22.1 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăSpecialSurse: Creatoarea Adina Buzatu, verificată de procurori într-un dosar de evaziune fiscală...

Surse: Creatoarea Adina Buzatu, verificată de procurori într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani

Creatoarea de modă Adina Buzatu este vizată de procurori într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani instrumentat de DIICOT şi IGPR, au declarat, luni, surse judiciare, anunţă Agerpres.

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat, luni, 65 percheziţii domiciliare în Bucureşti, dar şi în alte judeţe ale ţării, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări formată din 20 de persoane, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În Capitală, percheziţiile au avut loc şi la Rin Grand Hotel, acolo unde îşi desfăşurau activitatea patru firme, suspectate de anchetatori de evaziune fiscală, au precizat sursele citate.

Printre acestea este şi firma creatoarei de modă Adina Buzatu. Ea ar urma să fie adusă la sediul DIICOT pentru audieri.

În urma percheziţiilor, poliţiştii DCCO au ridicat de la sediul firmelor mai multe documente.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de aproximativ 100 milioane lei, procurorii instituind măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupării au creat un circuit financiar prin care 120 de societăţi comerciale au înregistrat în contabilitate facturi fictive, beneficiind de reduceri importante de impozit pe profit şi TVA, ca urmare a interpunerii frauduloase în activitatea comercială derulată, a unui număr de 30 de firme fantomă.

Astfel, o parte din membrii grupării deschideau conturi personale şi acceptau ca sumele provenite din infracţiuni să fie transferate în conturile respective, acestea fiind retrase ulterior şi predate altor membrii ai grupului, fiind astfel ascunsă originea ilicită a sumelor.

Ulterior, o parte dintre societăţile comerciale de tip fantomă erau radiate în scopul ascunderii originii activităţilor infracţionale şi în acelaşi timp fie erau înfiinţate societăţi de tip fantomă, noi, fie erau cesionate părţi sociale ale unor societăţi comerciale deja înfiinţate care erau transformate apoi în societăţi comerciale de tip fantomă.

La sediul DIICOT — Structura Centrală vor fi audiate 20 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, iar acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Cele mai citite

În ultima săptămână, s-au înregistrat peste 580 de cazuri noi de rujeolă

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat că, în ultima săptămână, s-au înregistrat peste 580 de cazuri noi de rujeolă. INSP a transmis că...

Declarația lui Donald Trump cu privire la soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina

Ucraina declară că nu este pregătită să facă un compromis cu Rusia Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale ce vor avea loc în SUA...
Ultima oră
Pe aceeași temă