După cinci ani de aşteptări şi nervi întinşi la maximum, foştii salariaţi ai complexului hotelier „Steaua de Mare” din Eforie Nord au un motiv de bucurie: s-a deschis procedura de faliment şi îşi vor putea recupera salariile restante.
Cei 275 de angajaţi ai complexului hotelier au fost amânaţi de la un termen la altul şi s-au perindat ani de zile pe holurile Tribunalului constănţean în speranţa că-şi vor recupera drepturile salariale din intervalul anilor 2004-2005. În final, societatea Pricewaterhouse Coopers, în calitate de lichidator al complexului hotelier i-a înştiinţat oficial luna aceasta pe foştii angajaţi că s-a deschis procedura de faliment împotriva debitorului SC Steaua de Mare, prin sentinţa comercială nr. 4.355/06.09.2010, pronunţată de Tribunalul Constanţa, Secţia Comercială, de Contencios Administrativ şi Fiscal, în dosarul nr. 408/118/2005.
Lista creditorilor se afişează pe data de 13 decembrie
Astfel, termenele-limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor ivite după data deschiderii procedurii insolvenţei asupra averii debitorului a fost 18 octombrie. Apoi, termenul pentru verificare a creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor este 15 noiembrie, termenul pentru eventualele contestaţii este data de 29 noiembrie, urmând ca pe data de 13 decembrie să fie stabilit şi termenul de judecată şi să fie afişat tabelul definitiv al creanţelor. După această dată salariaţii mai pot spera că vor intra în posesia sumelor restante, dar până atunci urmează vinderea complexului şi abia apoi recuperarea drepturilor salariale. Deşi au primit înştiinţarea lichidatorului, foştii angajaţi sunt sceptici în ceea ce priveşte recuperarea banilor. „Chiar dacă a intrat în faliment, eu tot nu cred că vom primi acei bani. Şi dacă îi vom primi, va mai dura. Îmbătrânim până atunci, iar banii şi-au pierdut valoarea între timp”, a spus o fostă salariată a complexului hotelier.
Triţă Făniţă, dator vândut
Reamintim că, în urmă cu aproximativ trei ani, cele trei hoteluri ale complexului au fost scoase la licitaţie de către un executor judecătoresc al Băncii Comerciale Române. Apoi, BCR a obţinut un titlu executoriu definitiv, în urma căruia a anunţat scoaterea la licitaţie a două dintre cele trei hoteluri deţinute de Triţă Făniţă la „Steaua de Mare”, pentru recuperarea unei creanţe de 5,676 milioane de lei, rezultată dintr-un credit acordat acestuia în anul 2002 şi nerambursat. În consecinţă, banca a declanşat procedurile de executare silită a hotelurilor fostului senator Triţă Făniţă, ele fiind scoase la licitaţie încă din toamna anului 2005. La un moment dat, s-a vehiculat ideea ca societatea să fie preluată de către omul de afaceri Dumitru Domnariu, patronul firmei „Euroil” din Sibiu, care deţine circa 13% din acţiunile societăţii, şi alte persoane. Între timp, s-a ales praful de cele trei hoteluri. Imaginea care ne întâmpină acum este de-a dreptul dezolantă: totul este în paragină.