Statele Unite ale Americii au tăiat fondurile destinate „avertizorilor de integritate” din Europa Centrală şi de Sud- Est, inclusiv din România, care devoalau actele de corupţie săvârşite de angajaţii companiilor americane sau ale celor listate pe bursele americane, ceea ce înseamnă majoritatea marilor companii de la nivel global.
Decizia a fost luată de noul preşedinte american Donald Trump, pe 23 ianuarie a.c, la doar câteva zile după preluarea efectivă a mandatului, ceea ce nu reprezintă un semnal prea încurajator pentru această regiune.
Unul din dosarele celebre, instrumentate de autorităţile americane şi cele române şi în baza unor informaţii primite de la astfel de avertizori, este „Microsoft”.
Structura prin care „avertizorii de integritate” („whistle blowers”) sunt recompensaţi pentru că informau autorităţile de la Washington, în legătură cu ilegalităţile săvârşite de companiile sus-menţionate, se numeşte The International Anti-Corruption (IAC) Group (Grupul Internaţional Anticorupţie- n. trad.).
Recompense consistente
Infracţiunile devoalate de avertizorii de integritate sunt investigate de FBI. Recompensarea celor care furnizează informaţii relevante, finalizate cu sancţionarea companiilor care încalcă legea, se face prin acordarea unui cuantum de 10% (în unele cazuri speciale chiar de 30%) din amenzile aplicate de statul american acelor firme. Sumele încasate de avertizorii de integritate pot fi, astfel, destul de consistente.
Potrivit site-ului IAC, în 30 august 2016, cuantumul recompenselor plătite a depăşit pragul a 100 de milioane de dolari. Programul a fost înfiinţat în 2010, în baza Legii Dodd-Frank, promovată de fostul preşedinte american Barack Obama pentru a însănătoşi finanţele SUA, după criza economică globală.
Declicul care a dus la adoptarea OUG 13
Cu câteva zile înainte ca Donald Trump să taie fondurile avertizorilor de integritate destinate Europei Centrale şi de Sud-Est, preşedintele PSD Liviu Dragnea se afla la Washington, pentru a participa la ceremonia de învestire a noului preşedinte american. Potrivit unor surse politice, Dragnea a aflat despre această intenţie a lui Trump, pe care a decriptat-o drept o lovitură dată luptei anticorupţie din România. Sursele citate de RL susţin că acest lucru l-a determinat pe Dragnea să ceară promovarea OUG 13/2017 de către Guvernul Grindeanu.