15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialTehnologii de ultima ora pentru Air Force 1 si USA 1

Tehnologii de ultima ora pentru Air Force 1 si USA 1

» O flota impresionanta de avioane si de elicoptere si numeroase autovehicule stau la dispozitia presedintelui SUA.

» Limuzina prezidentiala a fost schimbata la inceputul acestui an si se discuta un program de innoire a flotei de elicoptere.

Avionul prezidential american, Air Force One, sau limuzina USA 1 sunt simboluri ale statutului de superputere, recunoscute oriunde in lume. Iar dotarile si performantele lor se ridica la inaltimea acestui statut.
La inceputul acestui an, care a coincis cu inceputul mandatului la Casa Alba al lui Barack Obama, limuzina prezidentiala a fost schimbata cu una noua, un Cadillac cu un blindaj mai gros si cu alte imbunatatiri despre care producatorul, General Motors, nu a dat nici un fel de detalii. Luand in considerare dotarile si imbunatatirile uzuale pentru limuzinele prezidentiale de astazi, in presa americana s-a scris ca, fara indoiala, interiorul vehiculului poate fi inchis etans si exista sisteme de filtrare a aerului in cazul unui atac chimic, iar echipamentul de comunicatii codificate este de ultima ora.

 

Masurile de siguranta luate pentru limuzina actualului presedinte american reflecta perioada dificila in care traim, se arata intr-o analiza facuta recent de CNN, care aminteste ca limuzinele prezidentiale au inceput sa fie blindate si dotate cu parbriz si geamuri antiglont doar dupa asasinarea lui Kennedy, in noiembrie 1963. Tot atunci, puterea motorului a fost marita de la 300 la 350 de cai putere. De asemenea, pana la incheierea mandatului la Casa Alba al lui Ronald Reagan, in 1992, s-a mentinut practica de a inapoia limuzina prezidentiala companiei producatoare, cateva dintre aceste vehicule (inclusiv cel in care a fost asasinat Kennedy si cel in care se pregatea sa urce Reagan cand a fost ranit in atentatul din 1981) ajungand in Muzeul "Henry Ford" din Dearborn, in inima "imperiului Ford".

 

De atunci insa, limuzinele prezidentiale au ramas in proprietatea serviciilor secrete si dupa scoaterea lor din uz, pentru a se afla cat mai putin despre dotarile lor speciale menite sa intareasca securitatea si sa ii permita presedintelui sa isi exercite atributiile. Presedintelui i s-a atras atentia ca si flota de elicoptere a Casei Albe, veche de peste trei decenii, ar trebui innoita. Obama a primit cu reticenta aceasta idee, dorind sa nu cheltuiasca prea mult in aceasta perioada de criza. Pe de alta parte insa, pentru fabricantii de elicoptere, o comanda din partea Casei Albe ar fi un sprijin important si, in plus, sunt invocate si ratiuni de securitate. Se va sti sigur daca a fost semnat sau nu contractul pentru noile elicoptere in cateva saptamani, cand va fi prezentat bugetul Pentagonului.

Cele mai citite

Scăderea cotațiilor la grâu persistă, în ciuda reducerii dobânzii de către Fed și a cererii slabe din Europa

Cotațiile la grâu au înregistrat o scădere recentă, influențată de cererea slabă din Europa și de condițiile meteo favorabile în SUA, care au eclipsat...

VIDEO. Nicolae Ciucă, „încolțit” de Andreea Esca. „Nu este așa”

Într-o apariție la Știrile PRO TV, Nicolae Ciucă a fost întrebat de Andreea Esca despre investiția de 4 milioane de euro în promovarea cărții...

Deces tragic pentru un bărbat din Alba înțepat de o viespe mare în cap

Un bărbat de 49 de ani, din județul Alba, a murit după ce a fost înțepat în zona capului de un gărgăun (viespe mare),...
Ultima oră
Pe aceeași temă