19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSupravietuitorul din Sureanu

Supravietuitorul din Sureanu

A trait mai bine de trei ani in munti, intr-o groapa sapata in pamant, iar alti 12 ani a suferit in lagarele comuniste. Iosif Nandra a supravietuit dupa ce a fost impuscat de comunisti alaturi de unul dintre prietenii sai. Povestea sa a iesit la lumina in aceste zile, cand, dupa 60 de ani, trupul camaradului sau va fi deshumat de catre reprezentantii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.

La 87 de ani, lui Iosif Nandra, din satul hunedorean Baiesti, i-au mai ramas doar amintirile si peste 30 de alice infipte pentru totdeauna in corp. A luptat alaturi de partizani in Muntii sureanu si pentru asta aproape a platit cu viata. A fost impuscat cu alice si cu gloante, insa a supravietuit miraculos. Colegul lui, Petru Vitan, din acelasi sat cu el, a fost executat chiar in groapa ce si-o sapase ca adapost in padure. Dupa aproape 60 de ani, trupul lui va fi deshumat joi de catre reprezentantii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania. Batranul Iosif Nandra, care a facut parte din Liga Partizanilor, este martorul acelor vremuri de cosmar in care cei ce s-au opus regimului comunist au platit cu viata.

Pe mos Nandra l-am gasit in satul unde s-a nascut, alaturi de femeia lui pe care o iubeste de atata amari de ani – Maria Vitan – si de care a fost nevoit sa se desparta. Comunistii i-au divortat cu de-a sila, i-au despartit zeci de ani, dar tot impreuna au ramas. Iosif Nandra avea 24 de ani cand a plecat in munti ca sa lupte impotriva comunistilor. Au plecat sapte barbati pe "Magura", cum i se spune in zona versantului care strajuieste satul Baiesti. Unii s-au predat comunistilor, dar el a rezistat. "Trei ani si trei luni am stat in munti. Ne-am facut adapost in pamant. Aveam mai multe, de fapt, si ne tot mutam. Vara luam din pamant cartofi si ce ne mai trebuia si faceam provizii. Le bagam acolo in groapa", povesteste fostul luptator anticomunist, care inca nu s-a reabilitat pentru ca nimeni nu i-a explicat ce pasi trebuie urmati. A fost prins si, mai mult mort decat viu, a fost dus la spital si apoi in temnitele comuniste.

 

"Am iesit afara sa imi fac nevoile, dimineata. si pe la spatele meu a fluierat unul. M-am intors si am vazut doi insi care veneau cu pusca spre mine. Mi-au spus sa ridic mainile, dar nu am vrut si am vrut sa sar in paraul de langa locul unde eram. Era acolo un parau mare. In timpul acesta au tras cu o arma de vanatoare si mi-au umplut spatele de alice. Dupa aia au tras cu arma cu glont si am ramas acolo gramada", mai spune Iosif Nandra. Era pe 21 noiembrie 1951. "Pe colegul lui l-or puscat prin groapa, acolo, in adapost. Au adus pe urma pe doi frati de-ai lui sa-l scoata de acolo si l-or ingropat. Tot in munte. Au gasit in adapost si o grenada pe care or aruncat-o cei de l-au impuscat", spune Maria Vitan. Dupa arestare, Iosif Nandra a indurat aproape 12 ani in inchisorile comuniste. Doua vieti au costat cat o pereche de boi. Atata a primit cel care i-a tradat, exact omul lor de legatura.

La 87 de ani, mos Nandra se uita cu ochi umezi spre munte, acolo unde fostul lui coleg isi doarme somnul de veci. Nici crucea lui nu a avut liniste. Periodic, comunistii o aruncau, ca nimic sa nu mai aduca aminte de locul crimei lor, dar oamenii din sat au stiut intotdeauna sa puna alta la loc, nevazuti de nimeni. Iar crucea strajuieste si acum zona unde Iosif Nandra a fost ranit, iar Petru Vitan a fost ucis miseleste.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă