4.1 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSpecialTăriceanu, TARTORUL grupării PNL la împărțeala celor 200 milioane euro din...

Tăriceanu, TARTORUL grupării PNL la împărțeala celor 200 milioane euro din dosarul cumnatului lui PONTA

Gheorghe Boeru, reținut în dosarul de corupție ”Herțanu-Ghiță-Cosma- contracte de 200 de milioane de euro”, era ”trimisul special” al lui Călin Popescu Tăriceanu, se arată în referatul întocmit de procurorii DNA. Gheorghe Boeru a fost reținut miercuri și este acuzat de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală. Alături de el a fost reținut și Adrian Semcu, fost vicepreședinte PNL al Consiliului Județean Prahova, "prietenul lui Tăriceanu", acum în barca PSD. Cei doi vor fi prezentați joi în fața instanței Înaltei Curți pentru arestare preventivă pe 30 de zile. În interceptări apar și numele lui Victor Ponta și Crin Antonescu.

Cum a ajuns Boeru să fie impus de Tăriceanu

Numele lui Gheorghe Boeru a venit pe filiera Călin Popescu Tăriceanu- Dumitru Pantea, directorul SC Hidro Prahova, care administra banii din programul mare de reabilitare a canalizărilor în localitățile județului. Gheorghe Boeru, impus de Tăriceanu și susținut de Semcu, a reușit ca SC Romair Consulting SRL să obțină  "contractul de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare şi supervizare a lucrărilor vizând „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova”.

Potrivit referatului DNA, "pentru câştigarea procedurii de achiziţie SC ROMAIR CONSULTING SRL Bucureşti a beneficiat de sprijinul lui Semcu Adrian, la acel moment vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi al lui Pantea Dumitru – director al SC HIDRO PRAHOVA SA Ploieşti. sprijinul în cadrul procedurii de achiziţie, a existat, iar SC ROMAIR CONSULTING SRL Bucureşti a fost desemnată câştigătoare. Cert este faptul că SC ROMAIR CONSULTING SRL Bucureşti a câştigat datorită relaţiei pe care Semcu Adrian o avea cu directorul SC HIDRO PRAHOVA SA – Pantea Dumitru.

În schimbul susţinerii acordate, Boeru Gheorghe urma să remită suma de 200.000 euro lui Semcu Adrian. Din această sumă au fost remişi 100.000 euro, urmând ca diferenţa să fie plătită pe parcursul derulării contractului. După câştigarea contractului de consultanţă de către SC ROMAIR CONSULTING SRL Bucureşti au început discuţiile în mediul politic cu privire la cine urma să câştige contractele de lucrări de construcţie în cadrul proiectului, astfel încât factorii politici să beneficieze de un comision în medie de 10% din valoarea fiecărui contract de lucrări, suma care putea fi câştigată în modalitatea arătată fiind de aproximativ 12.000.000 euro"

Războiul grupurilor de interese

Grupurile de interese din jurul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și ale premierului Victor Ponta, precum și modul lor de acțiune au apărut  în referatele DNA care au radiografiat subteranele împărțirii celor 200 de milioane de euro, bani din bugetul european și cel național, destinați pentru derularea proiectului de reamenajare și modernizare a canalizării localităților din județul Prahova.

Infracțiunile au fost săvârșite între 2010 și 2015. Deși până în aprilie 2012 au fost guverne ale PDL, banii , potrivit legii, erau gestionați de administrațiile locale, adică de președintele CJ Prahova, Mircea Cosma (PSD) , de vicepreședintele CJ, Adrian Semcu (PNL), și de directorul societății de specialitate, respectiv al HIDRO Prahova SA, care organiza licitațiile (internaționale), urmărea efectuarea corectă a lucrărilor și le recepționa.

Imediat după repartizarea banilor către SC HIDRO Prahova, asupra directorului general de atunci, Dumitru Pantea, au început presiunile din direcțiile PSD și PNL, cu interese financiare contrare.

De ce asupra directorului general al HIDRO? Pentru că directorul Pantea nu numai că organiza licitațiile pentru cele nouă contracte din programul de 200 de milioane de euro, dar le putea controla deoarece el îi numea pe membrii comisiilor de licitații și putea controla conținutul caietelor de sarcini în așa fel încât să câștige o anumită firmă, de fapt un anumit consorțiu de firme, cum impune regula europeană.

Șeful direct al directorului general HIDRO Prahova Pantea era Mircea Cosma (PSD), președintele Consiliului Județean, supranumit “Înălțimea sa”; “împăratul". Următorul șef în ierarhie, dar și prieten cu directorul Pantea era vicepreședintele CJ de atunci Adrian Semcu, PNL, prietenul lui Tăriceanu, potrivit referatului DNA.

Mircea Cosma s-a ocupat de “organizarea” grupului infracțional al cumnatului lui Ponta, Iulian Herțanu, care, prin consorțiul format din  societatea Grossman Engineering  și Euro Construct Trading ‘98 SRL, a “câștigat” contractul pentru reamenajarea canalizării în Comarnic. I-a dat o mână de ajutor fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma.

