1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialSUA: Romania, in raza rachetelor iraniene

SUA: Romania, in raza rachetelor iraniene

Departamentul apararii SUA a anuntat ca raza de actiune a rachetelor iraniene a fost imbunatatita, astfel ca acestea ar putea lovi tinte din Europa de Sud-Est, iar Reuters a nominalizat si Romania printre potentialele tinte. Ministerul Afacerilor Externe a sugerat insa ca bunele relatii ale Romaniei cu Iranul nu justifica o astfel de ingrijorare. Surse din Ministerul Apararii sustin chiar ca Iranul ar fi asigurat Romania ca nu este vizata de vreun atac cu racheta. Aceasta logica duala – Romania are relatii bune cu Iranul, dar si cu SUA – pare de nerealizat. Iulian Chifu, specialist in conflicte, sustine insa ca Iranul percepe Romania ca pe o tara cu care are relatii vechi, "in nici un caz o zona-tinta".

 

» Pentagonul SUA a anuntat ca raza de actiune a rachetelor iraniene a fost imbunatatita, astfel ca acestea ar putea lovi tinte din Europa de Sud-Est, printre care si Romania.

» Romania este membra a NATO, aliata apropiata a SUA si sustinatoare a statului Israel. Totusi, specialistii in aparare cred ca Iranul nu si-ar irosi rachetele pentru o miza atat de mica, mai ales intr-o tara perceputa de arabi ca prietena. Anuntul SUA ar fi doar un pretext pentru a-si sustine scutul antiracheta din Europa.

Seful Agentiei de aparare Antiracheta a Pentagonului, Trey Obering, a declarat ca Iranul si-a dezvoltat rachetele balistice astfel incat acestea pot lovi tinte din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, Grecia, Serbia sau Belarus. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti ne-a precizat ca "relatiile actuale ale Romaniei cu Iranul nu justifica o astfel de abordare" si ca "sporirea capacitatii balistice a Iranului si dosarul nuclear iranian sunt luate in considerare cu atentie de autoritatile romane si sunt discutate cu partenerii din NATO si UE".

 

Surse din Ministerul Apararii ne-au subliniat, de asemenea, faptul ca "relatiile bilaterale dintre Romania si Iran nu sustin astfel de preocupari" si ca Iranul ar fi asigurat Romania ca nu este vizata de vreun atac cu racheta. Aceasta logica duala a relatiilor externe ale Romaniei – suntem prieteni cu voi (NATO, SUA), dar si cu dusmanii vostri (Iranul) – poate parea de nerealizat. Romania are relatii bune cu o tara situata de SUA pe "Axa Raului". Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, sustine ca Iranul percepe Romania ca pe o tara cu care are relatii foarte vechi, de traditie, o zona "in care iranienii au invatat in scoli, au facut vacante, bani, afaceri, in nici un caz o zona-tinta".

Iranul a testat recent rachetele balistice Shahab-3, pe care a anuntat ca le-a imbunatatit astfel incat sa loveasca tinte aflate la 2.000 de kilometri distanta (fata de 1.300 km initial). Pentagonul sustine, de asemenea, ca Iranul dezvolta si Ashura, o racheta cu raza medie de actiune, propulsata de combustibil solid, precum si un program nuclear menit sa creeze arme nucleare.

 

Declaratiile de la Pentagon sunt surprinzatoare, remarca Reuters, pentru ca americanii si expertii independenti au spus despre testele cu racheta ale Iranului de saptamana trecuta ca nu au scos la iveala o tehnologie noua sau imbunatatita. Observatiile Pentagonului vin la o zi dupa ce presedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, a subliniat in discursul sau despre politica externa a Rusiei ca Moscova va fi fortata sa raspunda "in aceeasi maniera" la amplasarea "de elemente ale apararii antiracheta a SUA in Europa Centrala", fiindca "securitatea nationala nu poate fi mentinuta doar pe baza bunei-credinte". Tot saptamana trecuta SUA au primit acordul Cehiei privind amplasarea radarului antiracheta pe teritoriul ei.

Analistul militar Cornel Codita crede ca Romania este departe de a fi pusa pe lista tintelor pe care Iranul le-ar avea in vizor. Mai degraba, declaratiile Pentagonului sunt "pur politice" si vin doar sa sporeasca necesitatea construirii unui scut antiracheta in Europa, "dorinta americanilor fiind de a ralia cat mai multe state" la acest proiect. De altfel, Cornel Codita sustine ca mentionarea Romaniei printre tarile care ar constitui posibile tinte pentru Iran "nu este decat o formula pentru a mobiliza sprijin". Analistul crede ca Iranul nu are nici cea mai mica intentie de a lovi Europa, cu atat mai putin Romania, pentru ca "Europa a sprijinit eforturile de negociere cu Iranul si ei nu pot sa-si puna acum in cap jumatatea de lume care i-a sustinut".

Generalul (r) Mihail Ionescu, directorul Institutului pentru Studii de Aparare, crede insa ca amenintarea rachetelor iraniene asupra Europei si, implicit, a Romaniei nu poate fi ignorata si este plauzibila: "Romania este parte a Occidentului, a NATO, avem relatii cu SUA si cu Israelul caruia ii recunoastem dreptul la existenta nationala. De la aceste premise poti dezvolta orice scenariu". Faptul ca Iranul se situeaza pe o pozitie de forta si ca obstructioneaza inspectiile organismelor internationale asupra programului sau nuclear arata ca temerile sunt indreptatite, mai ales dupa declaratia presedintelui Ahmadinejad ca va "rade" Israelul de pe harta.

Totusi, cand vine vorba de rachetele iraniene, exista o diferenta intre "a putea din punct de vedere tehnic" si "a avea vointa politica", explica Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor: "Devii tinta cand esti o amenintare sau cand atacul asupra ta are o foarte mare incarcatura simbolica. Un atac il faci o singura data, de aceea trebuie sa aiba o relevanta foarte mare. De aceea, Romania nu este vazuta de retelele teroriste ca o tinta, pentru ca un atac la Bucuresti nu ar da pe nimeni pe spate, asa cum ar face-o la Londra, de exemplu".

Cele mai citite

Câștigurile din criptomonede, scutite de impozit până în 2025: oportunitate majoră pentru investitori

Interesul pentru criptomonede a crescut, mai ales după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA Parlamentul României a adoptat, prin vot în Camera...

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, despre o agendă europeană „ambițioasă”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis, luni, în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, cu prilejul vizitei efectuate la...

Coreea de Sud „foarte încrezătoare” că alianța cu SUA va prospera sub administrația lui Trump

Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Cho Tae-yul, și-a exprimat încrederea fermă că alianța dintre Coreea de Sud și Statele Unite va continua...
Ultima oră
Pe aceeași temă