Senator de cand se stie, latifundiar de tip nou, mosier prin preluare in arenda fara bani, de la stat, comerciant en gros, proprietar de spatii comerciale, de siloz pe Borcea, decan de barou etc., Doru Ioan Taracila este considerat in continuare unul dintre cei mai influenti „baroni” PSD. Fara sa poata digera infrangerea din alegerile din 2004, senatorul de Calarasi Doru Ioan Taracila si-a dat demisia din fruntea organizatiei locale a PSD. A ramas in umbra, iar aparitiile sale publice pot fi numarate pe degete. Cu toate acestea, cei care au preluat fraiele judetului din toamna lui 2004 sunt convinsi ca Doru Ioan Taracila va fi omul cu care se vor lupta si peste trei ani, la urmatoarele alegeri.
Controleaza justitia
Pesedizarea fortata a judetului Calarasi, de pe vremea cand partidul lui Iliescu era la guvernare, are urmari si acum. PSD a reusit sa-si pastreze oameni in posturi-cheie. Cu putine exceptii, toti cei numiti in fruntea institutiilor descentralizate ale statului in timpul guvernarii PSD au ramas aceiasi (Garda Financiara, Curtea de Conturi, Spitalul Municipal etc.). Taracila a fost acuzat de adversarii sai politici ca, in continuare, controleaza cu mana forte justitia calaraseana. Presedintii Judecatoriei si Tribunalului sunt considerati oameni de casa ai „baronului” PSD. Mai mult, Doru Ioan Taracila este decanul Baroului Calarasi. El a facut „rocada” cu sotia sa, Aurica Taracila, care a ocupat aceasta functie importanta pana in 2004. Este temut de toti cei care, intr-un context sau altul, au intrat in conflict cu sfera de influenta a „baronului”.
Cine a avut litigii in justitie cu senatorul PSD sau cu cei aflati in zona de interes a acestuia a pierdut procesele la Calarasi fara nici o exceptie. Doar stramutarea dosarelor la instante de judecata din afara judetului Calarasi a facut sa tempereze imensa influenta din justitie a „baronului”.
Un Iliescu de provincie
La Calarasi, Doru Ioan Taracila este perceput ca un Iliescu ceva mai mic. Perseverent, „baronul” PSD a gasit in Ion Iliescu mentorul perfect. Astfel, Taracila a fost acuzat ca a invatat arta de a lua totul fara a da nimic in schimb. Arta de a promite fara ezitare rezolvarea tuturor problemelor sociale, arta de a fi de acord cu toti, fara a se trada insa fata de nimeni. Discursurile sforaitoare, din timpul ultimei campanii electorale, in care senatorul se batea cu pumnul in piept, reluand la nesfarsit sabloane depasite, cum ar fi „faptele sunt politica mea” sau „sunt si voi ramane asa cum ma cunoasteti: un om cinstit, un om corect si un om apropiat de oameni”, nu i-au mai impresionat pe calaraseni. Nici chiar pe multi dintre colaboratorii sai fideli. Bun scenarist, „baronul” de Calarasi nu a tinut in preajma sa decat oameni care stiau doar sa-i execute ordinele fara cracnire. Oportunisti desavarsiti, acestia s-au dovedit a fi doar traseisti politici. Dupa esecul din alegeri, cei mai multi dintre fostii lingai au emigrat in barca actualei puteri, indeosebi la PD.
Nominalizat in „Top 300”
Ceea ce-l diferentiaza net pe Doru Ioan Taracila de fostul sau sef de partid este slabiciunea pentru „arginti”, care nu cadreaza deloc cu principiile social-democratiei. Daca pentru Ion Iliescu sintagma „sarac, dar cinstit” a fost litera de lege, fostul lider PSD fiind recunoscut pentru faptul ca nu si-a folosit influenta politica pentru a-si spori averea, pentru senatorul Taracila lucrurile stau exact invers. Considerat unul dintre cei mai mari latifundiari din Romania, cu peste 30.000 de hectare de pamant arabil in proprietatea firmelor pe care le controleaza, „baronul” Taracila a renuntat demult in discursurile sale sa mai pomeneasca ceva despre inavutitii de peste noapte.