Însă, după cum ar rezulta din interceptări, Sebastian Ghiță, celălalt deputat PSD, implicat și el în constituirea grupului infracțional organizat pentru spolierea banilor publici si comunitari, supranumit “MOGULUL”, ar fi vrut ca firmele PSD să acapareze toate cele nouă contracte din programul de 200 de milioane de euro, intenție care a agitat spiritele grupului de interese liberal care gravitau în jurul vicepreședintelui CJ Prahova, Adrian Semcu.

De ce Călin Popescu Tăriceanu era mai important în "afaceri" decât șeful PNL, Crin Antonescu

În contextul în care PSD, prin Sebastian Ghiță, dorea să preia controlul asupra întregului proiect de 200 de milioane de euro, Semcu l-a informat pe Crin Antonescu. Crin l-a anunțat că-l susține ca firmele care gravitează în jurul PNL să câștige cel puțin un contract din cele nouă. Însă, Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care l-a impus pe omul de afaceri Gheorghe Boeru, dispus să intre într-un consorțiu, care putea găsi o firmă străină dispusă la matrapazlâcuri, respectiv să cedeze liderilor partidului cele 10% din banii încasați, nu Antonescu. 

Contractul pe care l-a ales gruparea lui Tăriceanu-Semcu a fost unul gras, de 9.000.000 de euro, pentru consultanță pe întreg proiectul cu cele nouă contracte de realizare a canalizărilor în valoare de  200 de milioane de euros, dar prin dijmuirea cu 10% a câștigului net, gruparea s-ar fi ales cu 12 milioane de euro. 

De ce Tăriceanu era '"autoritatea" care impune oameni de afaceri pentru contracte și nu "tovarășul Crin", șeful pe hârtie al PNL? Răspunsul ni-l dă laconic referatul DNA și anume: "Boeru Gheorghe este trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta din urmă fiind prieten bun cu Semcu Adrian. Despre Boeru Gheorghe, Semcu Adrian a afirmat că  are susţinerea necesară şi acces la factorii de decizie şi trebuie să se ocupe de managementul proiectului cu finanţare europeană ce urma să se deruleze în judeţul Prahova şi care viza realizarea instalaţiei de canalizare. Acest lucru se impunea tocmai pentru a nu exista blocaje în acordarea finanţării şi implementarea proiectului".

Arestările au început la PSD, cu cumnatul lui Ponta, pentru că a existat denunț – surse

Procurorii DNA s-au ocupat pe rând de cele două grupări politice clientelare, în funcție de cum au primit denunțurile. Prima grupare denunțată a fost aceea a PSD, care s-a înfruptat din bani prin firmele lui Iulian Herțanu, cumnatului lui Victor Ponta, și prin cele ale oamenilor de afaceri  Vladimir Ciorbă și Mihail Coman.

Astfel, în februarie 2015, procurorii, prin instanțelor de judecată, au obținut încătușarea membriilor rețelei PSD implicate în fraudare, între care a lui  Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor PONTA, a lui Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova, a fiului acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma. Pentru deputatul PSD Sebastian Ghiță, prietenul premierului, DNA  a obținut controlul judiciar. Acuzațiile au fost de constituire de grup infracțional organizat,  evaziune fiscală,  schimbarea destinației fondurilor europene.

Denunțuri și autodenunțuri în gruparea PNL, adăpostită, între timp sub aripa PSD, ca și șeful lor, Tăriceanu

În iunie, tot în urma unor denunțuri și colaborări a acelora deja urmăriți penal, procurorii DNA au extins urmărirea penală și i-au reținut și pe reprezentanții PNL –  gruparea lui Călin Popescu Tăriceanu, respectiv pe omul de afaceri Gheorghe Boeru și pe prietenul lui Tăriceanu, Adrian Semcu, vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, adică subordonatul lui Mircea Cosma, PSD. De asemenea, au început urmărirea penală a directorului de atunci a SC HIDRO Prahova, Dumitru Pantea.

Insă, Semcu a dat bir cu fugiții din PNL și s-a dus sub aripa lui Ponta, cum a făcut și prietenul său, Călin Popescu Tăriceanu ( recompensat cu funcția de președinte al Senatului). 

Lui Semcu i-a folosit o vreme fuga la PSD deoarece a primit funcția de director al SC HIDRO Prahova, firma care gestiona proiectul de 200 de milioane de euro. Fostul director și prieten cu Semcu, Dumitru Pantea, a ieșit , credea el, onorabil din schemă prin pensionare. N-a fost să fie: miercuri, procurorii DNA au început urmărirea sa penală pentru luare de mită, însă nu l-au reținut deoarece a colaborat cu anchetatorii.

Rămâne de văzut în ce măsură procurorii vor reuși să probeze împlicarea greilor în acest dosar, respectiv a lui Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta, Crin Antonescu și dacă vor exista toate elementele constitutive ale vreunei infracțiuni.

Cele mai citite

FCSB-Olympiakos Pireu 0-0. Roș-albaștrii sunt foarte aproape de primăvara Europa League

FCSB a obţinut un rezultat de egalitate important cu echipa greacă Olympiakos Pireu, 0-0, joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în etapa a...

FCSB-Olympiakos Pireu 0-0. Roș-albaștrii sunt foarte aproape de primăvara Europa League

FCSB a obţinut un rezultat de egalitate important cu echipa greacă Olympiakos Pireu, 0-0, joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în etapa a...
Ultima oră
Pe aceeași temă