16.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialSubventia pentru locuinta, 20 la suta din valoarea constructiei

Subventia pentru locuinta, 20 la suta din valoarea constructiei

Persoanele fizice care construiesc pentru prima oara o locuinta prin credit ipotecar pot beneficia de o subventie de 20% din valoarea constructiei, pentru o suprafata de maximum 81 metri patrati. Subventia se acorda in cadrul programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala. Procedurile privind acordarea subventiei sunt prevazute in normele metodologice publicate in Monitorul Oficial nr. 730/2006. Resursele financiare pentru acordarea subventiei se asigura prin Agentia Nationala pentru Locuinte, in limita sumelor alocate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Cuantumul subventiei

Cuantumul subventiei nu poate depasi valoarea creditului ipotecar contractat. Pentru determinarea cuantumului se ia in considerare aria desfasurata construita a locuintei (apartamentului) si care este cea inscrisa in fisa tehnica a constructiei. In cazul in care aceasta arie este mai mare de 81 metri patrati, se ia in calcul limita maxima de 81 metri patrati.
In baza listelor nominale aprobate de consiliul local, dupa solutionarea contestatiilor se vor determina sumele reprezentand subventiile, sume care se vor defalca pe ani si trimestre, in functie de datele de receptie si punerea in functiune a locuintelor, comunicate de catre solicitanti. Propunerile de subventie se vor transmite in mod centralizat – prin consiliile judetene, respectiv prin Consiliul General al Municipiului Bucuresti – Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in al carui buget vor fi prevazute sumele corespunzatoare.

Proceduri de aplicare

Cererile de subventie se adreseaza consiliilor locale care isi exercita autoritatea in raza administrativ-teritoriala in care sunt amplasate terenurile pentru constructia de locuinte. Consiliile locale stabilesc si dau publicitatii locul de primire a solicitarilor si actele justificative necesare.
Cererile de subventie se depun, de regula, inainte de incheierea contractului de imprumut cu institutiile financiar-bancare specializate in acordarea de credite ipotecare pentru finantarea constructiei locuintelor.
Solicitantii de subventii trebuie sa depuna urmatoarele documente justificative: copie autentificata dupa actul de identitate al titularului cererii; declaratii notariale ale titularului cererii si, respectiv, ale membrilor familiei, din care sa rezulte ca nu au detinut si nu detin o locuinta in proprietate; extras de carte funciara din care sa rezulte ca solicitantul de subventie detine un drept real asupra terenului pe care se realizeaza constructia locuintei; o copie dupa contractul de construire a locuintei; graficul de executie a lucrarilor de constructie; o fisa tehnica a constructiei, intocmita si certificata de antreprenorul general.
Solicitarile vor fi analizate de comisii formate din 5-9 membri din randul consilierilor locali si al personalului din aparatul de specialitate al primarului, constituite in acest sop prin hotararea consiliului local.

Cele mai citite

Barometru: 70% dintre antreprenori anticipează creșterea impozitului pe venit în următoarele 12 luni

Aproximativ 70% dintre antreprenorii români se așteaptă ca impozitul pe veniturile salariale să crească în următorul an, iar două treimi estimează o majorare și...

Atac ucrainean asupra unei platforme rusești de lângă Insula Șerpilor

Forțele speciale ucrainene au lansat un atac asupra platformei petroliere Petro Godovaneț din Marea Neagră, o locație pe care Kievul încearcă să o recâștige...

Aeronave militare ridicate de urgență în urma atacurilor cu drone din Ucraina. Mesaje RO-Alert transmise în Tulcea

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că patru aeronave militare – două F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole și două F-16 ale Forțelor Aeriene Române...
Ultima oră
Pe aceeași temă