolul volum pe primul loc al investiţiilor se află azi SUA, deşi ca număr de firme se situeză pe locul 6-7, a mai spus Mateescu.
Gheorghe Lăpădat, Director FNGCIMM Filiala Craiova, susţine că în zona de vest a ţării Fondul are cele mai multe proiecte de garantare a investiţiilor finanţate de bănci.
„După Caraş-Severin urmează Timiş şi Arad. Rolul nostru s-a făcut simţit şi în criză, am asigurat 35.000 garanţii susţinând finanţări de 4,4 miliarde de euro. Am contribuit la menţinerea a peste 300.000 de locuri de muncă”, spune Lăpădat.
„Având în vedere scăderea importantă a investiţiilor străine directe, a liniilor de finanţare de la băncile- mamă şi a remitenţelor, ne-am implicat în absobţia fondurilor europene. Am uniformizat procentul de garantare în criză la 80%, deşi media UE e de 60%. Ne-am asumta riscuri sporite şi am devenit pârghie financiară şi pentru derularea mai multor programe guvernamentale”, a mai spus Lăpădat.
Totodată, Alin Negrescu, Senior Manager, Indirect Taxation Services şi Daniel Pană, Senior Manager, Taxation Services, KPMG Romania, au prezentat ultimele prevederi privind sistemul TVA la încasare, limitările speciale ale dreptului de deducere a TVA şi aspecte referitoare la inspecţia fiscală.
Iar Norela Leculete, Credit Risk Consultant şi Elena Pop, Head of Marketing Solutions, ICAP România, au susţinut prezentări referitoare la managementul riscului de creditare şi strategii de prezentare online.
Mai multe amănunte vor fi oferite în Ziarul de Business, publicaţie editată de Medien Conferences, care apare în fiecare joi împreună cu cotidianul România Liberă, cât şi prin distribuţie controlată.