20 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialTecucenii, sinistrati de categoria a doua

Tecucenii, sinistrati de categoria a doua

» La un an de la inundatiile catastrofale care au lovit Tecuciul, sinistratii spera, inca, sa fie ajutati pentru a-si reface locuintele.
» Materialele de constructii oferite de Guvern zac in depozitele primariei, pentru ca oamenii nu au bani pentru zidari si dulgheri.
» In timp ce sinistratii din Moldova au primit bani pentru ridicarea caselor, tecucenilor li s-au dat cate 300 de lei de persoana.

Primarul Tecuciului, Eeduard Finkelstain, a lansat un apel catre Guvernul Romaniei, pentru a-i ajuta pe tecucenii afectati de viitura distrugatoare din 5 septembrie 2007 sa isi reconstruiasca locuintele distruse. Dupa inundatii, Guvernul a pus la dispozitia sinistratilor din Tecuci materiale de constructii, dar nu si ajutoare financiare pentru manopera, asa cum s-a intamplat cu sinistratii din nordul Moldovei si Maramures. O mare parte dintre sinistratii tecuceni sunt pensionari, care nu au bani pentru plata zidarilor sau dulgherilor, asa ca materialele de constructii ce le-au fost date de Guvern zac si acum in depozitele primariei, iar ei locuiesc pe unde apuca: "Lansez un semnal public, de sprijin al tecucenilor, pentru ca am ajuns in al 12-lea ceas. Tecuciul este abandonat, atat de Guvern, cat si de Consiliul Judetean Galati. Am constatat o discriminare a tecucenilor fata de sinistratii din nordul Moldovei. Pe 5 octombrie 2007, am solicitat si un sprijin financiar suplimentar, pentru ca materialele de constructii trimise de Guvern sa poata fi puse in opera. Acea adresa a ramas fara raspuns si am inteles, ca justificare, ca nu sunt resurse. Dar am constatat dupa inundatiile din aceasta vara ca tot ceea ce am solicitat noi pentru tecuceni se aplica pentru sinistratii din nordul Moldovei", ne-a declarat Eduard Finkelstain. Primarul Tecuciului spune ca, desi multi dintre sinistrati au reusit sa gaseasca banii cu care sa-si reconstruiasca locuintele, sunt si multi care "au lasat materialele, in custodie in depozitele primariei, deci nu au reusit nici macar sa toarne o fundatie".

Sume disproportionate
Guvernul a alocat doua miliarde de lei vechi pentru eliminarea efectelor inundatiilor si 13 miliarde pentru reabilitarea infrastructurii, in timp ce de la bugetului Tecuciului au fost cheltuite 50 de miliarde pentru repararea partiala a infrastructurii si 30 de miliarde numai pentru transportul materialelor de la depozitele primariei la locuintele distruse. Costul total al reabilitarii infrastructurii distruse este de 200 miliarde lei vechi, din care Guvernul a alocat numai vreo 5%, iar Consiliul Judetului Galati, care promisese 20 de miliarde, nu a dat nici cinci bani. Viitura a afectat 1.600 de locuinte, in care locuiesc 2.000 de familii, peste 800 de locuinte fiind distruse sau cu structura afectata.

Primaria a cerut de la Guvern acordarea a cate 30 milioane lei vechi pentru refacerea unei locuinte avariate si cate 50 milioane lei pentru consolidarea unei locuinte distruse. Asemenea fonduri au fost alocate in cazul sinistratilor din nordul Moldovei, in total au fost necesare 98 miliarde, dar celor din Tecuci li s-au dat cate trei milioane lei vechi de sinistrat, plus 5 milioane in cazul caselor distruse in proportie de 50%.
La Tecuci, in 2007, au fost emise "Cartele de sinistrat" pentru primirea ajutoarelor. Acum, se pare ca rolul "cartelei de sinistrat" ar putea fi luat de "cartea de alegator".

Cele mai citite

Cum să folosești jucăriile logice pentru a dezvolta răbdarea și perseverența la copii? 

Intră în universul fascinant al jucăriilor logice și descoperă cum acestea pot fi utilizate pentru a îmbunătăți răbdarea și perseverența la copii! Vei afla...

Cum să-ți alegi parfumul în funcție de zodie? 3 sfaturi și recomandări utile 

Fiecare zodie are o personalitate distinctă, iar preferințele olfactive vin în ajutor pentru a accentua caracteristicile specifice. Din acest articol vei afla cum semnul...

Rareș Bogdan îl acuză pe Ciolacu că minte

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un nou atac la adresa lui Marcel Ciolacu pe care îl acuză că minte. Mai mult, liberalul avertizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă