» Sulfina Barbu, ministrul Mediului,
voluntar la actiunea de plantare de copaci.
» In Capitala, doar 7 metri patrati de spatiu verde/locuitor, inclusiv verdeata din cimitire
Ministrul mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, si comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, au participat ieri, in parcul Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti, la actiunea de plantare de copaci in cadrul unui program national care vizeaza promovarea activitatilor de voluntariat. Scopul acestei initiative este reimpadurirea zonelor in care se impune refacerea mediului.
Milioane de oameni, milioane de copaci
Plantarea copacilor in Parcul Cuza marcheaza atat inceputul "Lunii padurilor", cat si reluarea programului "Milioane de oameni, milioane de copaci". Programul de responsabilitate sociala corporativa a fost lansat, la initiativa MMGA, la sfarsitul anului trecut. Programul se adreseaza tuturor companiilor si organizatiilor din Romania care doresc sa se implice, voluntar, intr-o actiune nationala de reimpadurire a unor zone afectate.
Programul se deruleaza conform calendarului anual de plantari, in lunile martie-aprilie si octombrie-noiembrie.
Diferenta dintre tei si plop
La solicitarile insistente ale jurnalistilor, dna Sulfina Barbu a reluat scena plantarii copacelului, dupa care le-a explicat celor prezenti care este diferenta dintre plop si tei: "Plantam puiet de tei pentru ca nu este ca plopul. Dupa cum stiti, teiul are acele flori frumoase, mirositoare, nu e periculos ca plopul. Plopul se ususca si devine un pericol, poate cadea pe masini, pe oameni, ati vazut la televizor. Ne-am consultat cu dl primar Negoita de la sectorul 3 si s-a decis sa se planteze tei in acest parc". In total, in Parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3 se vor planta 350 puieti de tei.
Sub normele europene
Reprezentantii Ministerului Mediului au afirmat ca in Bucuresti fiecarui locuitor ii revin in medie 7-8 metri patrati de spatiu verde, inclusiv spatiile private, alei, ronduri, zone verzi din cimitire etc. Aceasta suprafata este sub norma europeana, de 12 metri patrati, insa exista si orase precum Viena sau Stockholm unde fiecarui locuitor ii revin circa 70 metri patrati.
In unele localitati, au fost implicati in program si copiii, pentru ca acestia sa constientizeze importanta unui astfel de demers.