Inventatorii electrotango-ului se vor afla pentru a patra oară la Bucureşti pe 28 februarie. Christoph H. Müller vorbeşte, în exclusivitate pentru România Liberă, despre noul album, despre legătura dintre fotbal şi tango,dar şi despre show-ul din Capitală.
Eduardo Makaroff, Philippe Cohen Solal şi Christoph H. Müller, membrii trupei Gotan Project, vor aduce pe scena de la Sala Palatului ritmuri senzuale de tango, mixate inedit cu sound-uri moderne. Fanii Gotan Project vor avea ocazia să asculte piese mai vechi, dar de succes, incluse pe primele albume ale trio-ului, dar şi single-uri de pe cel mai recent album, „Tango 3.0″, promovat, deocamdată, în acest an în 10 ţări.
Cum s-a format trupa Gotan Project?
C.M.: O să vă povestesc pe scurt, pentru că e mult de vorbit. Colaboram de ceva ani cu Philippe pe mai multe proiecte muzicale. Eduardo Makaroff îl cunoştea şi el pe Philippe şi într-o zi ne-am întâlnit toţi trei în studio. Am avut ideea să combinăm tango-ul argentinian cu muzica electronică, pe care eu şi Philippe o produceam în acel moment. Practic, trupa s-a format în studio încercând să facă ceva experimental.
Cum ai descrie tango-ul?
C.M.: Foarte intens. Îmi place la tango că este foarte melodios, emoţional, ritmic şi puternic în acelaşi timp. Este un mix interesant. Unul dintre clişeele folosite pentru caracterizarea tango-ului este senzualitatea, totuşi cred că e mai mult de atât. Tango-ul este erotic.
Ai vorbit de o abordare mai modernă a tango-ului. Crezi că i-a deranjat pe cei care preferă tango-ul în forma lui tradiţională?
C.M.: Foarte bine că îi supără. În special pe cei conservatori. Însă nu am avut probleme cu ei. În Argentina suntem bine primiţi chiar şi printre ei. Nimeni nu a venit să ne insulte până acum.
„Lucrăm cu tango-ul clasic, vechi de peste 100 de ani”
Ce vă inspiră când începeţi să compuneţi?
C.M.: Totul. Viaţa, muzica pe care o ascultăm. Avem gusturi variate.
Ce fel de muzică?
C.M.: Franţuzească, electronică, pop, jazz, clasică şi chiar country.
De ce aţi numit „Tango 3.0″ cel mai recent album Gotan Project?
C.M.: Lucrăm cu tango-ul clasic, vechi de peste 100 de ani. Aşa că ne-am gândit să-l aducem în prezent şi apoi în viitor. Aceasta e ideea din spatele titlului. Facem referire şi la platforma web care acum e 2.0 şi următorul pas va fi 3.0. Plus că 3 face aluzie şi la faptul că suntem trei în trupă, e un fel de număr norocos. După primul album ne gândeam dacă putem să facem ceva diferit, dacă mai avem ceva de spus. Aşa au urmat celelalte materiale discografice.
„Ne-am jucat cu nişte simboluri ale culturii argentiniene”
Ştiu că în piesa „La Gloria” cel care se aude strigând „gooootaan” este celebrul comentator sportiv Victor Hugo Morales. Care este legătura dintre fotbal şi tango?
C.M.: Dacă reducem Argentina la două lucruri foarte simple ,acestea ar fi fotbalul şi tango-ul. Fotbalul este foarte important în Argentina, este completat şi de tango în cultura ţării. Ne‑am jucat cu nişte simboluri ale culturii argentiniene. Am mai folosit în piesele noastre vocea lui Che Guevara, a Evitei Perón. Am vrut să facem ceva diferit în legătură cu fotbalul, aşa că am apelat la celebrul Victor Hugo Morales. Cred că orice împătimit al fotbalului a auzit de el. E foarte talentat, foarte deştept, activitatea lui nu se opreşte numai la comentat meciuri.
Pe 28 februarie, Gotan Project se va afla pentru a patra oară în România. La ce te gândeşti când spui România?
C.M.: Mă gândesc că aveţi un spirit latin. Am vizitat doar Bucureştiul, iar oraşul îmi aduce un pic aminte de Buenos Aires. Este în acelaşi timp latin şi european, îmi transmite căldură.
Ce ne pregătiţi în noul concert?
C.M.: O să ne promovăm albumul „Tango 3.0″. E diferit de celelalte. Pentru cei care au văzut spectacolul ultima oară când am venit, va fi diferit, show-ul a evoluat. Vom cânta şi piese mai vechi, va fi mai mult decât un concert, va fi un show. Sper ca spectatorilor să le rămână nu numai în minte, ci şi în suflet.
Un experiment de succes
Cea mai cunoscută trupă de electrotango a momentului a început ca un experiment muzical. Philippe Cohen Solal, Eduardo Makaroff şi Christoph H. Müller au fost primii care au adus cu succes folclorul argentinian pe scena electronică. „La Revancha del tango”, primul lor album, a vândut un milion de copii; i-a urmat al doilea album cu influenţe pronunţate de jazz, „Lunatico”, şi Gotan Project a plecat în turneu în jurul lumii. Albumul „Tango 3.0″ (2010) face din Gotan Project un clasic „world music”. Biletele pentru concertul de la Bucureşti costă 120 lei, 150 lei, 190 lei sau 240 lei, în funcţie de categorie.