28.9 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialStrania poveste a unui copil geniu

Strania poveste a unui copil geniu

Uimesc lumea cu inteligenลฃa lor. Sunt invitaลฃi în universitฤƒลฃi, sฤƒ facฤƒ demonstraลฃii pentru oamenii cu câteva zeci de ani mai în vârstฤƒ decât ei. DeลŸi sunt mândri de ei, pฤƒrinลฃii îลŸi doresc sฤƒ nu uite sฤƒ se bucure de copilฤƒrie. Copiii supradotaลฃi.

„M-am temut cฤƒ nu va aparลฃine lumii noastre”

Are 12 ani, îi place sฤƒ cânte la chitarฤƒ, la pian, îi plac desenele animate ลŸi joacฤƒ jocuri pe calculator ลŸi are o iubitฤƒ platonicฤƒ. Prietenii, cu care se întâlneลŸte deseori la un meci de baschet, îi spun Jake.
Jacob Barnett este ca toลฃi puลŸtii de vârsta lui, cu o singurฤƒ diferenลฃฤƒ: IQ-ul lui îl întrece ลŸi pe cel al lui Einstein-170.

„Când avea doi ani, mi-era teamฤƒ cฤƒ nu o sฤƒ aparลฃinฤƒ niciodatฤƒ lumii noastre. Nu vorbea cu nimeni. Nici mฤƒcar nu ne observa”, îลŸi aminteลŸte mama lui Jake, Kristine Barnett (36), citatฤƒ de ziarul american Indianapolis Star.

Bฤƒiatul suferฤƒ de o uลŸoarฤƒ formฤƒ de autism: sindromul Asperger, caracterizat prin faptul cฤƒ omul este incapabil sฤƒ se bucure de lucrurile spontane, îลŸi exprimฤƒ cu greutate emoลฃiile ลŸi interacลฃioneazฤƒ dificil cu ceilalลฃi.

De când avea 3 ani, Jake rezolva puzzle-uri de 5000 piese, iar, dupฤƒ ce s-a jucat o datฤƒ cu o hartฤƒ, a învฤƒลฃat pe de rost toate strฤƒzile de pe ea. ลžtie cifra pi cu 200 de zecimale, pe care le poate spune ลŸi în ordine inversฤƒ. Este pasionat de stele ลŸi lucreazฤƒ la teoria Big Bang-ului.

Jake nu-ลŸi dฤƒ seama de la cine a moลŸtenit talentul.”De câte ori sฤƒ încerc sฤƒ vorbesc cu cineva despre o problemฤƒ de matematicฤƒ, toลฃi rฤƒmân blocaลฃi”, povesteลŸte bฤƒiatul, citat de ziarul Indianapolis Star.

La ลŸcoalฤƒ, îลŸi dorea sฤƒ înveลฃe mai mult, iar acasฤƒ era un copil tฤƒcut ลŸi timid. Pฤƒrinลฃii au început sฤƒ se teamฤƒ cฤƒ se va izola din nou. ลži pe bunฤƒ dreptate, susลฃine psihologul Frank Lawlis, de la organizaลฃia non-profit Mensa. Copiii care suferฤƒ de autism pot avea o dezvoltare cerebralฤƒ foarte mare, dupฤƒ care poate urma o perioadฤƒ de regres, explicฤƒ Lawlis.

TotuลŸi, în urma mai multor teste, pฤƒrinลฃii au aflat cฤƒ Jake era numai extrem de plictisit. ลži aลŸa a ajuns, la 8 ani, la Universitatea Indiana-Purdue, clasa de astronomie avansatฤƒ.

„Bietul copil”
Asimileazฤƒ atât de repede, încât, în curând, profesorii lui nu vor mai avea ce sฤƒ-l înveลฃe: „I-am spus cฤƒ, dupฤƒ acest semestru, gata cu teoriile. Va trece la experiemente practice”, spune unul din profesorii lui, fizicianul John Ross.

„Când pune o întrebare, se vede cฤƒ este cu doi paลŸi înainte faลฃฤƒ de ce explic. Stฤƒ în prima bancฤƒ ลŸi pune o întrebare. Toลฃi studenลฃii amuลฃesc ลŸi se holbeazฤƒ la el. Bietul copil”, mai povesteลŸte profesorul.

Colegii lui apeleazฤƒ la el pentru meditaลฃii, iar profesorii lui spun cฤƒ poate deveni orice-ลŸi doreลŸte.

Primul copil de 2 ani, acceptat în Mensa

Elise Tan Roberts are 4 ani ลŸi, de doi ani, face parte din organizaลฃia celor mai deลŸtepลฃi oameni din lume, Mensa. Cu un IQ de 156, fetiลฃa a început sฤƒ vorbeascฤƒ la 5 luni ลŸi sฤƒ meargฤƒ la 8 luni. Când unul din pฤƒrinลฃi a confundat un triceratops cu un rinocer, pฤƒrinลฃii ลŸi-au dat seama cฤƒ fetiลฃa lor era deosebitฤƒ.

Mensa este o organizaลฃie non-profit, fondatฤƒ în 1946. Singura condiลฃie ca sฤƒ fii acceptat este sฤƒ fii intelligent. Pânฤƒ acum, nu se primeau copii sub 10 ani, însฤƒ, în 2009, savanลฃii au fฤƒcut o excepลฃie, pentru Elise. Ei îi plac baletul, mima, teatrul ลŸi dansul, în general, potrivit parentdish.com.

Mensa Internaลฃional are 110.000 membri, din 50 de ลฃฤƒri. Singura condiลฃie este sฤƒ ai un IQ mai mare de 132.
Site-ul Mensa http://mensa-romania.ro/

 

 

Cele mai citite

Ofertฤƒ neaศ™teptatฤƒ pentru un jucฤƒtor de la FCSB! Ce a rฤƒspuns Gigi Becali

FCSB a primit o ofertฤƒ de douฤƒ milioane de euro pentru mijlocaศ™ul Adrian ศ˜ut. Beศ™iktaศ™ a intrat รฎn cursa pentru Adrian ศ˜ut, mijlocaศ™ul de la...

Rusia, forศ›atฤƒ sฤƒ รฎศ™i stocheze gazul arctic din cauza sancศ›iunilor: Proiectul lui Putin, lovit de izolarea globalฤƒ

Rusia a รฎnceput sฤƒ stocheze gazul produs de proiectul Arctic LNG 2, iniศ›iativa de vรขrf a lui Vladimir Putin รฎn regiunea arcticฤƒ, din cauza...

Kamala Harris propune majorarea impozitului pe cรขศ™tigurile de capital la 28% รฎn faศ›a presiunii din campania electoralฤƒ

Kamala Harris a propus majorarea impozitului pe cรขศ™tigurile de capital pe termen lung la 28% pentru cei mai bogaศ›i americani, รฎn cadrul unui compromis...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