16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialTancurile rusesti raman in Georgia

Tancurile rusesti raman in Georgia

» Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a ordonat ieri incetarea operatiunilor din Georgia, nu inainte ca fortele ruse sa preia controlul asupra unor obiective-cheie, printre care portul Poti, preconizatul terminal al conductei Nabucco.

Potrivit presedintelui Saakasvili si altor inalti oficiali de la Tbilisi, cea mai mare parte a teritoriului Georgiei, cu exceptia capitalei, era ieri sub controlul fortelor ruse, in momentul in care Moscova a ordonat incetarea operatiunilor. Demonstratia de forta a Rusiei a inclus ocuparea portului Poti, unde proiectele prevad construirea terminalului gazoductului Nabucco. Secretarul general al Consiliului de Securitate al Georgiei, Alexandr Lomaia, a declarat ca fortele aeriene ruse au bombardat ieri oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan la sud de orasul Rustavi.

Armata georgiana se concentrase in jurul capitalei, presedintele Saakasvili facand apeluri la calm, recunoscand insa ca si Tbilisi era in pericol.
Dupa ordinul de incetare a operatiunilor, fortele ruse si-au oprit inaintarea pe teritoriul georgian, dar nu s-au retras, a anuntat ministrul georgian al Reintegrarii, Temur Iakobasvili. Potrivit surselor georgiene, bombardamentele au continuat in mai multe zone, inclusiv la Gori. Rusii s-au asigurat ca au deschis si al doilea front pentru georgieni, cel cu a doua regiune separatista, Abhazia. Trupele ruse au atacat si distrus, luni seara, o baza a fortelor speciale georgiene din orasul Senaki, de langa Abhazia, retragandu-se ulterior din oras. Fortele separatistilor abhazi pro-rusi au anuntat ieri ca au reusit sa incercuiasca trupele georgiene in pasul Kodori, zona disputata intre separatisti si georgieni.

» Dejucarea proiectului Nabucco
Rusia vrea sa taie orice ruta alternativa a energiei din Asia Centrala prin Georgia si sa opreasca proiectul gazoductului Nabucco, pentru a-si putea continua santajul energetic, a declarat ambasadorul Georgiei la Sofia, Mikheil Ukleba. Obiectivul real al interventiei militare a Rusiei a fost oprirea progresului economic al Georgiei si zadarnicirea aspiratiilor euroatlantice ale acestei tari, a mai spus diplomatul. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca "ar fi mai bine" daca presedintele georgian Mihail Saakasvili ar renunta la functie, iar liderul sud-osetian, Eduard Koikoty, a cerut unirea Osetiei de Sud cu Osetia de Nord, sub control rusesc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă