29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialStil de viata

Stil de viata

La temperaturi mediteraneene, banatenii se gandesc tot mai mult daca n-ar fi cazul sa adopte si stilul de viata mediteranean. Adica sa intrerupa orice activitate dupa-amiaza, cand temperaturile de afara ating cote insuportabile, si sa prelungeasca, in schimb, orele de lucru si de distractie seara, pana tarziu. Semnele noului stil de viata, impus de schimbarile climaterice, se vad.
Aproape ca nu mai exista tapsan prin Timisoara care sa nu gazduiasca o terasa cu umbrar. Vizitatori sunt din plin, in permanenta. Dupa patronii de terase, agentiile de publicitate au simtit momentul, „migrand” catre ecrane uriase, montate in principalele piete din Capitala Banatului. Daca tot sta omul la o terasa, de ce n-ar vedea si un meci, in amestec cu informatii utile si cu spoturi publicitare.
Au invadat pietele si comerciantii de maruntisuri. Ce vrei si ce nu vrei se ofera la masuta: jucarii, brelocuri, lanterne, evantaie, umbrelute… La locurile de munca, patronii isi numara angajatii si ofera apa minerala. Nu pentru ca legea o impune, ci pentru ca nu se mai poate altfel. Daca aerul conditionat inca pare un lux, apa si pauzele sunt obligatorii.
Pana se hotarasc parlamentarii daca suntem sau nu victimele unui atac meteorologic si gasesc vinovatul (nu ca l-ar putea pedepsi, dar daca tot traim vremuri paranormale, macar sa avem meniul complet!), cei care n-au norocul sa fie in concediu, se adapteaza situatiei cum pot. De pilda, mergand la stranduri nocturne. Sau la terenurile de sport cu nocturna, ca tot nu se poate dormi pana spre dimineata, de raul caldurii. Sau la vreo terasa deschisa.
Ritmul de viata s-a schimbat si a devenit limpede ca cine inchide devreme nu vrea clienti. Intre 12.00 si 16.00 – orele recomandate de medici ca de repaus pentru oricine nu vrea sa se expuna pericolelor verii – tot nu se poate face mare lucru. Numai elevii de la Bac sunt condamnati sa suporte, pe langa febra examenelor, si fierbinteala sezonului. Si parintii lor sunt la fel de infierbantati, asteptand sa treaca hopul, sa se vada odata si-odata dincolo de stres, de orele petrecute pe langa zidurile centrelor de examinare, unde incearca sa ghiceasca ce si cat au stiut „ai mici” din subiectele multelor manuale alternative.
Stil de viata nou… Da, ar mai fi destule de facut ca noul stil sa devina norma. De pilda, sa avem grija ca terasele sa nu sufoce spatiile verzi, noile constructii si modernizarile strazilor sa nu afecteze zestrea de copaci a Timisoarei, programul de lucru sa fie adaptat verii, conditiile de la locul de munca sa fie mai prietenoase nu doar in banci, mari magazine si restaurante, ci si in birouri, mai ales in cele care asigura interfata cu publicul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă