22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialTestul pietei de arta

Testul pietei de arta

Cea mai mare licitatie de arta de la Londra ar putea fi afectata de criza din SUA.

Casele de licitatie londoneze se pregatesc pentru debutul a ceea ce ar putea fi cea mai mare vanzare de arta din Marea Britanie, anunta publicatia The Independent. Sotheby’s si Christie’s se asteapta sa vanda lucrari in valoare de 500 de milioane de lire sterline in saptamanile urmatoare. Investitorii si colectionarii sunt asteptati sa se adune in capitala britanica, atrasi de capodopere rareori intalnite in salile de licitatie, printre acestea aflandu-se lucrari de Andy Warhol, Francis Bacon si Picasso.
Expertii in comertul cu arta vor urmari indeaproape vanzarile de arta impresionista, moderna sau contemporana pentru a vedea daca aceasta piata continua sa creasca in pofida crizei de pe piata imobiliara si a zvonurilor de recesiune in Statele Unite. Charles Dupplin, seful diviziei de Arte Frumoase a companiei de asigurari Hiscox, cel mai mare asigurator de arta din Europa, este de parere ca vanzarile din aceasta luna vor fi un bun indicator pentru viitor. "Cele mai importante vanzari de la New York din 2007 au mers foarte bine, dar s-au intamplat chiar inainte de caderea creditelor. Va fi interesant de vazut daca acesta piata isi mentine nivelul in privinta numarului celor care liciteaza si a precentului de loturi care se vand. Sunt cateva lucruri deosebit de atragatoare oferite spre vanzare luna aceasta in Londra. Va fi interesant de vazut daca dragostea de arta a oamenilor depaseste negativitatea generala pe care cumparatorii probabil o resimt", spune Dupplin.

"Este doar o chestiune de timp inainte ca preturile sa inceapa sa fie afectate"
Luni, Christie’s a scos la vanzare in cadrul licitatiei de Arta moderna si impresionista sapte lucrari de Egon Schiele si 35 de lucrari suprarealiste, printre care picturi semnate de René Magritte si Marc Chagall. Marti au fost scoase la licitatie de catre Sotheby’s lucrari de Picasso, Jawlenski, Sisley, Monet, Cézanne si Renoir. Printre cele mai valoroase lucrari de pe lista se afla un portret de Picasso al Dorei Maar, fotografa si pictorita care i-a devenit iubita la sfarsitul anilor ’30. Se asteapta ca lucrarea sa fie vanduta pentru un pret intre 6,5 si 8,5 milioane de lire. Cel mai important triptic de Francis Bacon scos vreodata la licitatie pe piata deschisa de arta va stabili probabil un record atunci cand va conduce licitatia de arta contemporana de la Christie’s – s-ar putea vinde pentru 25 de milioane de lire. Triptych 1974-1977 este al patrulea si ultimul triptic din seria Tripticurilor Negre creata de Bacon in urma mortii iubitului sau, George Dyer, care s-a sinucis in camera de hotel in care locuiau impreuna in ajunul retrospectivei artistului de la Grand Palais din Paris, in 1971. Nici un alt triptic al artistului, care a murit in 1992, nu a mai aparut vreodata pe piata de arta si doar unul se afla intr-o colectie privata.

Mai tarziu luna aceasta, o lucrare de Francis Bacon, "Study of a Nude with Figure in a Mirror", este estimata la o valoare intre 18 si 25 milioane de lire. Sotheby’s a garantat ca se va vinde cu cel putin 18 milioane, o suma record pentru o licitatie londoneza.

"Vanzarile din aceasta luna vor merge struna", spune Melanie Gerlis, editor pentru piata de arta la publicatia The Art Newspaper. "Unii sunt de parere ca arta este precum aurul, o investitie mai sigura decat imobiliarele sau actiunile, pentru ca nu fluctueaza in acelasi fel. Dar impresia mea este ca in acest moment multi oameni incearca sa vanda o gramada de lucruri. Poate ca acestia incearca sa vanda inainte ca piata sa fie in cadere. Dupa parerea mea, este doar o chestiune de timp inainte ca preturile sa inceapa sa fie afectate."

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă