1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialTarg de carte - Bookfest 2009

Targ de carte – Bookfest 2009

Ajuns la a patra editie, Bookfest isi va deschide portile pentru iubitorii de carti, dar si pentru autori, miercuri, 17 iunie, in Complexul Romexpo (pavilioanele 13-17). Si anul acesta Bookfest isi pastreaza "traditia": peste 150 de edituri participante, lansari de carte din toate domeniile, reeditari ale celor mai vandute titluri.

Ca de obicei targul se bucura de participarea unor autori celebri ai literaturii internationale, precum Vla­dimir Sorokin si Peter Esterhazy, dar si dezbateri pe teme de actualitate. Si, ceea ce ne intereseaza pe toti, reducerile anuntate de edituri vor ajunge pana la 50%. Pentru editia din 2009, la capitolul "noutati" intra patru concerte ("The Amsterdams" pe 17 iunie, "Alexandrina" pe 19 iunie, "Byron" pe 20 iunie si "Grimus" pe 21 iunie), toate incepand cu ora 18.00, si proiectia catorva filme ce au avut premiera la TIFF. Targul va fi deschis, zilnic, intre orele 10.00-20.00, cu exceptia zilelor de vineri, 19 iunie, cand veti avea acces la Bookfest pana la ora 22.00, si duminica, ultima zi a manifestarii, cand programul se va incheia la ora 18.00. Pana la inchiderea editiei pretul unui bilet nu a fost confirmat. Pentru informatii suplimentare, vizitati site-ul targului la www.bookfest.ro. Mai jos, va propunem o selectie a principalelor titluri ce vor fi lansate la Bookfest.

Grupul Humanitas

Oana Pellea, "Jurnal" Colectia "Memorii.  Jurnale", 220 pagini.

Uneori, editorii publica un autor "fara nume" pentru ca au incredere in calitatile cartii lui. Sau invers, publica o carte mai putin buna doar pentru ca autorul "are nume". Insa visul oricarui editor este sa aiba, simultan, o carte buna si un  nume de autor cunoscut. Jurnalul actritei Oana Pellea, descoperit de criticul lietrar Ioana  Parvulescu, este un astfel de vis. Ioana Parvulescu considera ca "jurnalul" Oanei Pellea are un ton inconfundabil in care cuvintele au mimica, gestica, inteligenta, adica au tot ce le trebuie.

Radu Paraschivescu, "Balul fantomelor", Colectia "Rasul lumii", 308 pagini.

"Daca vrei sa-l faci pe Dumnezeu sa rada, spune-i ce planuri ai", declara Woody Allen. Sensibil la panseul ci­neastului, Virgil Mihalcea, profesor de istoria literaturii universale la un liceu bucurestean din anii ‘90, traieste fara o agenda anume. Elevii rad de el, co­le­gii il privesc de sus, directorul l-ar vrea pe faras. Aceasta existenta cenu­sie se coloreaza violent cand in garso­niera si in viata lui Mihalcea pa­trun­de Carla Bracci, o tanara cu aptitudini de maseuza si fizic de iepuras Playboy.

Matilde Asensi, "Ultimul Cato", Beletristica, Humanitas Fiction, 325 pagini.
Lansare, vineri, 19 iunie, ora 18.30.

In ciuda aparentelor, studiul manscriselor nu este cea mai pasnica ocupatie. Sora Ottavia Salina descopera acest adevar dupa ce accepta misiunea insolita propusa de superiorii ei de la Vatican: descifrarea tatuajelor de pe cadavrul unui etiopian suspectat de cri­me impotriva Bisericii. Facand echipa cu un arheolog egiptean si un capitan din Garda Elvetiana, sora Sa­lina va parcurge un ritual initiatic fabulos.

Kate Morton, "Casa de la Riverton", Beletristica, Humanitas Fiction, Colectia "Raftul Denisei", 250 pagini.
Lansare, duminica, 21 iunie, ora 13.00.

Destinul lui Grace Bradley a fost mereu legat de cel al familiei Hartford. Martora a evenimentelor care au zguduit viata surorilor Hannah si Emmeline, ultimle vlastare ale unei familii de nobili englezi, Grace este singura detinatoare a adevarului despre cele intamplate in conacul Riverton. Dupa ani si ani, trecutul pare sa isi ceara drepturile, iar Grace va dezvalui taina mortii poetului Robbie Hunter.

Grupul Corint

Valentin Fuster, Josep Corbella, "Invata sa traiesti sanatos" Sanatate, Editura Corint, 320 pagini.

Cartea cardiologului Valentin Fuster, scrisa in colaborare cu jurnalistul Josep Corbella, cuprinde sfaturi de baza pentru imbunatatirea calitatii vietii. Structurata astfel incat sa poata fi citita de la inceput pana la sfarsit precum o po­vestire, cartea prezinta intr-un limbaj accesibil problemele de sanatate care ii preocupa cel mai mult pe oameni.

Rawi Hage, "Jocul lui De Niro"Beletristica, Editura Leda, 256 pagini.

