5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialTemeneli, protocol, potol, cistită | OPINIE

Temeneli, protocol, potol, cistită | OPINIE

La doar un an după ce s-a autoproclamat împărat, Napoleon vizitează capela castelului din Aachen, acolo unde Carol cel Mare îşi zidise încă din anul 800 tronul din piatră de la Ierusalim. Loc sfânt, cum s-ar zice. Şi vizita merge bine, în ritmul vremilor: temeneli, protocol, potol – asta până când draga de Josephine, nevastă de proaspăt imperator, vede tronul şi – tânguieli, mieroşenii, ameninţări – nu se dă dusă până când n-o lasă gazdele să-şi pună dosul pe piatra aia sfântă.

Cu proasta nu te pui – şi gazdele acceptă. E fain să stai pe tron, cred – te uiţi la ăia de lângă tine şi ţi se pare că Dumnezeu ţi-e un fel de văr primar; joci table cu sfinţii, eşti ăl mai tare. Numai că – ne zice Victor Hugo – piatra aia rece i-a trântit primei neveste a Europei o cistită de toată frumuseţea şi s-a dus naibii înalta sindrofie.

La români, lucrurile se explică mai simplu, fără farafastâcuri: s-a suit scroafa-n copac. Noi am lipsit, ei au învins. Te uiţi la stufoşenia asta numită guvern şi prima impresie e că ni se taie craca de sub picioare. Sunt jenaţi de apartenenţa la Uniunea Europeană sau e prea devreme să proclame „independenţa“ faţă de Bruxelles? Tipi şi tipe fără carieră, descurcăreţi de serviciu, recognoscibili mai degrabă după vorbe decât după fapte. Cum să-l pui la Justiţie pe artizanul „marţei negre“? La Interne pe doamna aia din Teleorman, celebră doar prin faptul că a fost secretară de şcoală generală şi că, zice-se, i-a mijlocit lui Dragnea nişte oportunităţi imobiliare? Nici nu ştie bine unde-i baia de serviciu, şi noul ministru al Educaţiei dă liber numirilor politice în şcoli – nu-i niciun bai că ai luat nota 2 la concurs, Partidul are încredere şi cu asta basta… Marius Dunca, primul demis după tragedia tinerilor de la Colectiv, devine ministru al Tineretului? Eu cred că Dragnea vrea să vadă până unde poate merge cu tânguielile, mieroşeniile şi ameninţările sale.

De fapt, tradiţia socialiştilor români ne arată un lucru: lipsa de etică. Ne mai arată tradiţia asta că, pur şi simplu, socialismul nu are ce căuta într-o ţară needucată şi săracă; socialiştii de Dâmboviţa şi-au colmatat atât de rău sistemul de selecție încât nu pot gestiona puterea dacă ea nu devine proprietate personală a liderului. Social-democratul Iosif Jumanca, venit din fostul Imperiu, a fost dat de toţi pereţii de „colegii“ din Regat după ce a afirmat, în Parlament, că înainte de a se înfăptui protecţia socială şi redistribuirea bogăţiei naţionale, România poate fi revigorată doar prin valori şi principii liberale; abia după ce ajungem la un anumit nivel de prosperitate ne putem permite politici social-democrate. Probabil că, în Suedia, Jumanca ar avea statuie; comuniştii noştri l-au omorât în puşcărie, în ’49. (Că la noi nimeni nu îşi asumă prin fapte liberalismul, asta e o altă discuţie necesară.) Ion Flueraş, alt social-democrat, a fost atât de scârbit de sistemul fanariot al socialiştilor de peste munţi, încât a preferat să candideze în 1928 pe listele PNŢ-ului. E treaba unora dacă mă vor sudui, dar şi azi se vede cu ochiul liber diferenţa dintre social-democraţia europeană şi cea balcanică – cum să compari Grupul de la Cluj cu gaşca de la Teleorman? Cine suferă? Cine plăteşte? Toată România, de la Sighet la Medgidia şi de la Videle la Târgu Frumos. V-am enervat?

Nu se poate să-i alegem mereu pe ăia din ultima bancă. Nu se poate ca de câte ori câştigă ăia alegerile să ne întrebăm dacă România va mai păstra drumul euro-atlantic. Sigur, în declaraţii sunt şmecheri de frunte. Dar faptele? Dar oamenii? Te trezeşti acum, după cinşpe ani, să trimiţi la Curtea Constituţională o lege, doar pentru că Dragnea nu poate fi premier? Păi să calculăm aşa: un condamnat nu poate fi stomatolog, paznic sau jandarm – trimiţi la Curte şi interdicţiile astea? Faci comisie de anchetă pentru că nu găseşti 10 miliarde de lei – atenţie: estimate! – ca să îţi finanţezi pomenile de 30 de miliarde? Pe când Tribunale ale Poporului? – că „avocat“ avem. Faci din serviciile secrete o sperietoare – Dragnea: „Viitorul premier PSD nu va fi impus de serviciile secrete“; ca şi când până acum şeful Guvernului ar fi fost numit de servicii – când partidul tău a fost decenii la rând ascunzişul perfect al securiştilor lui Ceauşescu? Ambiţia asta de a arunca teme prosteşti pe agenda publică face ca spaima, şi nu programele de guvernare, să fie vectorul electoral în România. Şi o întrebare, să nu uit: sunt tineri care performează în Occident, români premiaţi de statele civilizate pentru contribuţiile lor la politici publice, dezvoltare durabilă, inovare sau educaţie – ei de ce nu îşi găsesc locul în Guvern? Îţi spun pe de rost cinci nume de specialişti în medicină care nu au măsluit documente, ca actualul ministru al Sănătăţii, care, ca să fie şi el conducător de doctorat, s-a trecut autor principal la 12 lucrări ştiinţifice ISI – scrisese doar două, de fapt. Avem în sfârşit creştere economică – dacă ţi-a crescut salariul, măi, tovarăşe guvernant, cumperi mai mulţi cârnaţi sau îţi consolidezi casa, o zugrăveşti şi o faci mai frumoasă, să fie în rând cu casele din Vestul Europei? Bagi banii în pomeni sau în investiţii?

De fapt, socialiştii români ştiu o treabă sigură: un om needucat nu are îndoieli, întrebări, aspiraţii – el vrea o bucată de carne, una de pâine şi un pic de circ. Dacă eşti în stare să ţii lumea ocupată cu asta, câştigul partidului e pe termen lung, poţi s-o dai în mă-sa de ţară. Ieftineşte parizerul zilnic şi ăla care n-a citit vreodată o carte te va ţine minte, îţi va picta chipul în biserici sau se va stropşi la prieteni apărându-te; te va privi ca pe un mic Dumnezeu cu mustaţă şi dantură stricată, în timp ce tu stai cu curu’ puhav pe tronul de piatră – dar mă gândesc că laolaltă cu tânguielile, mieroşeniile şi ameninţările tale, pe frigu’ ăsta, Ăl de Sus îţi va trânti o cistită de toată frumuseţea.

Cele mai citite

Medicament retras din farmacii! Atenție mare – poate provoca efecte secundare

Atenție! Medicament retras din farmacii. Acesta poate provoca efecte secundare "potențial fatale", se arată într-un comunicat. Medicament retras din farmacii Clonazepam, medicament folosit pentru tratarea anxietății...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Liga Națiunilor, tragerea la sorți. Dueluri de foc în sferturile de finală

Astăzi, 22 noiembrie 2024, a avut loca tragerea la sorți pentru play-off-urile din Liga Națiunilor, la Nyon. Dueluri de foc în sferturile de finală din...
Ultima oră
Pe aceeași temă