In urma cu doi ani, Taracila si familia sa au fost nominalizati in „Top 300”, printre cei mai bogati oameni din tara. Potrivit revistei „Capital”, senatorul PSD aparea, la vremea respectiva, ca actionar la opt companii, care insumau o cifra de afaceri de peste 50 milioane dolari. Desi cele mai importante dintre afacerile sale s-au derulat in agricultura, alaturi de controversatul Iosiv Armas, totusi „baronul” de Calarasi nu s-a limitat doar la atat. Unul dintre cele mai mari tunuri date de Taracila a fost inhatarea a 70% din reteaua de magazine ale INDCOM Calarasi, care detinea majoritatea spatiilor comerciale din oras. Prin inchiriere, acestea i-au asigurat senatorului afacerist o adevarata renta pe viata.
2TT a inghitit zeci de miliarde din banii publici
Pe vremea cand controla cu autoritate judetul Calarasi, Doru Ioan Taracila a bagat mainile pana la coate in banii publici. Zeci de miliarde au intrat in conturile sale prin asigurarea de service la cal-culatoare. Convertita peste noapte in firma cu profil de IT, societatea 2TT (adica Taracila-tatal si Taracila-fiul) a reusit sa obtina contracte grase pentru service la calculatoare si Internet la aproape toate institutiile publice ale statului din judetul Calarasi (primarii, scoli, licee, Consiliul Judetean, Prefectura, Directia Agricola, Garda Financiara, spital etc.). Doar de la Primaria Calarasi firma „famigliei” Taracila a incasat anual peste 600 milioane lei vechi. Nu a fost suficient pentru „baronul” PSD. In 2004, firma 2TT si-a largit subit obiectul de activitate, transformandu-se si in societate de… deratizare. Astfel, in acel an, pentru service IT si starpirea daunatorilor societatea lui Taracila a incasat de la Primaria Calarasi nu mai putin de 900 de milioane lei vechi. Lucru nerecunoscut de senatorul PSD. „Nu este adevarat, nu am avut niciodata un contract cu primaria”, ne-a declarat fostul ministru de Interne.
Cu „binecuvantarea” baronului Taracila, banii publici au intrat si in buzunarele altor pesedisti locali. Bunaoara, firma de constructii POHA SRL, apartinand lui Haralambie Popescu, fost consilier judetean PSD, a derulat cu Primaria Calarasi, in perioada 2000-2004, un contract pentru ridicarea de locuinte prin ANL. Toata „distractia” i-a costat pe contribuabili peste 100 miliarde lei vechi. De acesti bani, firma lui Popescu a ridicat adevarate cutii de chibrituri, pe care calarasenii le numesc „ghetouri”.