Romanul de debut al artistului canadian de origine libaneza Rawi Hage a intrat in forta in lumea editoriala internationala. Cinematografic, abrupt, halucinant, dar inundat de un lirism intens, el vorbeste despre prietenie, tradare si familie, despre o lume in care violenta si haosul fac legea, intr-un Beirut sfartecat de razboi.

Curtea Veche

 

Vaclav Havel, "Pe scurt, va rog!", Politica, 384 pagini.
Lansare joi, 18 iunie, ora 17.00.

Nu exista nici o indoiala ca Vaclav Havel este unul dintre oamenii care au miscat de pe fagasurile ei istoria secolului XX din aceasta parte a lumii. Havel este cel care demonstreaza cu stralucire ca intelectualul fragil si nesigur pe el nu este neapa­rat o fiinta bovarica si cu capul in nori, care, in vremuri de restriste ar avea doar datoria sa-si scrie cu orice chip opera, lasand istoria sa si-o scrie pe a ei.

Vladimir Sorokin, "Kremlinul de zahar", Memorii, 208 pagini.
Lansare joi, 18 iunie, ora 18.00.

"Kremlinul de zahar" nu face exceptie de la programul lui Sorokin, o distopie din care nu lipseste nici satira si nici pa­rodicul. Sorokin nu lucreaza cu jumatati de masura, obscenul si grotescul fac, de asemenea, parte din arsenalul sau.

Polirom

 

Florin Lazarescu, "Lampa cu caciula", Colectia "Ego. Proza", 240 pagini
Lansare sambata, 20 iunie, ora 15.00

Cartea reprezinta o selectie de povestiri, reunite sub titlul celei mai cunoscute dintre acestea, "Lampa cu caciula", care a fost ecranizata in 2006, in regia lui Radu Jude si care a obtinut peste 30 de premii la festivaluri internationale. Povestirile construiesc o carte despre copilarie, despre inocenta pierduta a lumii contemporane. Fiecare personaj (indiferent daca e vorba despre copilul care isi duce, impreuna cu taica-su’ televizorul la reparat sau despre cel ce merge pe jos pana la balci pentru a vedea Balena Goliat, ori despre batrana ce se imbata asteptand intoar­cerea fiului sau de la puscarie) traieste o adevarata aventura.

Mihai Gainusa, "Povestiri mortale", Colectia "Hors, Collection", 200 pagini
Lansare joi, 18 iunie, ora 17.00

Mihai Gainusa este  un prozator pentru care ludicul, ironia si umorul de buna calitate constituie ingrediente absolut necesare. Desi tonul jucaus al corealizatorului "Cronicii Carcotasilor" nu se dilueaza de-a lungul lecturii, miza este, nu ra­re­ori, una serioasa, iar autorul e atent si la efecte stilistice care sa o accentueze. Fiecare povestire cu­prinsa in volum are o morala care se aplica nu doar spatiului romanesc, ca in cartile anterioare, ci este universal valabila. In "Povestiri mortale", Mihai Gainusa nu propune o co­medie sociala, ci se axeaza pe comedia uma­na in general, vazuta din pers­pec­tiva unui "carcotas"
cu privire si talent de prozator.

Paralela 45

Jonathan Kellerman, "Obsesie. Un caz cu Alex Delaware", Colectia "Bestseller", 496 pagini. Lansare, duminica, 21 iunie, ora 12.30.

Tanya Bigelow era doar o fetita, cu un aer mult prea solemn pentru varsta ei, cand doctorul Alex Delaware i-a tratat cu succes simptomele de obsesie compulsiva. Acum, Tanya are nouasprezece ani si incearca sa rezolve o enigma: Patty Bigelow, matusa si mama adoptiva a Tanyei, i-a marturisit o crima pe patul de moarte, indemnand-o sa-i ceara ajutorul lui Alex Delaware.

Bob Garcia, "Testamentul lui Sherlock Holmes", Colectia "Bestseller", 206 pagini.
Lansare, duminica, 21 iunie, ora 12.30.

In Londra secolului al XIX-lea, Sherlock Holmes tocmai a murit intr-un mod misterios. Watson, si fratele sau, Mycrofts, au fost chemati la notar pentru citirea testamentului. Cartea readuce la viata Londra din acea epoca, cu ceata, trasurile si cartierele sale rau-famate.

Litera International

Gerald Martinm "Gabriel Garcia Marquez. O viata", Biografic, 664 pagini.
Lansare, duminica, 21 iunie

In cei 17 ani de lucru la aceasta biografie, pe langa discutiile cu Gabriel Garcia Marquez, Gerald Martin a intervievat peste 300 de persoane apropiate scriitorului: Fidel Castro, Felipe Gonzales si alti presedinti ai Columbiei, scriitori precum Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa, Alvaro Mutis, familia (sotia si copiii autorului, mama, fratii si surorile), agentii literari si cei mai buni prieteni  si colaboratori. Volumul contine si 16 pagini de fotografii cu G.G. Marquez in diferite ipostaze si imprejurari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă