3.5 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialSuntem pe locul 12 la sursa de apa

Suntem pe locul 12 la sursa de apa

Desi pare a avea o abundenta de apa, datorita imaginii create de existenta retelei hidrografice echilibrate, care acopera intreg teritoriul tarii, Romania dispune de resurse de apa destul de reduse in comparatie cu alte state. Rezerva naturala medie de apa in tara noastra este apreciata la circa 1.700 mc/locuitor/an, fata de circa 4.200 mc/locuitor/an in Franta. Din acest punct de vedere, Romania se situeaza pe locul 12 in randul tarilor europene. Tarile ale caror rezerve naturale medii se situeaza sub 1.700 mc/locuitor/an sunt apreciate ca fiind deficitare in ceea ce priveste apa.

Studiile efectuate in scopul imbunatatirii alimentarii cu apa au scos in evidenta cel putin 25 de zone si orase deficitare in ceea ce priveste aceasta resursa. Acestea sunt: Zalau-Simleu Silvaniei, Sighisoara-Medias, Dumbraveni-Copsa Mica, Azuga-Breaza, precum si o serie de orase cum ar fi: Timisoara, Craiova, Ploiesti, Brasov, Drobeta-Turnu Severin s.a. Situatia alimentarii cu apa in Romania arata ca doar 65,6% din populatia Romaniei beneficiaza de apa de la retea.

In Dolj, Giurgiu, Gorj, putul ramane sfant

Aproximativ 14 milioane de romani se bucura de avantajele robinetului, restul raman tot la galeata si lant de put. Norocosii sunt in special la oras, oropsitii raman tot la sate. Doar 32,7% din numarul locuitorilor din mediul rural au parte de „apa in casa”. Opt judete se remarca prin numarul scazut al satelor cu retele de apa curenta, al caror procent se inscrie in limita de 10%, fiind cuprins intre 1,3% in Dolj (cu doar cinci sate) si 9,6% in Suceava. In general, judetele din sudul tarii (Dolj, Giurgiu, Teleorman, Mehedinti, Gorj), cele din partea de nord-est (Bacau, Iasi, Suceava, Vaslui si Mehedinti). In cinci judete (Braila, Cluj, Tulcea, Constanta si Salaj) ponderea satelor care dispun de sisteme centralizate de apa potabila se inscrie intre 40% si 50% din numarul total al localitatilor rurale si numai intr-un singur caz – Maramures – procentul este aproape 70%.

Norme de igiena: minimum 50 litri, optim 100 litri pe zi

Conform indicatiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cantitatea minima de apa pentru nevoi individuale este de 5 litri in 24 de ore, asigurand aproape exclusiv numai nevoile fiziologice, dar 100 de litri pe zi ar fi cantitatea optima.

In Romania, normele de igiena prevad, intre altele, cantitatea minima de apa pe zi pentru un locuitor trebuie sa fie de 50 de litri. Oricum, romanii se spala, nu se spala, dar prapadesc apa fara rost. In Romania, consumul de apa, raportat la cel al unor tari occidentale, este de doua-trei ori mai mare.

Calitatea apei este o alta problema, dar nu numai pentru tara noastra. Nici in Europa calitatea apei nu corespunde inca nivelului dorit. In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, starea mediului acvatic nu este satisfacatoare. Eutrofizarea (cresterea algelor), poluarea produsa de industrie (petrol, minerit etc.) si de marile aglomerari urbane sunt cauzele degradarii calitatii apei. Institutul de Cercetare ICIM a efectuat numeroase studii privind sursa de apa in Romania. In mediul urban, mai mult de jumatate din populatie se declara multumita de calitatea apei, apreciind ca apa este buna si foarte buna. La sate, majoritatea cetatenilor se declara nemultumiti de apa din fantana, adesea poluata.

Cele mai citite

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...
Ultima oră
Pe aceeași temă