Mare latifundiar si datornic la stat
Toata suflarea judetului il stie pe senatorul Taracila ca pe un adevarat mosier. In declaratia acestuia de avere sunt trecute cateva societati unde este actionar. Societatile se ocupa in general cu agricultura pe scara larga, pe zeci de mii de hectare. Din declaratia de interese a senatorului Taracila rezulta ca acesta este in continuare actionar la cinci societati comerciale: SC Condorul SA Calarasi, SC Condorul Petroserv SA, SC Argirom INT. SA Bucuresti, SC 3TTT SRL Calarasi si SC Agrocondorul SA Calarasi. Mai multe foste IAS-uri din judet au fost concesionate firmelor controlate de familia Taracila. In momentul privatizarii, mare parte din acestea aveau datorii catre bugetul de stat. Numai ca noua societate rezultata post-privatizare nu mai recunoaste respectivele datorii. De exemplu, Agrozootehnica Pietroiu s-a privatizat prin Agro Condorul SA Calarasi. Pana la privatizare, societatea-mama acumulase datorii de 30 miliarde de lei, datorii care nu sunt recunoscute de societatea lui Taracila. O situatie asemanatoare intalnim la SC Agrozootehnica Drumu Subtire. In martie 2000, SC Argirom SA preia in concesiune societatea mai sus mentionata. Unitatea detine in exploatare circa 7.000 de hectare de teren agricol. Inainte de privatizare, societatea avea o datorie de 4 miliarde (la nivelul anului 2000). Pentru recuperarea acestor creante, Agentia Domeniilor Statului (ADS) a intentat proces. Doar ca ADS-ul se judeca cu prima societate, care, practic, nu mai exista decat pe hartie. Cu alte cuvinte, Taracila a preluat zeci de mii de hectare de teren de la societati ale statului, a preluat sau cumparat active ale unor IAS-uri, insa fara datoriile acumulate de acestea.
In octombrie 2001, SC Agricom Borcea SA este preluata in concesiune tot de SC Argirom SA. Argirom detine aici concesiunea terenului si are actiuni masive in inventarul agricol si imobiliar. Unitatea are in concesiune aproximativ 20.000 de hectare, majoritatea in Balta Ialomitei. Fosta societate Agricom Borcea este inregistrata pe site-ul Ministerului de Finante cu o datorie catre bugetul de stat de nu mai putin de 73,8 miliarde de lei, despre care senatorul pesedist nu sufla o vorba. In 2003, o firma a lui Taracila concesioneaza de la SC Agrozootehnica Mircea Voda SA 6.055 de hectare pentru 49 de ani, unitatea fiind proprietatea Institutului Agronomic Bucuresti. Deoarece in 2004-2005 nu si-a mai platit obligatiile contractuale, contractul a fost reziliat anul trecut. A ramas o datorie de cinci miliarde pentru care ADS Calarasi se judeca in continuare.
„La Calarasi saracia este la ea acasa”
Cu asemenea afaceri nu este de mirare ca senatorul stapan peste un judet apare cu o avere impresionanta de 14 milioane de dolari. Iata ce declara Taracila pe vremea cand era in opozitie, si mult mai sarac, despre guvernarea CDR: „Puterea actuala este interesata numai de satisfacerea intereselor egoiste si meschine ale persoanelor si grupurilor clientelare. La Calarasi, saracia este la ea acasa. Nu dorim pentru judetul nostru protectie sociala, ci locuri de munca, nu dorim un trai bogat, ci unul decent, nu dorim etatism exagerat, dar nici nu putem asista pasivi la prabusirea tuturor agentilor economici, indiferent de capital sau de jaful organizat de FPS, botezat, modern, privatizare”. Iata ca privatizarea mult hulita l-a facut om peste cativa ani pe senatorul Taracila. Conform declaratiei de avere, Taracila si-a impumutat familia – avand de incasat de la SC 3T SRL – cu 2,3 miliarde de lei si vreo 35.000 de dolari. Cu toate ca presa l-a catalogat drept „baron local”, Taracila ne-a declarat ca nu se regaseste in acest tip de caracterizare. „Nu cred ca ma regasesc in aceasta tipologie. Aceasta calitate ne-a fost atribuita datorita influentei de care ne-am bucurat in judetele pe care le-am reprezentat”, ne-a mai declarat senatorul. Cat despre ceea ce se mai intampla prin Calarasi la un an de la pierderea alegerilor de catre PSD, Taracila s-a aratat zgarcit la vorba: „Se intampla si mai bune, si mai rele, ca peste tot in tara”, a concluzionat cel care, candva, era tartor peste judetul Calarasi.
[…] Sursa: https://romanialibera.ro/special/taracila-a-facut-14-milioane-de-dolari-pe-spinarea-calarasenilor-63… […]