Telefoanele inteligente ne pot face fizic leneși, arată noile cercetări științifice ce demonstrează că mintea umană poate să ajungă într-un continuu plictis. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Texas din Austin, SUA, că atunci când avem smartphone-ul la îndemână, ne putem reduce semnificativ capacitatea cognitivă, chiar dacă dispozitivul este oprit. Studiul a fost recent publicat în Jurnalul Asociației pentru Cercetarea Consumatorilor.
În plus, cercetătorii de la Școala de Afaceri a Universității McCombs au efectuat două experimente cu 800 de utilizatori de smartphone-uri, pentru a vedea dacă telefoanele au avut vreun efect asupra capacității creierului de a reține și procesa date la un moment dat.
În prima probă, cercetătorii au cerut participanților la studiu să rezolve o serie de teste care necesită concentrare completă pentru a obține scoruri bune. Subiecții au fost rugați să-și păstreze telefoanele în mod silențios și, la întâmplare, să le așeze pe birou cu fața în jos, în buzunar sau în geanta personală sau în altă cameră.
Rezultatele au arătat că participanții care au avut telefoanele într-o altă cameră i-au depășit în mod semnificativ pe cei care aveau telefoanele pe birou și au depășit puțin performanțele celor care au avut telefoanele într-un buzunar sau în geantă.
„Vedem o tendință liniară care sugerează că, pe măsură ce smartphone-ul devine mai vizibil, capacitățile cognitive disponibile ale participanților scad. Mintea ta conștientă nu se gândește la smartphone-ul tău, dar acel proces – procesul de a te obliga să nu te gândești la ceva – consumă o parte din resursele tale cognitive limitate. E un exod al creierului", a declarat profesorul Universității McCombs, Adrian Ward.
Al doilea experiment a vizat modul în care dependența unei persoane de smartphone afectează capacitatea cognitivă. Testele și instrucțiunile de această dată au fost exact la fel ca în primul test, cu excepția unei mici schimbări: unii participanți au fost instruiți să-și închidă telefoanele.
Cercetătorii au descoperit că subiecții care au fost afectați cel mai grav au fost cei care erau cei mai dependenți de smartphone – dar numai când își păstrau dispozitivele pe birou în buzunar sau în geantă. Și nu contează dacă telefonul inteligent al unei persoane a fost pornit sau oprit sau dacă se afla cu fața în sus sau cu fața în jos pe un birou.
"Nu este vorba de faptul că participanții au fost distrași pentru că au primit notificări pe telefoanele lor. Numai simpla prezență a telefonului smartphone a fost suficientă pentru a reduce capacitatea lor cognitivă ", a conchis profesorul Ward.