20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialStrania poveste a unui copil geniu

Strania poveste a unui copil geniu

Uimesc lumea cu inteligenţa lor. Sunt invitaţi în universităţi, să facă demonstraţii pentru oamenii cu câteva zeci de ani mai în vârstă decât ei. Deşi sunt mândri de ei, părinţii îşi doresc să nu uite să se bucure de copilărie. Copiii supradotaţi.

„M-am temut că nu va aparţine lumii noastre”

Are 12 ani, îi place să cânte la chitară, la pian, îi plac desenele animate şi joacă jocuri pe calculator şi are o iubită platonică. Prietenii, cu care se întâlneşte deseori la un meci de baschet, îi spun Jake.
Jacob Barnett este ca toţi puştii de vârsta lui, cu o singură diferenţă: IQ-ul lui îl întrece şi pe cel al lui Einstein-170.

„Când avea doi ani, mi-era teamă că nu o să aparţină niciodată lumii noastre. Nu vorbea cu nimeni. Nici măcar nu ne observa”, îşi aminteşte mama lui Jake, Kristine Barnett (36), citată de ziarul american Indianapolis Star.

Băiatul suferă de o uşoară formă de autism: sindromul Asperger, caracterizat prin faptul că omul este incapabil să se bucure de lucrurile spontane, îşi exprimă cu greutate emoţiile şi interacţionează dificil cu ceilalţi.

De când avea 3 ani, Jake rezolva puzzle-uri de 5000 piese, iar, după ce s-a jucat o dată cu o hartă, a învăţat pe de rost toate străzile de pe ea. Ştie cifra pi cu 200 de zecimale, pe care le poate spune şi în ordine inversă. Este pasionat de stele şi lucrează la teoria Big Bang-ului.

Jake nu-şi dă seama de la cine a moştenit talentul.”De câte ori să încerc să vorbesc cu cineva despre o problemă de matematică, toţi rămân blocaţi”, povesteşte băiatul, citat de ziarul Indianapolis Star.

La şcoală, îşi dorea să înveţe mai mult, iar acasă era un copil tăcut şi timid. Părinţii au început să se teamă că se va izola din nou. Şi pe bună dreptate, susţine psihologul Frank Lawlis, de la organizaţia non-profit Mensa. Copiii care suferă de autism pot avea o dezvoltare cerebrală foarte mare, după care poate urma o perioadă de regres, explică Lawlis.

Totuşi, în urma mai multor teste, părinţii au aflat că Jake era numai extrem de plictisit. Şi aşa a ajuns, la 8 ani, la Universitatea Indiana-Purdue, clasa de astronomie avansată.

„Bietul copil”
Asimilează atât de repede, încât, în curând, profesorii lui nu vor mai avea ce să-l înveţe: „I-am spus că, după acest semestru, gata cu teoriile. Va trece la experiemente practice”, spune unul din profesorii lui, fizicianul John Ross.

„Când pune o întrebare, se vede că este cu doi paşi înainte faţă de ce explic. Stă în prima bancă şi pune o întrebare. Toţi studenţii amuţesc şi se holbează la el. Bietul copil”, mai povesteşte profesorul.

Colegii lui apelează la el pentru meditaţii, iar profesorii lui spun că poate deveni orice-şi doreşte.

Primul copil de 2 ani, acceptat în Mensa

Elise Tan Roberts are 4 ani şi, de doi ani, face parte din organizaţia celor mai deştepţi oameni din lume, Mensa. Cu un IQ de 156, fetiţa a început să vorbească la 5 luni şi să meargă la 8 luni. Când unul din părinţi a confundat un triceratops cu un rinocer, părinţii şi-au dat seama că fetiţa lor era deosebită.

Mensa este o organizaţie non-profit, fondată în 1946. Singura condiţie ca să fii acceptat este să fii intelligent. Până acum, nu se primeau copii sub 10 ani, însă, în 2009, savanţii au făcut o excepţie, pentru Elise. Ei îi plac baletul, mima, teatrul şi dansul, în general, potrivit parentdish.com.

Mensa Internaţional are 110.000 membri, din 50 de ţări. Singura condiţie este să ai un IQ mai mare de 132.
Site-ul Mensa http://mensa-romania.ro/

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă