20 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecial"Targul de sclavi" de la Matca, "magnet" pentru tinerii basarabeni

„Targul de sclavi” de la Matca, „magnet” pentru tinerii basarabeni

»  Anual, zeci de tineri din Republica Moldova incearca sa treaca ilegal Prutul, pentru a ajunge sa agoniseasca ceva bani din munca in solariile legumicultorilor din Matca.

 

»  Acestia pot economisi circa 250 de euro pe luna, bani considerati o mica avere in locurile lor de bastina.

O patrula a politiei de fronti-era a descoperit in zona comunei Frumusita un tanar din Republica Moldova, care trecuse ilegal frontiera de la Prut, pentru a ajunge in comuna Matca, unde voia sa munceasca la solar, pentru a agonisi ceva bani. Tanarul nu avea la el nici un document de identitate si le-a spus politistilor ca se numeste Dorin O., are 20 de ani si a trecut in Romania, pentru a ajunge la Matca: "Din declaratiile acestuia,  a rezultat faptul ca in jurul orei 22.30 a trecut ilegal frontiera din Republica Moldova in Romania cu ajutorul unei barci pneumatice, fiind ajutat de catre un prieten.

El le-a declarat politistilor de frontiera ca avea intentia de a se deplasa in localitatea Matca, judetul Galati, pentru a-si cauta de lucru", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Galati, comisarul Vasile Nastasa. Tanarul se va alege cu dosar penal pentru trecerea ilegala a frontierei, cazul urmand sa fie instrumentat  de procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati. Politia de Frontiera a comunicat cazul granicerilor din Republica Moldova, in vederea solutionarii in comun a evenimentului de frontiera.

Un adevarat fenomen social
In anii trecuti, trecerea ilegala a frontierei, prin traversarea Prutului inot sau cu barca, a devenit un fenomen social printre tinerii din Republica Moldova cu varste de la 17 la 25 de ani, pentru care a devenit aproape un miraj posibilitatea de a lucra ca zilieri in solariile legumicultorilor din satele din nordul judetul Galati.
La Matca si Corod, localitati renumite pentru productia legumicola si unde lucreaza multi basarabeni, un zilier este platit cu 400-500 de lei daca se angajeaza pentru o luna intreaga, pentru munca ca zilier fiind platit cu 350.000-500.000 de lei pe zi, la care se adauga doua mese pe zi, un "sprit" si un pachet de tigari. Basarabeanul isi plateste doar cazarea.
La intrarea in comuna Matca, exista chiar o rascruce de drumuri numita "Targul de sclavi", unde legumicultorii din comuna vin sa ii angajeze pe cei veniti sa lucreze la solarii.

Cele mai citite

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...

SUA vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar de 375 milioane de dolari

Statele Unite vor trimite Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, care include un număr neprecizat de bombe cu dispersie cu rază medie de...

Cererea de contabili pe piața muncii, în creștere semnificativă; salarii de până la 25.000 de lei brut

Poziția de contabil continuă să fie una dintre cele mai căutate pe piața muncii, nefiind afectată de avansul tehnologic în domeniul Inteligenței Artificiale (AI),...
Ultima oră
Pe aceeași temă