» O terasa orientata spre Lacul Herastrau, un magazin de electrice de pe sos. Nordului si un teren de fotbal au fost demolate ieri dimineata de buldozerele municipalitatii.
» Firma Orhideea Com Tur SRL, proprietara obiectivelor amintite, nu avea autorizatie de constructie, iar contractul incheiat cu municipalitatea expirase in 2004.
Istoria terasei "orhideea", situata pe sos. Nordului nr. 7-9, a inceput in anul 1999, cand, pe baza Contractului de inchiriere nr. 2240 incheiat cu municipalitatea, firma a primit dreptul de folosinta si administrare pentru o suprafata totala de 2.710 metri patrati din Parcul Herastrau. Din acest total, 2.070 mp erau trecuti la categoria "spatiu verde", firma amenajand in acest perimetru 1.900 mp de constructii cu caracter provizo-riu. Este vorba de o construtie de 900 mp, din care 500 mp au avut destinatie de alimentatie publica (orientare spre lac), 400 mp magazin de electrice (orientare spre sos. Nordului), un teren de fotbal de circa 400 mp si alte terase si alei betonate cu o suprafata de 600 mp.
Fiind vorba de un teren cu regim de domeniu public, nici una dintre amenajarile efectuate nu a primit autorizatie de constructie. In plus, contractul incheiat cu Primaria Capitalei a expirat in anul 2004, firma Orhideea Com Tur SRL fiind notificata in 2006, prin executor judecatoresc (notificare nr. 106/ 2006), sa evacueze terenul pe care il ocupa in parc. De asemenea, a fost somata sa desfiinteze constructiile ridicate ilegal.
Spatii subinchiriate
Lucrurile sunt insa mai complicate decat par la prima vedere. Firma "Orhideea Com Tur" SRL a inchiriat terenul de la municipalitate, apoi l-a subinchiriat firmei "Longhorn International" contra sumei de 10.000 de dolari lunar. La randul ei, firma "Longhorn International" a incheiat un contract cu "Natali’s Bar& amp; Bistro". Aceste doua firme sunt in prezent proprietarele bunurilor din restaurantul si magazinul ridicate pe acest teren si, totodata, cele care au avut cu adevarat de suferit din punct de vedere financiar.
Somatii doar de forma
Nimeni nu a deranjat insa, pana ieri, functionarea linistita a terasei din Parcul Herastrau. In intervalul 2004-2008 au fost trimise somatii de demolare a constructiilor ridicate ilegal, insa proprietarii si-au vazut linistiti de treaba, ignorand in totalitate aceste avertismente. Pe de alta parte, nici municipalitatea nu prea s-a inghesuit sa faca ordine in zona teraselor ilegale din Parcul Herastrau. Dorind sa aflam de ce demolarea teresei a fost intarziata atat de mult, am vrut sa luam legatura cu Viorel Ulea, directorul Directiei de Inspectie a Primariei Capitalei. Demersul nostru s-a izbit insa de ultimele dispozitii de ordine interioara din cadrul municipalitatii, conform carora nici un director nu mai este abilitat sa vorbeasca direct cu presa. Pasul urmator a fost sa luam un punct de vedere de la primarul general Sorin Oprescu, insa acesta este plecat pentru doua zile (pe 14 si 15 iulie a.c. – n.r.) la Bruxelles.
Replica
» "Demolarea este un abuz"
Pe de alta parte, administratorii terenului din Parcul Herastrau sustin ca actiunea de demolare este un abuz, precizand ca municipalitatea a refuzat sa le vanda suprafata inchiriata, in timp ce alte firme din jur au putut cumpara. Geta Pelmus, reprezentanta firmei Orhideea Com Tur SRL a precizat ca "nici nu am insistat prea mult sa cumpere terenul, deoarece mi se pare ilegal, intr-un fel, sa cumpar un teren intr-un parc".