Ministrul de Externe italian, Franco Frattini, a anunţat, ieri, că se va deplasa în curând la Bagdad pentru a opri execuţia fostului vicepremier irakian Tarik Aziz, în urma unui mandat votat de Parlamentul de la Roma. Este prima acţiune diplomatică după ce condamnarea la moarte a lui Aziz, pronunţată săptămâna trecută de Curtea Supremă irakiană, a stârnit reacţii de dezaprobare din întreaga lume.
Dar cine este Tarik Aziz şi de ce o asemenea mobilizare internaţională pentru unul dintre oamenii de bază ai regimului Hussein?
Tarik Aziz, pe numele său de botez Mihail Iuhanna, 74 de ani, a fost singurul înalt demnitar de religie creştină al dictaturii lui Saddam, ocupând în perioada 1983-1991 postul de ministru de Externe şi pe cel de vicepremier din 1979 până în 2003 – anul invaziei SUA -, când s-a predat forţelor americane. La momentul respectiv, pentru americani şi aliaţii săi Aziz era una dintre figurile extrem de periculoase ale Irakului, care, prin abilităţi diplomatice incontestabile, reuşise să formeze un front larg împotriva invaziei, raliind lumea arabă, Rusia, dar şi Franţa şi Germania. Sferele înalte ale diplomaţiei nu erau ceva străin pentru Aziz. În timpul conflictului irakiano-iranian (1980-1988), el a fost artizanul sprijinului de care Irakul lui Saddam s-a bucurat din partea Occidentului. În 1984, a restabilit relaţiile diplomatice oficiale cu SUA după o întâlnire cu preşedintele Ronald Reagan. Atunci însă, ca şi acum, Aziz era unul dintre cele mai urâte figuri în Iranul şiit, fapt care, pe lângă angajamentul pentru dreptul inalienabil la viaţă al lumii occidentale, i-ar putea oferi, astăzi, o ultimă şansă fostului avocat al unei dictaturi sângeroase.
Aşa cum subliniază corespondentul BBC News John Simpson, care l-a cunoscut personal (a fost ameninţat cu moartea de Aziz în timpul unei conferinţe de presă în 1991), chiar dacă politicienii şiiţi din Irak, în frunte cu premierul Nuri al-Maliki, nu vor recunoaşte niciodată, omologii lor creştini şi musulmani sunniţi percep condamnarea la moarte a lui Aziz „pentru persecuţia partidelor islamice” drept un verdict discutabil şi o răzbunare a Partidului şiit Dawa, condus de acelaşi Maliki. În 1980, Dawa, cu sprijinul Iranului, a încercat să îl asasineze pe Aziz, fapt care a atras o reacţie extrem de dură din partea regimului lui Saddam, reacţie care a stat la baza verdictului pronunţat împotriva lui Aziz. În prezent, în ciuda unor divergenţe ideologice, Iranul continuă să susţină financiar Partidul Dawa, fapt care ar face ca execuţia lui Aziz să fie o recunoaştere a influenţei iraniene în Irak.
Execuţia lui Aziz ar putea fi o recunoaştere a influenţei iraniene în Irak.