La jumatatea mandatului, democratii de la Constanta au declansat o ampla evaluare in ceea ce priveste pozitia in preferintele electoratului. Activitatea organizatiilor locale este pusa in balanta, iar rezultatele trebuie sa dovedeasca implicare din partea membrilor din localitatile judetului, dar, mai ales, a celor din conducerea judeteana a filialei. Mihai Petre, purtator de cuvant al PD Constanta, considera ca democratii nu trebuie sa se culce pe lauri daca doresc sa castige alegerile locale si generale de peste doi ani.
– Care este activitatea politica derulata in prezent de organizatia judeteana a Partidului Democrat?
– Organizatia judeteana a Partidului Democrat se afla in plin proces de evaluare a activitatii politice a organizatiilor locale.Ne-am propus ca la doi ani si jumatate distanta de alegerile locale sa avem creionata o imagine de ansamblu asupra situarii Partidului Democrat in preferintele electoratului la nivelul judetului Constanta. Pentru ca rezultatele sa fie cat mai reale si corecte, lucram cu societati profesioniste de cercetare sociologica pentru a identifica realitatile din teren, evolutiile politice, dar, mai ales, suportul electoral de care se bucura Partidul Democrat si personalitatile sale din localitatile judetului nostru. Nu ne intereseaza cifre umflate sau cercetari facute de „profesionsti de moment”, pentru ca in acest fel ne furam singuri caciula. Este esential sa avem o imagine clara asupra tuturor localitatilor importante atat din punct de vedere electoral, in ansamblu, cat mai ales in particular. Timpul se scurge cu repeziciune, iar daca sunt de efectuat corecturi, acestea trebuie aplicate astazi, nici o secunda mai tarziu. Anul 2008 este mult prea important pentru Partidul Democrat pentru a lasa lucrurile la voia intamplarii si a actiona in virtutea inertiei, „ca suntem la putere”, iar rezultatele vin de la sine. Exemplul cel mai elocvent il avem de la fostul partid de guvernamant. In politica, nimic bun nu vine cu titlu gratuit. Iar ce vine de pomana si nu este sustinut de munca, nu este sanatos.
– Ar mai fi un an si jumatate pana la alegerile locale. Cum se pregateste Partidul Democrat pentru intampinarea si castigarea lor?
– Partidul Democrat are ca obiectiv politic prioritar sa redevina cea mai puternica forta politica din judetul Constanta. Pentru indeplinirea acestui obiectiv, Biroul Permanent Judetean Democrat gestioneaza fiecare zi ca pe o zi de campanie electorala. Se lucreaza din plin la capitolul tactica si strategie, iar fructele muncii au inceput sa apara. La acest moment Partidul Democrat are oamenii si structura politica pregatite de a castiga alegerile locale in peste jumatate din localitatile judetului Constanta, daca alegerile s-ar desfasura maine. Iar localitatile la care ma refer sunt printre cele mai importante, din punct de vedere electoral. Dintre ele trebuie sa amintesc Mangalia, Medgidia, Navodari, Eforie, Ovidiu, 23 August, Costinesti, Valu lui Traian, Tuzla, Eforie, Agigea, Castelu, Mihail Kogalniceanu, iar exemplele pot continua. Biroul Permanent Judetean si-a propus ca pana la sfarsitul acestui an sa evalueze, prin cercetari sociolo-gice, aproximativ 40 de organi-zatii locale si sa elaboreze pentru fiecare dintre ele strategii politice adecvate, pliate pe problemele identificate in urma cercetarilor.
– Cum veti aborda Primaria Constanta?
– Primaria municipiului Constanta si Consiliul Judetean reprezinta obiectivele prioritare ale oricarei formatuni politice, implicit ale Partidul Democrat. Biroul Permanent Judetean, alaturi de organizata municipala, sunt preocupate in primul rand de identificarea solutiei concrete pentru Primaria municipiului Constanta. Administratia locala trebuie sa fie eliberata de sub dominatia PSD, iar municipiul si judetul trebuie sa ramana conectate la culoarea portocalie, conferita de oameni la alegerile parlamentare si prezidentiale din 2004.
– Credeti ca 2007 ne va aduce, in afara de aderare, si alegeri anticipate?
– Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana reclama prezenta unui alt guvern al Aliantei D.A., cu o sustinere electorala si parlamentara majoritara, cu oamenii potriviti la locurile potrivite si, in acelasi timp, cu un suport politic consistent. Personal, cred ca alegerile anticipate vor clarifica apele politicii, iar prin aceasta va fi mai multa liniste in spectrul politic. Din pacate insa, o buna parte din clasa politica este formata din ciolanari care s-ar putea sa nu riste, pentru nimic in lume, sa-si piarda scaunele comode din Parlament. Daca se va decide declansarea alegerilor anticipate, acesta va fi un prim semn ca scena politica da semne de insanatosire si ca un nou suflu si o noua mentalitate incep sa-si spuna cuvantul. In fond, interesul national este superior oricarui interes marunt sau de grup, iar suma intereselor marunte nu inseamna nicidecum interesul national. Sper ca aceasta suma meschina sa fie din ce in ce mai mica…
– Integrarea Europeana presupune oameni si mentalitati noi. Credeti ca actuala clasa politica va face fata rigorilor europene sau este nevoie de un nou tip de politician?
– Noul tip de politician se regaseste deja in interiorul fenomenului politic. Doar ca felul in care s-a facut politica pana in prezent nu a fost favorabil unui astfel de om politic. Mentalitatea europeana si deschiderea unor noi orizonturi ar trebui sa influenteze in mod decisiv primenirea clasei noastre politice. Noul tip de politician ar trebui sa fie expresia oamenilor sustinuti de experienta profesionala, cu cariere cunoscute si apreciate, iar politica sa devina doar instrumentul prin care sa-si puna experienta in slujba oamenilor. Mai mult, trebuie sa fie un om crescut, din punct de vedere politic, dupa anul 1989. Decalajele de mentalitate si viziune dintre politicienii Uniunii Europene si cei autohtoni nu se vor micsora peste noapte. Insa principalul argument il va avea noua clasa de oameni politici, curati, tineri, profesionisti, morali si, in mare masura, postdecembristi.