15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTariful la apă potabilă perceput de RAJA S.A., pe locul 15 la...

Tariful la apă potabilă perceput de RAJA S.A., pe locul 15 la nivel național

În România, toți operatorii de apă și canalizare, cu excepția RAJA S.A., încasează apa meteo, ceea ce înseamnă un plus la factură cu un procent mediu de 9,2%.

În această situație, în care noi nu încasăm apa meteo, tariful perceput de RAJA SA la apă potabilă este pe locul 15 în clasa­mentul real. Mai mult, spre deosebire de celelalte companii – care au posibilitatea folosirii unor surse de suprafață, RAJA S.A. extrage apa furnizată din subteran, prin sute de foraje de mare adâncime, ceea ce implică mari cheltuieli cu ener­gia electrică aferentă pompării din subteran. Și pe lângă cheltuiala cu energia electrică, anual S.C. RAJA S.A. plătește companiei Administrația Națională Apele Române milioane de lei pentru apa extrasă.

Totodată, RAJA S.A.  a cofinanțat, printr-un împrumut contractat de la B.E.R.D., cu peste 50 mi­lioane euro cel mai mare proiect românesc din domeniu (apă – canal – epurare) în valoare de aproape 300 milioane euro, în urma căruia au rezultat investiții ce au intrat în patrimoniul UAT-urilor, implicit a județului Constanța.

Cu privire la calitatea serviciilor prestate, subliniem că S.C. RAJA S.A. furnizează tuturor abonaților o apă potabilă sigură, procesele de captare, tratare și distribuție fiind monitorizate non-stop, activitate ce implică anual sute de mii de analize efectuate în laboratoare acreditate RENAR și un supracontrol pe care îl plătim din partea reprezentanților Direc­ții­lor de Sănătate Publică de la nivelul fiecărui județ.

Este imperios necesar să cunoașteți faptul că ultima ajus­tare a tarifului perceput de RAJA S.A. a fost făcută în data de 20 decembrie 2013, cu avizul ANRSC nr. 120.721. Cu alte cuvinte, în ultimii trei ani, RAJA SA nu a mărit tarifele, ba mai mult începând cu data de 1 ianuarie 2016, a scăzut prețul cu 0,61 lei, de la 5,07 lei la 4,46 lei/mc apă potabilă cu TVA. Tariful practicat de RAJA S.A. este aprobat de către Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Comunale – ANRSC după o verificare riguroasă a tuturor componentelor de preț.

Mai mult, toate ajustările tarifare efectuate de RAJA S.A. au respectat Strategia Tarifară aprobată de către toate UAT-urile din aria de operare și impusă de către instituțiile care au aprobat finanțările nerambursabile pe fonduri europene, inclusiv Comisia Europeană.

Fără respectarea strategiei tarifa­re nu am fi putut aduce investițiile atât de necesare și utile cetățenilor județului Constanța.

Încălcarea Strategiei tarifare este nelegală și reprezintă un caz de neîndeplinire a obligațiilor asumate de toate părțile implicate – UAT-uri și operator, ceea ce va duce la declararea proiectelor cu finanțare europeană ca neeligibile și rambursarea întregii valori a proiectelor deja implementate (1,25 miliarde lei noi) atât de către UAT-uri, cât și de operator.

Mai mult, se vor pierde finan­ță­­rile pentru perioada 2014-2020 în valoare de 607,10 milioane euro, nu se va reuși conformarea la Directivele de Mediu și se vor plăti de către UAT-uri amenzi uriașe  pentru neconformarea cu prevederile acquis-ului european, iar acest lucru trebuie înțeles în contextul în care investițiile în acest sector sunt orientate spre populației prin asigurarea unui trai decent și civilizat.    

 

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă