25.7 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialTeleviziunea HD se extinde la nivel national

Televiziunea HD se extinde la nivel national

Primul serviciu de televiziune de inalta definitie (HD) disponibil la nivel national va fi lansat la 1 octombrie 2009 de catre operatorul de comunicatii prin cablu UPC Romania.
Acest format asigura o claritate a imaginii de cinci ori mai mare comparativ cu cea a televiziunii standard, iar sunetul obtinut este Dolby surround 5.1, si acesta fiiind net superior celui specific televiziunii standard.

O tehnologie dorita de aproape un milion de romani
In jur de un milion de romani asteptau o astfel de veste, acestia fiind posesorii de plasme sau LCD-uri de tip HD Ready si Full HD. In functie de tipul de televizor detinut, rezolutia imaginii asigurate de transmisiile in format HD poate fi de 1.366×768 pixeli si ajunge pana la 1.920×1.080 pixeli. "Conform studiilor pe care le avem la dispozitie, numarul de plasme HD Ready in Romania va ajunge la sfarsitul anului 2009 la peste 640.000, in timp ce plasmele Full HD vor ajunge la 78.000 anul acesta", a declarat Iulia Florea, director de relatii cu clientii si vanzari retail – UPC Romania, fara a avansa si cifra televizoarelor LCD existente in Romania.

Cei care se numara printre clientii televiziunii digitale prin cablu UPC vor putea beneficia si de acest serviciu, la un cost suplimentar de 15 lei daca sunt deja abonati la serviciul DVR (ce le ofera posibilitatea sa inregistreze, deruleze sau sa puna pauza emisiunilor transmise in direct) sau de 30 de lei, daca au optat pentru abonamentul de televiziune digitala. "De ce a fost nevoie de o asemenea revolutie? Pentru a avea posibilitatea de a trai ceea ce vedem la televizor. Privitul la televizor nu este un lucru la care sa renunti. Chiar daca este criza, renunti la altele, insa la divertismentul de acasa, nu", a continuat Florea.

Deocamdata, doar cinci canale TV
Anul acesta ei vor avea la dispozitie un pachet de cinci canale TV in format HD: TVR HD, Pro TV HD, Eurosport HD, History HD si Fashion HD. Toate aceste canale se adauga grilei de programe deja existente, care se extinde astfel la 114 canale TV in platforma digitala. Practic, pretul optiunii pentru serviciul HD va fi de 65 de lei pentru pachetul Medium (103 canale ± 5 HD) sau de 90 de lei pentru pachetul Large (109 canale ± 5 HD).
"Acesta este insa numai inceputul, a declarat Ariana Badin, PR si manager de comunicare al UPC Romania. Ne aflam in negocieri contractuale cu un numar mai mare de furnizori de continut HD, deci numarul de canale transmise in acest format va creste, posibil chiar pana la sfarsitul acestui an, si in mod sigur de la inceputul anului viitor". De altfel, directorul tehnic al Pro TV, Claudiu Paraschiv, a anuntat ca in momentul de fata toate canalele din portofoliul Pro Tv S.A. (ProTv, Acasa, Pro Cinema, Sport.ro, MTV si ProTv International) sunt pregatite pentru distributie HD, iar politica companiei este aceea de a achizitiona pe cat posibil continut HD de la furnizorii sai de programe.

In viitor, mai multe optiuni
Trebuie spus ca pana acum singurul furnizor al unui serviciu de televiziune HD catre consumatorii din Romania era Ines IPTV, are deja incluse tot cinci canale care transmit in format HD (TVR, Eurosport, Discovery, History si MyZen – un canal de muzica). Insa, numarul celor care pot beneficia de aceasta tehnologie este destul de mic, serviciul fiind disponibil pe o arie restransa, iar preturile sunt destul de mari, pornind de la 100 de euro pe luna. De asemenea, cele doua posturi romanesti, TVR HD si ProTV HD, mai emit terestru (deci pot fi receptionate si in afara serviciilor de cablu TV, in mod gratuit).

"Insa, noi nu intentionam sa oferim in acest mod toate canalele pe care le pregatim pentru HD – a precizat Claudiu Paraschiv, de la ProTv. Poate vor fi cel mult doua canale HD, in viitor." Tot in viitor, romanii vor putea alege intre mai multi furnizori de televiziune HD. Yorgos Ioannidis, director general al Romtelecom a promis, la randul sau, ca "vom fi prezenti pe piata serviciilor de televiziune de inalta definitie (HD) in urmatoarele 12 luni, oferta comerciala urmand sa includa 8-10 canale TV".

» Televiziune Full HD si 3D
Primele transmisiuni TV in format de inalta definitie dateaza din anii ‘90. Evident, au fost pentru consumatorii din SUA. Acum nu mai exista furnizor de servicii de televiziune care sa nu ofere si aceasta optiune. Prima emisiune HD din Europa s-a transmis in Belgia, in 2004, iar pe 1 decembrie 2006, ProTv a avut prima transmisiune de acest fel din Romania. "Acum, noi privim deja spre viitor, a declarat directorul tehnic al Pro TV, Claudiu Paraschiv. In maximum doi ani, vom avea continut Full HD pe toate canalele noastre. Dar, trebuie ca si furnizorii de continut sa faca acest pas. si, nu va ascund, ne gandim deja la televiziunea 3D."

Cele mai citite

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...

Adeverințe falsificate pentru a scăpa de absențele de la școală. Doi tineri au fost reținuți

Doi tineri din Pitești au fost reținuți sub acuzația de falsificare și utilizare de adeverințe medicale false, în urma unei percheziții domiciliare. Aceștia sunt...

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă