Tribunalul Bucureşti a revocat trei dintre cele patru mandate de arestare emise pe numele lui Mihai Necolaiciuc, fostul director al CFR, acuzat de procurorii DNA că a prejudiciat societatea cu milioane de euro. Necolaiciuc a fost prins cu greu în Statele Unite ale Americii, la patru ani după ce fugise din România.
La aproape un an de zile de la momentul când a fost extrădat în România după ce a fost prins în SUA, Mihai Necolaiciuc, fostul director al CNCFR, acuzat de procurorii DNA că a prejudiciat compania cu sute de milioane de euro, este la doar un pas să fie pus în libertate de justiţia română. Mai exact, din aprilie 2011 şi până în prezent, Tribunalul Bucureşti a revocat trei din cele patru mandate de arestare emise pe numele acestuia de Judecătoria Sectorului 1.
Ultima decizie a instanţei este chiar de săptămâna trecută. Pe 5 ianuarie judecătorii au hotărât, în dosarul respectiv, să îi revoce măsura preventivă chiar şi fără a-i impune acestuia nici o altă interdicţie.
La începutul anului, pe 3 ianuarie, Tribunalul Bucu-reşti admisese o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar formulată de Necolaiciuc, înlocuind arestul preventiv cu obligaţia acestuia de a nu părăsi localitatea de domiciliu adică Bucureştiul. Totodată, fostul şef al CNCFR are obligaţia să nu ia legătura cu martorii care mai sunt de audiat în acel dosar.
Cel de-al treilea mandat de ares-tare fusese revocat încă de anul trecut printr-o decizie a Judecătoriei Sectorului 1 menţinută de Tribunalul Bucureşti.
Mai pleacă?
În iunie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost arestat în SUA pentru încălcarea legilor imigraţiei. Cel po–reclit de foştii subordonaţi „Ţarul” datorită atitudinii sale dictatoriale din perioada când con-ducea Căile Ferate, spun sur-se judiciare, se pregătea atunci să plece din SUA, în timp ce discuţiile autorităţilor americane cu cele române pen-tru extrădarea sa erau extrem de avansate. Necolaiciuc a reu-şit să plece din România în 2005, cu puţin timp înainte ca Ju-de-cătoria Sectorului 1 să emită pri-mul mandat de arestare pe nu-mele acestuia. Magistraţii români au deja intenţia de a-i revoca de tot mandatele de arestare. Cum însă procesele fostului director CFR se anunţă a fi de foarte lungă durată, s-ar putea să asistăm şi la momentul în care judecătorii îi vor ridica până şi interdicţiile de a părăsi ţara.
Achiziţii pe lângă lege şi deturnare de fonduri
În cele patru dosare în care a fost trimis în judecată în ultimii ani de procu-rorii DNA, Mihai Necolaiciuc este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu modul în care s-au derulat achiziţiile publice la CNCFR şi pentru utilizarea în alte scopuri a unor fonduri europene. Este vorba despre aproximativ 2,8 milioane de euro dintr-un credit de 34,3 milioane de euro, luat pentru modernizarea căilor ferate. În ceea ce priveşte achiziţiile publice, procurorii anticorupţie au descoperit mai multe nereguli: CNCFR ajunsese să plătească preţuri cu mult peste preţul pieţei sau să plătească produse care nu i-au fost niciodată livrate. „Astfel, în perioada 2001-octombrie 2003, compania, invocând în fals urgenţe în aprovizionare, a achiziţionat în mod nelegal produse inutile (rulmenţi, şuruburi, piuliţe, trandafiri etc.) la preţuri supraevaluate şi în cantităţi mai mari decât necesarul, de la mai mulţi furnizori privilegiaţi, pe care i-a ales cu încălcarea legislaţiei în vigoare şi prin proceduri neconcurenţiale. Inculpatul a achitat produsele, prejudiciind în acest mod compania cu suma de 84.086.783,2 RON”, se arată într-unul din rechizitoriile procurorilor anticorupţie.