2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialSuspiciuni de santaj in cazul retragerii lui Diaconescu din cursa pentru sefia...

Suspiciuni de santaj in cazul retragerii lui Diaconescu din cursa pentru sefia PSD

Fostul ministru de Externe si ex-candidat la sefia PSD, Cristian Diaconescu,  a spus  luni ca i se pare ciudat ca informatiile potrivit carora ar fi fost monitorizat inainte de Congresul PSD au fost scoase la lumina chiar in mijlocul evenimentului.

Un raport de monitorizare de 36 de pagini l-ar arata pe Diaconescu in ipostaze asa-zis compromitatoare, inclusiv o vizita de patru ore la locuinta unui mogul si o vizita la sediul Serviciului Roman de informatii. Mai mult, in unele inregistrari, Diaconescu pare ca se deghizeaza pentru a nu fi recunoscut. 

Fostul ministru, care a renuntat cu zece minute inaintea inceperii votului la candidatura pentru sefia PSD, a recunoscut ca unele informatii sunt adevarate, dar a spus ca monitorizarea e facuta ilegal. El a lasat sa se inteleaga ca nu acesta a fost motivul pentru care s-a retras din cursa pentru presedintia partidului. "In mod evident nu s-a exercitat niciun fel  de presiune", a spus Diaconescu la Realitatea TV.

Social-democratul i-a multumit liderului liberal Crin Antonescu pentru ca si-a exprimat public solidaritatea fata de el si "dezgustul asupra acestei chestiuni" . Diaconescu a adaugat ca s-ar astepta la acelasi lucru si de la colegii de partid, desi nu  crede ca acest lucru se va intampla.

Antonescu a declarat ca incidentul  "l-a tulburat". "Episodul privitor la Cristian Diaconescu este inacceptabil si este, asa, la vedere, o premiera in politica romaneasca. Nu se poate ca, dupa ce un om politic este monitorizat, nu stim de catre cine si cu ce, in momentul unui Congres sa ajunga documentele la un jurnalst, care nu le publica, dar le anunta unei tari intregi", a spus  Antonescu la Realitatea TV.

Potrivit dezvaluirilor facute de jurnalista Floriana Juncan, Diaconescu ar fi fost monitorizat "nonstop" timp de zece zile la inceputul lunii februarie, iar  retragerea sa din cursa pentru presedintia partidului ar fi fost legata de aceasta monitorizare.

Diaconescu a recunoscut ca a fost la sediul SRI din Piata Victoriei pentru a avea "o discutie in legatura cu un proiect in ceea ce priveste scutul antiracheta", asa cum ar arata presupusa monitorizare. El a mai confirmat si ca pe 5 februarie s-a intalnit "si cu oameni de afaceri, si cu jurnalisti".

Surse din zona juridica ne-au spus ca, din punct de vedere legal, monitorizarea lui Diaconescu s-ar putea face numai in cazul in care ar fi suspect de o infractiune. Astfel, in aceasta situatie, procurorul i-ar putea cere judecatorului un mandat de urmarire care presupune si interceptari telefonice, de pilda. Rezultatul urmaririi se transfera intr-un raport din care se iau informatiile relevante care sunt facute probe in dosar, iar celelalte se arhiveaza. Aceleasi surse ne-au spus ca filmarea si raportul ar fi putut fi facute mai degraba de firme private ce presteaza astfel de servicii decat de institutii ale statului.

Raportul de monitorizare a lui Cristian Diaconescu ar contine inclusiv imagini in care fostul candidat la sefia PSD apare in ipostaze compromitatoare. Liderul social-democrat a declarat ca monitorizarea sa este "exagerata" si ca "aceasta chestiune, mai mult sau mai putin personala, este legata de congresul PSD", iar "oricine face monitorizarea o face ilegal". Potrivit informatiilor aparute in presa, Diaconescu este monitorizat nonstop: mergand cu sotia la cumparaturi, vizitand pe  unii dintre liderii PSD acasa, intrand in sediul SRI din Piata Victoriei sau intr-o vizita de patru ore, pe 5 februarie, la resedinta unui mogul. Mai mult, in respectivele imagini Cristian Diaconescu ar aparea deghizat cu fes pe cap, parcheaza pe strazi laturalnice si isi pune ochelari.

Diaconescu spune ca nu regreta retragerea si sprijinul pe care i l-a acordat lui Mircea Geoana. "Este un rezultat corect si ma bucur ca nu au existat obiectii in ceea ce priveste desfasurarea si organizarea congresului, pentru ca au fost preocupari in acest sens si iata ca este bine. Nu am absolut niciun fel de regret in ceea ce priveste deciziile luate, sunt de natura pana la urma sa ne pozitioneze in PSD, deci totul este in regula", a spus Diaconescu.

 

 

Cititi pe aceeasi tema editorialul Taram dupa noi un partid bolnav, scris de Dan Cristian Turturica, redactor-sef al ziarului Romania libera 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă