» La trei decenii de la interzicerea spectacolelor sale in Romania, regizorul Andrei Belgrader revine in tara cu o capodopera a comediei universale "Tartuffe" dupa Moliére, ce va avea premiera maine, de la ora 19.00 la Sala Amfiteatru a Nationalului bucurestean.
Interesele si practicile ticaloase, ascunse in spatele unei false pietati si infatisate cu mult umor, sunt subiectul spectacolului montat la TNB, ce mizeaza, dincolo de recitalul actoricesc, pe esenta comicului de caracter, dar si a textului ce ofera un tablou social viu colorat al Frantei secolului XVII.
Lumea burghezilor bogatasi (infatisata de un Orgon interpretat de Alexandru Georgescu) si cea a lui Tartuffe (Horatiu Malaele), unde indivizii sunt hotarati sa parvina prin orice mijloace, se contopesc intr-o satira a defectelor umane ce supravietuieste peste secole.
Tartuffe este prototipul individului care de indata ce isi atinge scopul renunta la masca servilismului dezvaluindu-si realitatea de personaj fara scrupule. Pentru marele dramaturg francez Moliére, scopul comediei era de a infatisa contemporaneitatea intr-o maniera cat mai fidela, substanta operelor sale fiind data de moravurile epocii iar Tartuffe este una din capodoperele ce satirizeaza din plin viciile, de aceasta data cele religiose, in special ipocrizia clericilor.
Spectacolul ce poate fi vazut maine, pe scena TNB i-a adus pe vremuri multa suferinta dramaturgului francez, punandu-l in conflict cu lumea aristocratiei si cu rigoarea Bisericii, care a cerut chiar arderea pe rug a celui ce indraznea sa faca din teatru o scoala de moravuri, ridiculizand coruptia si nu numai. Distributia de sambata seara este una de exceptie, pe langa Horatiu Malaele si Alexandru Georgescu, pe scena vor mai urca: Simona Bondoc (Doamna Pernelle), Ana Ciontea (Elmira), Daniel Badale (Damis), Simona Popescu (Mariana), Silviu Biris (Valer), Marius Rizea (Cleant), Magda Catone (Dorina), Mihai Persa (Domnul Loyal), Mihai Verbitchi (un capitan al gardei) si Erika Baiesu (Filipota), Vasile Niculusca (un gardian), Laurentiu Andronescu (al doilea gardian) si Andreea Pora (calaul).
Piesa este pusa in scena de un regizor catalogat drept un maestru al absurdului (ce a lucrat pe Broadway cu faimosi actori americani, printre care Marisa Tomei, Elaine Stritch sau John Turturro) si dispune de o traducere in romaneste, in varianta Romulus Vulpescu.
Scenografia ii apartine Irinei Solomon, coregrafia lui Pastorel Ionescu, iar muzica originala este semnata de Nicu Alifantis, pe texte de Andrei Belgrader.