» Liderii statelor UE se reunesc azi si maine la Bruxelles pentru Consiliul European de toamna – o intalnire dominata de criza financiara mondiala si de conflictul din Caucaz.
Conform proiectului de concluzii pregatit de presedintia franceza a UE, cei 27 de sefi de stat si de guvern urmeaza sa isi afirme "hotararea de a actiona concertat si global pentru pro-tejarea sistemului financiar european, precum si a titularilor de depozite". Cel mai probabil, liderii UE vor decide sa extinda la nivelul tuturor economiilor blocului comunitar programul de garantare a imprumuturilor interbancare convenit deja de statele zonei euro, schema care a invigorat considerabil pietele de capital la inceputul saptamanii.
Cei 27 vor adopta, de asemenea, Pactul European pentru Imigratie, un plan contestat ce vizeaza selectarea imigrantilor in functie de necesitatile economiei.
La capitolul combaterea schimbarilor climaterice si asigurarea necesarului energetic, presedintia franceza nu anticipeaza progrese notabile – liderii UE vor reitera ca pana la sfarsitul anului vor ajunge la un acord privind modul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon si vor conveni sa accelereze procesul de consolidare a securitatii energetice.
Relatia cu principalul furnizor extern de gaze al UE, Rusia, va fi de asemenea analizata dupa conflictul din Caucaz.
Cei 27 nu vor lua insa nici o decizie angajanta pentru ca, la reuniunea pregatitoare, mi-nistrii de Externe din UE nu au putut ajunge la un acord privind deschiderea negocierilor pentru un nou parteneriat strategic cu Moscova.
» Moldova, in atentia UE
Inaintea Summitului de la Bruxelles, ministrii de Externe din statele UE au decis sa "aprofundeze relatiile" cu Republica Moldova si sa se implice mai mult in eforturile pentru rezolvarea dosarului transnistrean. In declaratia comuna, ministrii europeni de Externe au afirmat ca UE este gata "sa negocieze in curand un nou acord ambitios" cu Moldova, care sa includa "obiectivul unei zone de liber schimb completa si aprofundata". sefii diplomatiilor statelor comunitare au oficializat in declaratia lor si dorinta ridicarii vizelor de intrare in UE pentru cetatenii moldoveni, reamintind insa ca relatiile UE cu Moldova depind de reformele realizate de Chisinau.