13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialStatul se face stăpân pe viitoarele autostrăzi

Statul se face stăpân pe viitoarele autostrăzi

Imaginaţia legiuitorilor români este mai mare decât lungimea reţelei naţionale de autostrăzi. România are la dispoziţie două pachete legislative pe baza cărora se pot construi autostrăzi în parteneriat public privat, însă nicio autostradă funcţională realizată prin aplicarea acestor legi.
Dacă forma iniţială a PPP din România includea doar concesiunea, sistem prin care s-a încercat fără succes realizarea autostrăzii Comarnic-Braşov în urmă cu câţiva ani, mai mulţi oficiali guvernamentali şi parlamentari se declară susţinători ai unei noi forme de PPP care presupune înfiinţarea unor aşa-zise „companii de proiect”, în care statul va fi acţionar, alături de investitorii privaţi.

Care sunt diferenţele?

In cazul concesiunii, reglementată de OUG 34 din 2006- legislaţia achiziţiilor publice, statul pune la dispoziţie terenul, dar nu înfiinţează nicio societate comercială împreună cu concesionarul. Autostrada este exploatată de acesta o perioadă bine precizată după care aceasta, la finele perioadei stabilite iniţial contractual, reintră în proprietatea sa. Ca urmare a faptului că concedentul -stat şi concesionarul administrator al companiei sunt independenţi, primul nu participă la asigurarea finanţării.
Dimpotrivă, în cazul PPP ce îmbracă forma companiei de proiect, statul este unul dintre acţionarii acesteia, alături de investitorul privat, proiectul este în proprietatea companiei, iar administrarea acestuia se face în comun. In acest caz „nu există posibilitatea ca partenerul public/autoritatea contractantă să perceapă e la investitorul privat plata unei sume de bani prestabilite pentru dreptul de a exploata serviciile bunului realizat pe o perioadă determinată”, spune senatorul Sorin Fodoreanu, unul dintre susţinătorii legii 128/2010 care reglementează acest tip de parteneriat. Deoarece părţile, respectiv statul şi investitorul sunt parteneri în proiect, „riscul opririi derulării investiţiilor de către investitorul privat este mult mai mic”, spune el.

Competiţie legislativă la Guvern

Dacă proiectele în concesiune sunt supervizate de Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), de PPP în forma companiei de proiect se va ocupa Unitatea Centrală pentru Coordonarea Parteneriatului Public Privat (UCCPPP) aflată în subordonarea Secretariatului General al Guvernului (SGG).Disputele nu lipsesc. Dacă oficiali din ANRMAP care au solicitat anonimatul afirmă autoritatea nu au fost consultată în niciun fel de iniţiatorii legii 178/2010, partenerii acesteia suţin tipul de PPP propus de ei, funcţional în multe alte ţări, nu e o achiziţie publică propriu-zisă.
Potrivit iniţiatorilor legii 178, care se aşteaptă a fi pe deplin funcţională anul viitor, în acest sistem se vor putea construi diferite proiecte, precum obiective locale de investiţii, spitale, sistemul de irigaţii Siret-Bărăgan, hidrocentrala cu acumulare de la Târniţa-Lăpuşeşti, unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, autostrăzi. „Alegerea concesiunii sau a PPP în forma companiei de proiect va fi a celui care iniţiază proiectul”, spune şeful UCCPP, Mihai Prisacariu. Funcţionarea sistemului companiilor de proiect este prognozată pentru anul viitor, după ce va fi asimilat şi de Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP).

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă