17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA și China vor denucleariza Coreea de Nord. Nu se exclude intervenția...

SUA și China vor denucleariza Coreea de Nord. Nu se exclude intervenția militară

Noul ambasador american în China, Terry Branstad, a declarat că stoparea amenințării reprezentate de Coreea de Nord va fi prioritatea numărul 1 a mandatului său, după discuțiile la nivel înalt care s-au desfășurat la Casa Albă.

Statele Unite şi China au ajuns la un acord în ceea ce priveşte denuclearizarea Peninsulei Coreea, proces care ar trebui să fie „complet, verificabil şi ireversibil“. Branstad, fost guvernator de Iowa, confirmat pe 24 mai ca noul ambasador al SUA în China, dar care nu a ajuns încă la Beijing, va monitoriza acest proces, ce nu exclude intervenția militară.

Diplomatul chinez Yang Jiechi şi generalul Fang Fenghui s-au întâlnit cu Tillerson şi cu secretarul american al Apărării, Jim Mattis. Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a solicitat  Guvernului chinez să intensifice presiunile economice şi politice exercitate asupra Coreii de Nord. Documentul încheiat între aceștia subliniază şi necesitatea respectării şi aplicării în mod strict a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU pentru a promova dialogul şi negocierea. Toto­dată, cooperarea militară ar urma să fie intensificată, exprimându-se intenţia pentru instituirea unor mecanisme care să reducă eventuale erori de judecată ale militarilor chinezi şi americani. 

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă